Idag är det Mors Dag!

Idag är dagen då mödrar runt i vårt avlånga land förtjänar att uppvaktas med en gåva, men varför firar vi egentligen denna dag? Låt mig förklara…

Anna Jarvis, en amerikansk lärarinna som ville hylla sin bortgångna mor, påverkade president Woodrow Wilson att instifta mors dag 1914. Grunden till denna speciella dag var redan lagd 1905, men 9 år senare så blev det alltså en fastställd högtidsdag.

Firandet av mors dag spreds snabbt i USA och världen, och inföll på Jarvis mors dödsdag den 10 maj. I Sverige togs traditionen tillvara redan 1919, då författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg introducerade den även här. Det bestämdes dock att dagen skulle högtidlighållas sista söndagen i maj, vilket är idag.

Med tiden har det kyrkliga försvunnit ur mors dag till förmån för det kommersiella. Enligt en undersökning från branschorganisationen Svensk handel ser var fjärde handlare i Sverige mors dag som ett viktigt försäljningstillfälle. En liknande studie från 2018 visade att handeln ser mors dag som årets sjätte viktigaste topp, i nivå med mellandagsrean.

Det är beräknat att ungefär 120.000 nya mammor får fira denna högtid för första gången i år och runt 2.3 miljoner i hela Sverige får fira den igen.

Så. Grattis till alla mödrar på denna speciella dag. Hoppas ni får en trevlig gåva från nära och kära.

Ha en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.