close up shot of scrabble tiles on a white surface

Historien bakom mig

Jag har fått in en läsarfråga från Therese, som undrar lite om hur jag dök upp på internet och vad min historia är. Jag har tidigare haft en sida med just denna information, men tänkte nog inte att någon var intresserad, så den finns inte kvar längre, vilket kanske får mig att verka ”hemlig”.

Jag kan dock stilla Therese’s hunger för information genom att besvara hennes fråga, samtidigt som andra som kanske funderat får ett svar i samma veva.

Låt mig börja från början, eller nästan i alla fall. Jag har alltid varit intresserad av datorer och började i väldigt tidig ålder med programmering, design och andra självlärda saker.

Som barn var jag väldigt kreativ och energisk, vilket gjorde att jag ständigt var tvungen att fokusera på nya saker för att stilla min hunger efter information. Om detta inte är ett tecken på någon form av bokstavskombination så vet jag inte vad det är. 😄

Då kallades det att man var ”energisk”, i alla fall. Jag höll på med elektronisk musik, samplingstekniker och programmering långt innan det var populärt annat än för dom absolut nördigaste nördarna. Så mycket kan vi säga. 😆

Om vi hoppar framåt i tiden till när jag var 19 år gammal och fortfarande en väldigt kreativ och energisk person som snöat in i datorvärlden och var rätt så känd för det, så börjar vi därifrån.

1994 – Jag använder mina kunskaper inom ASP, HTTP och JAVA att börja tillverka hemsidor för både lokala företag, men även företag i England. Jag har alltid varit intresserad av teknik och Internet känns som hemma för mig. Jag provar olika företagsformer och är mest intresserad av att kunna ta betalt för det jag gör på ett smidigt sätt.

1996 – Jag har ridit på en våg av positiva vibbar under flera år nu och många hemsidor har skapats. Mitt kunskaps-kapital är på många plus och jag drar igång ett nätverk av tekniskt intresserade och designers runt om i världen, vilket får namnet ”Jarven Networks”.

1997 – Jarven Networks (senare omdöpt till ITPiraten.se) skapar en massiv hemsida med support till privatpersoner och företag. Inriktningen är datorsäkerhet och proaktiva lösningar för att hålla datorsystem och företag säkra från angrepp. Jarven Networks riktar även in sig på webbdesign och grafisk formgivning via en gren som kallas UDM.

UDM grenen fungerar väldigt bra och är den mest vinstdrivande avdelningen under Jarven Networks inom loppet av några månader.

Jarven Networks får under perioden flera hotbrev från webbfirmor som kallar oss ”oprofessionella” och ”motverkande”, då vi oftast löser kundernas problem till en bråkdel av dom stora firmornas kostnader. Eftersom vi agerar ”huvudlöst” och inte har några dyra kontor så hålls kostnaderna nere och vi kan fortfarande tjäna en slant på det vi gör.

Trots klagomål och försök till att motverka UDM så rullar allt på som det ska. Kanske var det just därför som allt gick så bra som det gick? Stora firmor som omedvetet gjorde ”marknadsföring” åt oss. 😅

1999 – Jarven Networks lämnar bort företagssupporten till ett externt företag då det inte är någon vinstdrivande verksamhet. Men behåller supporten för privatpersoner. Under hela året så fortsätter säkerhets-utbildningar för företagare, vilket är en populär verksamhet.

En gren från Jarven Networks kallad Iceblue Car Audio System börjar bygga bilstereosystem avsedda för ljudtävlingar. UDM, webb & grafikstudion har fått rejält fotfäste och står för 80% av all inkomst.

2001 – Jarven Networks lämnar bort även den privata supporten och övergår till att vara enbart konsulter inom datasäkerhet. Introduktionen av andra programmeringsspråk splittar designers på nätet och gör att UDM går mer och mer över till grafisk formgivning istället för programmering.

2002 – UDM integreras i Jarven Networks under namnet Jarven Design.

2003 – Iceblue Car Audio System läggs ned då intresset svalnat. Grenen ITP Networks grundas och Jarven Networks byter senare namn till ITPiraten.se.

2005 – Psygate, ett brandväggsprojekt med proaktivt skydd av ITP Networks, prövas och läggs sedan ned efter en lång beta period. Konkurrensen på denna form av mjukvara var helt enkelt för mycket att hantera. ITPiraten.se skapar dottersiten ”Proactive” som arbetar med sanering och reparation från virusinfektioner i datorer.

2006 – ITP Networks köper upp rättigheter att använda ett fildelningsprotokoll utvecklat av en privatperson från Holland. Samma år är ”Fireshare” systemet i beta stadium och testas på flertalet servers runt om i världen (Sverige/Tyskland/Danmark/England). ”Proactive” integreras i ITPiraten.se eftersom namnet liknar ett annat företags produkt och det uppstår juridiska diskussioner som vi inte vill ta i med tång.

2007 – Fireshare II hamnar i beta stadium. Ett krypterat fildelningssystem för många användare och med hög säkerhet. Då Fireshare II blir för avancerad att på ett enkelt sätt integrera i ett befintligt serversystem så går Fireshare igenom en total omprogrammering och blir istället baserad på HTTPS protokollet. Arbetsnamnet blir Fireshare III. Denna går igenom flertalet omprogrammeringar för att optimeras, med blandade resultat.

2008 – Fireshare III används i 5 månader av en sluten användargrupp (ITP Networks). Torrent systemet visar sig bättre och mindre krävande för servers och därför minskar användandet i slutet på 2008.

2009 – ITPiraten.se lämnar sin huvudsakliga inriktning på webbdesign och grafisk formgivning för att starta upp flertalet filservers och tjänster för ”cloud” lösningar och backup system. ITP Networks lämnar utvecklingen av Fireshare systemet i sin 3:dje version då det inte fanns någon logisk användning för den längre.

2010 – ITPiraten.se blir en öppen ”privat” blogg med supportfunktion för privatpersoner. Ett nytt system ”ITPCloud” hamnar i beta stadium och en sluten användargrupp får chansen att prova systemets funktionalitet. Alla är positivt överraskade hur bra systemet fungerar.

2011 – ITP Networks integreras i ITPiraten.se. Dock fortsätter dom båda vara avskiljda från varandra genom ett snillrikt användarsystem. ITPCloud presenteras offentligt och blir en gratistjänst på ITPiraten.se. Dock visar sig systemet inte hålla för den allt högre belastningen och nya registreringar tas bort redan efter några månader. Tekniken användes dock fortfarande internt en längre period.

2014 – ITPiraten.se råkar ut för en massiv databascrash utan spår av vad som hände. Det mesta kan återskapas från gamla kopior, men tillfället att ändra inriktning, eller rättare sagt ”utöka inriktning”, tas. ITPiraten.se blir mer inriktat på media. Bilder, filmer, videos och övriga avdelningar öppnar ”i smyg” och optimeras för den allt ökande trafiken från besökare. Delar av ITPiraten.se grenas ut och börjar drivas individuellt av andra eldsjälar.

2018 – ITPiraten.se läggs ned och splittras upp i flera olika mindre företag och nätverk. UrbanFjellstrom.se skapas istället av mig själv. Namnet ”ITPiraten” klingar inte väl med någon som erbjuder hjälp med datorer och denna gång är jag bara intresserad av att hjälpa mina läsare och vänner genom denna hemsida. Hela ”företagsdelen” läggs ned och domänen ITPiraten.se köps slutligen upp och blir ett nostalgiskt minne blott.

I November 2018 blir UrbanFjellstrom.se följaktligen en privat blogg och jag riktar in mig på allt möjligt. Mitt intresse för natur och teknik speglas och det visar sig att många har samma intressen som mig. Målet är fortfarande att hjälpa mina läsare, skriva intressanta saker och berätta lite om vad som händer och vad jag gör.

Jag har drivit hemsidor, företag och privata bloggar i 27 år nu. Jag har lärt mig väldigt många saker på vägen och är väldigt tacksam för alla som varit med på resan. Men faktum är att i grund och botten så trivs jag bäst här, där jag kan skriva blogginlägg och dela med mig av det jag vill och känner för (tänk: Ferdinand).

Mina läsare är fortfarande i fokus, som dom alltid har varit. Jag hjälper gärna till där jag kan, även om jag inte är ”professionell” längre. Precis som nu, när Therese undrade om min historia på nätet, så hoppas jag att hon fick svar på sin fråga. Annars är det bara att höra av sig igen så gör jag ett nytt försök.

Ha en riktigt bra dag.