Inte som andra Opinel…

Igår fick jag en läsarfråga från Johanna, som undrade lite över Opinel knivarna och vad som skiljer dom åt. Idag tänkte jag visa några av mina Opinel, som inte är som alla andras. =)

Här ovan ser ni tre av mina Opinel. Det är en No.10 INOX (högst upp) följt av en No.8 INOX, sist och faktiskt minst är min No.7 Carbone. Alla dessa knivar är modifierade av mig och lite av experiment, då jag aldrig tidigare mixtrat med sånt här. =)

Min No.10 har jag kärleksfullt gett namnet ”Termite” som är Franska för termiter. Tanken var att den skulle se ”gnagad” ut, lite som dom insektsätna stubbarna man hittar i skogen.

Trots att den inte blev riktigt som jag tänkt mig så är jag nöjd med resultatet. Greppet har blivit riktigt bra. Jag har även rundat av baksidan av kniven så att den ligger bättre i handen. Detta är något som jag i princip alltid gör med mina Opinel, eftersom jag annars lätt får ont i handen när jag täljer eller liknande.

Läder-remmen som är bivax behandlad och utsmyckad med ett guldhjärta tycker jag passar på en Opinel. Kärleken till märket bör visas upp. =)

Nästa kniv är min No.8. Detta var mitt första försök att gravera ett mönster, vilket blev en vinranka med löv. Även denna kniv har begåvats med ett guldhjärta. Dock har den en lite enklare variant.

Inte direkt i fokus, men jag gjorde en hållare med hjälp av tandtråd och superlim. Även detta var första gången, så det var mest ett experiment för att se om det fungerade och framförallt om det skulle hålla för lite påfrestningar.

Det blev inte direkt som jag önskade mig, men även här är jag nöjd med resultatet. Värt att tänka på är att Opinel i första hand är bruksknivar och ingenting annat. Att leka runt med sånt här gör att dom blir unika och det finns garanterat ingen annan som har en likadan. =)

Den minsta kniven, min No,7 har inte fått några utsmyckningar på handtaget, förutom att jag ändrade formen och accentuerade nagel-skåran i bladet så att den är enklare att öppna med handskar. Det som är speciellt med denna är dock bladet, som är i kolstål, vilket öppnar en ny möjlighet.

Att göra så kallad ”forced patina”, eller etsning i bladet är väldigt enkelt. Lite senap, en dutt vinäger och sedan är det bara att måla. Efter drygt 20 minuter kontakt med blandningen så blir det korrosion som på bilden ovan. Detta var mitt första försök med en Opinel, så nästa gång blir det något snyggt istället för ett slumpmässigt mönster.

Trots etsningen är detta min absolut vassaste kniv i skrivande stund. Jag kan enkelt raka bort hår från min arm utan att kniven ens tar i armen först. Detta är ruskigt vasst, för någon som inte är insatt i knivsliparnas ”self-grooming” tekniker. =)

Orsaken till att det är så roligt att experimentera med just Opinel knivar beror på att dom är riktigt billiga att köpa. Dessutom är handtaget gjort i ett stycke trä utan några andra material inblandade. Detta gör att man enkelt kan slipa, borra och mixtra, utan att förstöra själva knivens funktion.

Nu har ni fått se tre av mina modifierade Opinels, men mer kommer senare. Kanske lite bättre, kanske lite snyggare och kanske även till salu? Vi får se hur det blir med det. =)

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.