Information till Jokkmokks byar!

Det är första gången som jag gör ett sånt här inlägg på min hemsida. Det är troligen sista gången också, men det är ett bra sätt att nå ut till några fler. Hur som helst kan det inte skada.

Utbyggnad av fibernät/bredband till byarna i Jokkmokks Kommun!
Under hösten 2020 så gick information ut till flera byar runt om i Jokkmokks Kommun där det även följde med en intresseanmälan för fiberanslutning till stadsnätet. Trots att det är många som svarat och varit positiva till detta projekt så är det ännu väldigt många som saknas.

Om du har fått ett av dessa intresseformulär så är det alltså hög tid att skicka in det till IT på Jokkmokks Kommun. Även om man absolut inte är intresserad så hade vi gärna velat höra av er, så att vi vet att ingen missat informationen.

Om vi inte får in tillräckligt med intresserade så finns det en stor chans att utbyggnaden på vissa områden läggs ned. Detta i sin tur blir väldigt tråkigt för dom som verkligen varit intresserade av att få bredband i byarna.

Det är inte läge att vara efterklok
Vi ser ett ökande intresse och stor vilja att ansluta sig till stadsnätet då vi verkligen är på plats med grävmaskiner och personal, men eftersom projektplaneringen är så pass långt gången vid det laget så blir det svårt att visa sitt intresse och få en fiberanslutning i efterhand.

Att förbereda sitt hem via ett så kallat K-paket kostar i dagsläget ingenting. Detta är en strategi för att locka en större del av befolkningen i byarna att ansluta sig. Kostnaden kommer först när man väljer att aktivera sin fiberanslutning, vilket är helt upp till en själv.

Det finns dock inga garantier att K-paketet kommer att erbjudas till byborna gratis i framtiden, så det gäller att passa på när tillfället ges, som ni kanske förstår. Om man väntar för länge så kanske det blir en kostnad även för detta paket.

Risken är dessutom stor att vi inte alls dyker upp, eftersom intresset för utbyggnaden varit för liten i just din by. Det är därför väldigt viktigt att enkäterna som skickats ut besvaras i så stor mån som möjligt, även om man inte alls är intresserad.

Framtidssäkrat Internet, billigt för alla
Det finns en anledning varför just fibernätet är en viktig del i vår infrastruktur. Det är nämligen en väldigt framtids-säkrad teknik som går att bygga vidare på i princip hur långt som helst. Behov av snabbt och stabilt Internet är redan idag ett problem som många har i byarna. Men tänk lite framåt några år, när tekniken gått vidare och ännu snabbare Internet krävs, då kanske fiber är den enda lösningen som fungerar.

Ett sälj-argument
Att kunna sälja sin stuga eller tomt med en befintlig fiber-anslutning till stadsnätet är ett väldigt stort sälj-argument i dagsläget. Det ökar värdet på fastigheter och gör dessa mer intressanta för barnfamiljer och andra som faktiskt kräver bredband för att kunna kommunicera och strömma underhållning på ett pålitligt sätt.

Slutligen
Jag vet att i alla fall jag, personligen, skulle känna mig lite dum om jag inte hade tagit chansen till en fiber-anslutning när den getts. Att inte ha hoppat på tåget medan det var gratis, utan vara tvingad att betala stora summor för att få samma möjlighet igen, det är ju ingen lockande aspekt alls.

Så. Om du fått en intresseanmälan i posten och inte ännu gjort något med den, passa på medan det ännu finns chans. Om inte för dig så kanske för dina barnbarn eller till och med för att få upp värdet på fastigheten. Hur som helst är det tokigt att inte göra något alls och riskera att projekten stängs i förtid.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.