Huawei Mate 9 Pro – The Review!

Idag är dagen många har väntat på… Min fullständiga review a Huawei Mate 9 Pro, som är förra årets snabbaste och bästa…

Till skillnad från många andra reviews som jag och andra brukar göra så kommer jag inte att stapla fakta på hög, eller ens gå djupare in på tekniken bakom. Istället kommer jag att presentera min personliga erfarenhet och upplevelse under tiden jag använt telefonen. Om du vill veta något specifikt som jag inte tar upp är det ju bara att fråga.

Låt oss börja.

Skärm
Huawei har alltid haft bra skärmar, oavsett det faktum att dom historiskt föredragit 1080p. Mate 9 Pro är inget undantag, utan erbjuder en rätt så fantastisk AMOLED skärm med 1440p upplösning. Under tiden jag haft telefonen har den levererat väldigt bra kvalité och perfekt ljusförhållande på automatiskt läge. Det finns även möjlighet
att ändra skärmens färgton så att den passar varje individ perfekt. Med Huaweis ”Dark-Theme” är det fantastiskt att använda telefonen i både mörker och ljus. Kontrasten är imponerande.

Högtalare
Dom inbyggda högtalarna på Mate 9 Pro är riktigt bra. Precis som på iPhone 7/7 Plus och HTC 10 så använder denna telefon både en dedikerad högtalare i botten, samt hörlurs-högtalaren för att skapa en typ av stereo-effekt. Personligen är jag inte något fan av detta system, utan föredrar dubbla högtalare som är riktade mot användaren. Dock är ljudet bra och slår i alla fall HTC 10 på fingrarna. När det gäller iPhone 7 Plus så tror jag att den har snäppet bättre högtalare.

Hörlursuttag
Till skillnad från senaste trenden så har faktiskt Mate 9 Pro ett hörlursuttag. Dessutom så har den minst dubbelt så bra ljud som någon Samsung telefon upp till dags datum. Ljudnivån är inte lika hög som HTC 10, men kvalitén är riktigt bra. Jag har använt uttaget för PC högtalare, bilar och mycket annat och är riktigt nöjd.

Batteritider
När det gäller batteritiden på Huawei Mate 9 Pro så är den riktigt bra. Oftast klarar jag mig två dagar utan att ladda och väldigt sällan laddar jag telefonen under natten längre, vilket känns bra ur miljösynpunkt. I det fall telefonen har liten laddning på kvällen så kan jag oftast plugga in den i ungefär 30 minuter och vara 100% säker på att den har bra laddning kvar dagen efter. Huaweis Super-Charger fungerar riktigt bra och man märker inte av någon speciell värmeutveckling, även om man laddar och spelar grafiskt intensiva spel som Hitman: Sniper.

Mottagning och sändningsförmåga
När det gäller mottagning så är Huawei i en klass för sig. Detta märks främst på 4G nätet, där Mate 9 Pro faktiskt är 3 gånger så snabb (i snitt) än min förra Honor 8. Bluetooth, WIFI, 3G, 4G och 4G+, oavsett vilken trådlös kommunikation som används så är Mate 9 Pro i världsklass.

Slutbetyg och sista funderingarna
Huawei har, enligt min mening, levererat vad dom lovat med Mate 9 Pro. Det är en väldigt snabb telefon med bra kamera, bra ljud och bra batteritid. Det som stör mig lite är priset. Mate 9 Pro kostar nämligen runt 8.000 kr, vilket är väldigt mycket pengar. Är den värd pengarna? Ja och nej. Om du är som mig, en mobil-nörd som vill ha det ”senaste och bästa” så är Mate 9 Pro ett måste. Men om du sitter med ett flaggskepp i någon form i handen just nu och känner dig rätt så nöjd, så kanske du ska avvakta lite. Huawei spelar i en helt annan division än övriga kinesiska tillverkare eftersom dom har ett specifikt och klart mål. Dom ska bli störst i världen.

Visst är det samma målsättning som alla andra garanterat har, men i Huaweis fall så har dom på 2 år gått från ”vem?” till topp 3 i världen. Hela tiden blir dom större och större, samt erbjuder har bättre, snabbare och billigare lösningar än många andra. Det är också därför Mate 9 Pro är så svår att placera. Det är en fantastisk telefon på alla sätt, men priset är inte lika fantastiskt som det brukar vara. Priset på Huaweis telefoner sjunker inte speciellt snabbt heller, vilket gör att du inte ska räkna med att få tag i en Mate 9 Pro för ”Samsung-pris” efter 3 månader.

Allt som allt ger jag Huawei Mate 9 Pro ett väldigt högt betyg, som dras ned lite med tanke på priset.

Totalt: 9 av 10 poäng.