iPhone 13 Pro – Inte en recension

Efter att jag suttit och försökt skriva något vettigt angående min iPhone 13 Pro i flera timmar så inser jag att det inte är någon större idé. Allt jag velat testa och jämföra är redan gjort. Skillnaderna mellan min iPhone 12 Pro Max och iPhone 13 Pro är marginella men ganska självklara vid det här laget. Dom är trots allt närmare än tvillingar på många sätt.

Så. Vad egentligen skulle en recension av iPhone 13 Pro egentligen innehålla som inte är sagt tidigare? Kanske bara en helt öppen och ärlig åsikt från en användare? Så får det bli.

Designen från förr
iPhone 13 Pro har samma design som föregångaren iPhone 12 Pro. Den är knappt en millimeter tjockare och har större kameror än fjolårets modell. Där är skillnaderna i design slut. I alla fall dom som syns på ytan. Det är dock ingenting som talar för någon nackdel då dom flesta gillar precis denna design.

För er som inte sett en iPhone 12 eller 13 så talar jag om raka kanter, platt glas på fram och baksida. Kan det bli mer retro än så? Den är trots sitt utseende väldigt bekväm att hålla i och använda. Mitt val att gå ned till Pro istället för Pro Max i storlek har gjort skillnad. Den känns faktiskt väldigt trevlig i handen och trots ”sämre” batteritid så räcker strömmen för hela dagen och lite till.

ProMotion
Att ha ProMotion på en iPhone är otroligt trevligt. Tekniken har sedan en tid tillbaka funnits på iPad, men då en iPad faktiskt har betydligt större batteri än en iPhone så har just den biten varit något man inte märkt så mycket av. På en iPhone, med begränsat lager energi, så gör ProMotion betydligt mer. Vi pratar om flera timmar mer i batteritid och i vissa fall betydligt mer.

Trots att jag vill skriva mer om just denna teknik så är det lite för tidigt att uttala sig om den långvariga besparingen av batteri med just ProMotion tekniken, men jag kan i alla fall sträcka mig till att säga att den gör skillnad. För mig som föredrar snabb uppdateringsfrekvens på skärmar så är det också trevligt att slippa titta på ”hackande” rörelser på skärmen.

Kamerorna
När det gäller kamerorna på iPhone 13 Pro så känns det som att det bara är ett litet steg upp från iPhone 12 Pro Max, men samtidigt måste jag understryka att det rör sig om en förbättring på iPhone 13 Pro jämfört med föregångaren. Problemet för Apple var nog att dom redan har kameror som är riktigt, riktigt bra. Det är inte så lätt att ta ett stort steg från där dom är nu, utan att förstöra något annat.

2.5x zoom kameran har fått 3x zoom istället. Dom övriga kamerorna har fått större pixlar, men presterar ungefär lika bra som tidigare. Precis som vanligt så är även denna iPhone den bästa kameramobilen för video, medan den är i toppskiktet på allt annat. Detta är som sagt ingenting ovanligt när man pratar om iPhone.

Mer än det kan jag nog inte säga om just kamerorna på iPhone 13 Pro.

iOS 15
Strax innan iPhone 13 började säljas så kom iOS 15 uppdateringen till övriga modeller. Det finns hundratals nyheter och fler kommer inom kort. Om du är intresserad av exakt vad som är nytt så finns det otaliga filmer på YouTube. Faktum är dock att om du tidigare hade en iPhone serie 12 modell, så blev den helt plötsligt en ny telefon helt gratis.

Min iPhone 13 Pro kommer givetvis med iOS 15 förinstallerat och kommer att få uppdateringar i minst 5 år framåt, troligen mer om man känner Apple rätt. ?

Operativsystemet är dock inte buggfritt, än. Precis som vanligt när Apple släpper en massa nyheter så efterföljs det av buggar och problem som slutligen blir hanterade, men det brukar ta några månader. Detta är förstås tråkigt, helst när iOS 15 varit i Beta stadium väldigt länge nu. Det är ingenting man lyfter på ögonbrynen åt dock, som sagt är det väldigt vanligt.

Slutligen
Jag vet egentligen inte varför det var så svårt att skriva om den nya iPhone modellen i år. Kanske är det för att det som är nytt mest är på insidan eller mjukvarumässigt, eller så kanske det beror på att jag helt enkelt inte bryr mig om telefoner längre. Jag tror det beror på det sista.

iPhones har allt som man behöver i en telefon och väldigt få kompromisser. Dom är tillverkade för att bara fungera, vilket dom också gör. Ljud, skärm, kameror, batteritid och mottagning är alla bra. Vad mer kan man förvänta sig?

Sedan iPhone 12 Pro Max så finns det helt enkelt inte någon anledning för mig att sukta efter någon annan telefon. Om den inte hade varit för att jag var ute efter en lite mindre telefon så hade jag troligen haft kvar min 12 Pro Max. Att välja Max versionen av 13 hade bara varit slöseri med pengar för mig, personligen.

I grund och botten så är iPhone 13 Pro den bästa iPhone du kan köpa, så enkelt är det. Om du sitter med en 11 eller äldre version så är det inte helt fel att uppgradera. Om du har en iPhone 12-serie så ser jag inte någon större anledning, eftersom du i princip köper samma telefon igen, för mer pengar.

Om du är en person som gillar att ha det senaste, tja, då lär du ju inte fråga mig om det är värt att uppgradera, eller hur? ?

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.