silhouette and grayscale photography of man standing under the rain

”Hur testar man kläderna?”

Igår så satt jag och funderade hur jag skulle kunna testa mina kläder, om dom verkligen var vattentåliga nog att användas ute i skogen i sommar. Hela idén kom av mitt tidigare inlägg om hur man skyddar sig mot regnet.

Faktum är att många som köper utrustning förlitar sig på siffror och tillverkarens löften om att ”det här, det är det bästa som finns”. Men det kanske inte är så egentligen. Exempelvis så blev jag överraskad då en jacka som jag ägt i många år visade sig vara lika vattentät som ett fiskenät.

Detta skedde när vi var på Zoo och regnet började falla. Jag var helt övertygad om att jag var skyddad och brydde mig inte så mycket i regnet, men efter några minuter så började vatten att rinna in efter ryggen, vilket var lite av en chock för mig, på flera sätt. 😅

Men hur testar man kläder då? På bästa sätt och för att avgöra om dom verkligen är vattentåliga nog för att användas i skog och under längre regnfall… Jag planerade att bygga en ställning med vattenspridare ovanför och sedan ställa mig i ungefär 20-30 minuter under denna med en grå bomullströja under jackan, en sån som visar precis varenda liten droppe vatten i en mörkare färg. Alla har en sån tröja tror jag.

När jag letade material för detta projekt så blev himlen mörk och regnet började falla. Inom loppet av en minut så hade jag samlat på mig alla mina vattentåliga jackor och började testa dom en och en. Även om det regnade kraftigt hela tiden så utsatte jag jackorna för mer än nödvändigt med regn, för att vara säker.

Varje test pågick i ungefär 20 minuter, där 10 minuter var i vanligt regn, 5 minuter vid ett tak utan hängränna så att vattnet slog hårdare och blev mer intensivt. Slutligen så ställde jag mig under en hängränna som saknade nedre del och fick således ett ”vattenfall” över mig som var väldigt intensivt. Detta gjorde jag också i 5 minuter.

Resultatet av testet och vilka jackor som testades finns här nedanför. Märk dock att jag inte hann testa alla jackor jag äger, då regnet avtog efter lite mer än 2 timmar och jag ansåg då att det inte längre gick att få den intensitet som krävdes för att jag skulle känna mig säker på att dom klarar ett skyfall i skogen.

Haglöfs ”Mysterium”
Jag har en vind/skaljacka från Haglöfs som jag använder rätt så flitigt. Den har Gore-Tex ytterdel som är mjukbehandlad och tyst, medan insidan har microfleece foder. Fodret går att ta lös och använda som en jacka om man vill vara lite varm, men inte skyddas mot regn eller vind. Alternativt kan man använda enbart skalet som ett vind och regnskyddande lager, utan foder. Det som är speciellt med denna jacka är att den inte återfinns någonstans hos Haglöfs eller någonstans på Internet. Jag kan inte hitta vad den heter, helt enkelt. Jag lägger upp en bild här ovanför, men tänk på att det inte är rätt jacka. Min är svart med zipper-pulls och andra detaljer i neon-orange.

Jag misstänker att det är en specialversion av Astral-serien hos Haglöfs, men då jackan saknar någon som helst namn eller identifikation så är det omöjligt att säga.

Jag testade denna först av alla och när regnet var som mest intensivt. Den klarade samtliga moment utan några som helst problem och var förutom regntät, väldigt varm och bekväm trots det kalla regnet. Väldigt bra betyg med andra ord.

Jag kommer inte ihåg vad denna jacka kostade, men gissningsvis pratar vi om runt 5000-6500 kr med fodret på insidan. Det är alltså den dyraste jackan jag kommer att utföra detta test på och förväntade mig inte något annat än att den skulle klara samtliga moment utan problem. Det är också utan tvekan den bekvämaste jackan jag äger.

Regn: 10 av 10
Tak-regn: 10 av 10
Vattenfall: 10 av 10

Jula Outdoor skaljacka
Modellen jag har är Bluewear Outdoor Explorer jackan från Jula. Dessa har därefter blivit omdöpta till ”Kayoba Outdoor”, eller vad deras märke nu heter. Men det är fortfarande exakt samma jacka, bara namnet och logotypen har ändrats.

Denna jacka var jag helt övertygad om att den inte skulle hålla tätt i regn, men förvånade mig när jag inte blev blöt på en gång. Även att stå under det något kraftigare regnet vid taket fungerade bra och i ”vattenfallet” så tyckte jag slutligen att jag blev rätt så blöt. Väl inne och när jag inspekterade allt så verkade det som att jag enbart blivit riktigt kall av vattnet, inte att vatten tagit sig igenom jackan.

Även denna jacka klarade med andra ord samtliga moment mitt regntest, vilket var imponerande då jackan kostade 299 kr när jag köpte den (399 kr nu). Den är dock rätt så prasslig och man bör ha något mellanlager på sig för att inte frysa i regnet, men annars är det två tummar upp för denna jacka.

Regn: 10 av 10
Tak-regn: 9 av 10
Vattenfall: 8 av 10

Haglöfs L.I.M GTX II
Även denna jacka från Haglöfs. Är tillverkad av GORE-TEX Paclite® PLUS och är följsam och fin på alla sätt. Dock hade jag denna jacka lite för nära elden under ett äventyr för något år sedan, vilket gjorde att den fått små hål i membranet där glöd sprättat. Det ser ut som att den blivit skjuten med ett hagelgevär på långt avstånd, helt enkelt. Jag använder dock denna jacka rätt så mycket ändå. Den har inget tjockare foder, men fungerar bra varma sommardagar när regnet faller.

Hålen som finns är runt 1 mm stora, vilket gör att det inte kommer in regn eller vind i någon större utsträckning. Dessutom är linningen på insidan inte trasig, så den håller tätt trots allt.

Föga förvånande så klarade denna 3000+ kr jacka samtliga moment i mitt test. Dock var den lite kort och därför blev min rumpa blöt när jag stod i vattenfallet. Detta är dock inte jackans fel, utan beror troligen på att jag dragit åt den för mycket eller stod konstigt så att regnet föll fel.

Regn: 10 av 10
Tak-regn: 9 av 10
Vattenfall: 8 av 10

PROJOB Workwear 3406
Denna arbetsjacka är tillverkad av ”softshellmaterial” och är vind och vattenavvisande. Det är också en av jackorna som svikit mig tidigare. Jag trodde nämligen att detta var den mest vattentåliga jackan jag ägde. Detta gjorde jag under en lång tid också, kan jag nämna.

Denna klarade av att stå ute i regnet i 20 minuter, dock blev jag fuktig om axlarna och en bit ned efter armarna. Inte blöt, men kyligt fuktig. När jag provade att ställa mig under det rinnande taket så kände jag att jag definitivt blev fuktig om ryggen och även att huvan på jackan började släppa igenom fukt.

Under ”vattenfallet” så började det rinna vatten längs ryggen, ned i kalsongerna och vidare ned för benen. Jag anser att denna jacka inte klarar något av testen och är således varken vattenavvisande eller på annat sätt skyddad mot regn. Jag gissar att en tjockare skjorta i bomull skyddar mig lika bra som denna i regn.

Den enda fördelen är att denna jacka har många fickor och dom är dessutom väl tilltagna i storlek. Synd bara på resten.

Regn: 5 av 10
Tak-regn: 2 av 10
Vattenfall: 0 av 10

Pinewood ”Okänd”
Jag har även en Pinewood jacka i tunt material som jag hela tiden antagit har varit vattentålig. Även denna är okänd och jag hittar inte modellen på nätet överhuvudtaget. Jag ska försöka ta en bild av denna jacka och lägga upp här lite senare. Just nu så är det en ”bulvan” här ovanför. Min jacka har dragkejde-pulls som är oranga, så det får du föreställa dig.

Hur som helst så var denna jacka inte riktigt vad jag trodde. Redan i lätt regn så började jag bli blöt överallt. Det tog faktiskt bara 4 minuter innan jag avbröt testet. Varken tak-regnet eller vattenfallet blev således testat, jag kände att det inte behövdes.

Regn: 2 av 10
Tak-regn: 0 av 10
Vattenfall: 0 av 10

Pinewood Laplander Extreme (jackan)
Förutom att denna jacka ska vara vattentålig, vindtålig och allmänt dåligt-väder-tålig så är den otroligt skön att bära. Det lätta fodret på insidan känns otroligt bra mot huden och den har väl tilltagna fickor som rymmer det mesta. Laplander Extreme har många justeringsmöjligheter, vilket gör att man kan få den att passa perfekt. Den är också rätt så lång, så benen blir skyddade rätt så bra, även om man bara ha jeans på sig eller liknande.

Laplander Extreme finns även som ett set med byxor, vilket jag har. Men eftersom det bara är jackor jag testar så skippade jag dom i detta test. Jag är övertygad om att dom är tillverkad av samma material och presterar minst lika bra.

Lätt regn är inget problem för denna jacka. Den håller sig varm och mysig. Dock stöter den inte ifrån sig vatten så bra. Den har tendenser att låta vatten åka in i mellanlagret på jackan och därefter stoppa det från att ta sig vidare. Detta gör att jackan blir tung, men inte blöt.

20 minuter i rätt så kraftigt regn gjorde jackan drygt ett kilo tyngre att bära, samtidigt som den höll sig torr på insidan i alla fall. Det blöta yttertyget gör dock att fickor och annat blir svårt att öppna utan att man blir blöt om händerna, vilket är negativt.

5 minuter under tak-regn gjorde inte heller att jag blev blöt, men vattnet som hamnat i mellan-lagret började kyla ned mig och det var inte längre speciellt bekvämt att bära denna jacka. Ytterligare 5 minuter i vattenfallet så började jag känna att fukt tränger igenom jackan och att jag blev nästan som svettig över hela kroppen av kondens. Risken är att plagget slutade att andas av regnet som täpper till membranet i tyget, men jag är osäker på vad det berodde på.

Jag är övertygad om att Laplander Extreme skulle vara ett dubbelt så bra plagg om jag bara behandlade den med vax eller liknande, så att vattnet faller av istället för att tränga in i jackan. Jag ska faktiskt köpa sådan impregnering och prova om det gör någon skillnad.

Laplander Extreme klarar således 2 av 3 moment i mitt test, men jag funderar om det är något jag missat. Kanske Pinewood rekommenderar att man impregnerar plagget själv? Kanke är det av miljöaspekt som man inte valt att göra detta själva?

Hur som helst är det ju ett lätt fix som jag definitivt ska prova vid ett senare tillfälle.

Regn: 8 av 10
Tak-regn: 8 av 10
Vattenfall: 2 av 10

Sen var det slut
Vid tidpunkten då jag testade sista jackan, som faktiskt var min okända Pinewood jacka, så hade regnet avtagit så pass mycket att jag kände att det inte var någon idé att fortsätta. Jag har dock några jackor till som jag vill prova innan jag antingen sätter tillbaka dom i garderoben, eller skänker bort dom till någon organisation. Faktum är att jag inte behöver så mycket jackor som jag äger. Det har bara blivit så under åren som gått. 😅

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar