iOS 17 – Saker jag irriterar mig på…

En av de bästa sakerna med att vara betatestare av programvara är att man får chansen att vara med och påverka framtiden för mjukvaran, åtminstone till viss del. Apple har en app som gör det möjligt att skicka in tankar, funderingar, buggar och förslag. Det finns dock saker som irriterar mig väldigt mycket med iOS 17, så som den ser ut nu. Jag tänkte dela med mig av dessa och se om jag får medhåll. =)

Påminnelser – Widget
Att använda påminnelser på sin iPhone/iPad är troligen inte så ovanligt. För mig fungerar påminnelser både som en ”att göra”-lista, men även som en inköpslista där familjen kan lägga till saker som behöver handlas för dagen. Det är ett väldigt smidigt sätt att hålla koll på saker och ting, med andra ord.

Apple har lagt till en widget för hemskärmen, så att man ständigt blir påmind om saker som behöver utföras under dagen, direkt när man plockar upp telefonen och tittar på skärmen. Men i iOS 17 har man ändrat lite på denna widget och gett den möjlighet att checka av saker direkt på hemskärmen, istället för att öppna själva appen, som tidigare. Se exempel nedan.

Det som händer nu är att man checkar av saker och ting direkt när man nuddar vid denna widget. Den går inte heller att bläddra i längre, utan visar enbart 3 uppgifter. Om man vill se resten av uppgifterna så klickar man på titeln på widget-fönstret, i detta exempel ”jobbet”, vilket då öppnar själva appen.

Om man råkar markera något av misstag när man drar fingret över skärmen eller håller den i handen utan att skärmen är låst, så försvinner det från widget-fönstret och man har faktiskt ingen aning om att man råkat klicka bort något. Om man har många underliggande uppgifter, som i mitt exempel, så markerar man i ”Kvikkjokk”-exemplet bort 6 uppgifter genom att bara nudda den delen av widgeten.

I en perfekt ”Apple värld” så skulle man få alternativet att slå av dessa ”checkrutor”, vilket jag också lagt som förslag till Apple att göra. Det är annars en widget jag inte längre kan använda på min hemskärm, då risken att radera/checka av uppgifter av misstag är jättestor.

Batteri dränage
En av sakerna jag varit mest glad över när det gäller min iPhone 14 Pro gäller förstås batteritiden. Jag har alltid kunnat lita på att 32% ström betyder ”ladda någon gång senare ikväll”. Med iOS 17 så har detta inte varit min upplevelse. Många gånger kan jag lägga mig med 70% ström kvar i telefonen, bara för att vakna på morgonen med 12% kvar. Vad som hänt och vad som tagit ström under natten får jag aldrig veta.

I morse så vaknade jag och upptäckte att telefonen gått från drygt 80% till 20%, vilket gav mig en notifikation om att ladda telefonen. Ungefär 10 minuter senare så hade jag 14% och ytterligare 30 minuter senare så var det 5% kvar. Normalt sett så räcker 20% på morgonen nästan fram till lunch, men inte nu.

Detta har förstås med att iOS 17 är i beta-stadium just nu, vilket gör den ”förvirrad”, i bästa fall. Eventuellt kan det vara kalibrering av batteriet som behövs, men jag avvaktar tills den ”äkta” versionen kommer innan jag börjar klaga officiellt på detta.

Det är dock något som stör mig, då jag inte längre kan lita på att min telefon klarar sig den tid jag räknat med. Speciellt jobbigt är det om man missat att ladda och kommer på jobbet med en urladdad telefon.

Notifikation eller inte?
Jag har fått många meddelanden på min telefon och iPad som aldrig hörts. Flera gånger har jag dessutom hållit i telefonen när meddelandet tyst levererats i bakgrunden, helt utan någon notifikation. Detta händer bara ibland och bara minuter efter att jag fått ett tyst meddelande så kan jag få en ljudlig notifikation på nästa. Detta har garanterat med beta-versionen att göra och även här så undviker jag att klara allt för mycket innan den fullständiga versionen kommer.

Slutligen
Att vara betatestare medför förstås en massa bekymmer i slutändan. Det är aldrig menat att man ska använda sin primära telefon för att testa dessa saker på, vilket är både logiskt och enkelt att förstå. Jag är dock så pass medveten om mitt val att använda beta-programvara i min primära telefon att jag är villig att kompromissa när saker och ting går fel.

Allt ovanstående är skrivet med förbehållet att det är just beta-programvara. Jag har egentligen ingen rätt att klaga före den riktiga versionen kommer, men samtidigt så kan jag inte vänta så länge på att få testa det senaste, precis som många andra. Se därför detta inlägg som en ”varning” att saker och ting inte fungerar som dom ska, ännu.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.