analytics text

Det bästa från 2023…

När det gäller listor som beskriver det bästa från året som gått är jag ingen expert. Jag drar mig faktiskt från att göra dessa listor, då dom oftast behöver vara dynamiska för att jag ska kunna bli nöjd med dom. Jag ska trots detta försöka att stanna tiden för ett ögonblick, titta på hur året varit och bedöma det bästa från 2023, enligt min ringa mening.

Låt oss börja.

Bästa tekniska produkt
Den bästa tekniska produkten jag äger är nog min iPhone 15 Pro Max. Den har dock inte visat sig vara extremt mycket bättre än min tidigare iPhone 14 Pro, vilket gör att jag samtidigt haft lite ångest över den. Det är mycket pengar att ”slänga i sjön”, helst när man är nöjd med det man har. Jag ska dock ta lärdom från detta och helt enkelt hålla i min iPhone 15 Pro Max lite längre.

Att en iPhone toppar listan över bästa tekniska produkt är kanske inte så konstigt. Det är en central del i nästan allas liv och om man som jag, är investerad tungt i Apples Ekosystem, så är en iPhone klistret som håller ihop allt, snyggt och prydligt.

Bästa Spel (Apple)
Det bästa spelet för Apples plattform, enligt min åsikt, är ”Sneaky Sasquatch”. Ett otroligt underhållande spel med roliga händelser och öppen-värld princip. Detta spel ger 100-tals timmar med speltid och det släpps hela tiden nya uppgraderingar och uppdrag. Rekommenderas varmt.

Bästa Spel (Windows)
Bästa spelet jag spelat under 2023 är troligen Hitman – World Of Assassination. Otroligt underhållande och IOI-spelstudion håller hela tiden spelet aktuellt med hjälp av speciella uppdrag, tillbehör och andra saker man kan samla på sig. Snyggt exekverad spelvärld med otrolig grafik. Hitman – World Of Assassination stödjer även VR, vilket vi provat på lite. Ganska buggig ännu, men otrolig upplevelse att testa på i alla fall.

Bästa fällkniv
Den bästa fällkniven 2023 är fortfarande mina Spyderco Manix 2 (& XL). Otroliga knivar som ständigt haft en plats på prispallen för mig. Dock har jag börjat räkna bort dessa, då det inte verkar som att någon lyckas utmana dom i design, bekvämlighet och material. Om jag ska utse den bästa fällkniven för 2023 utan att räkna med Manix 2, så tillfaller den utmärkelsen konstigt nog QSP Penguin.

QSP Penguin har alltid haft en plats i mitt hjärta, då den inte bara är otroligt användbar och otroligt trevlig att hantera. Den är också otroligt prisvärd, vilket inte är den lättaste kombinationen att hitta. Den vassa sheepfot-formen på bladet gör att den passar utsökt till mängder av EDC sysslor och dessutom inte ser ”farlig ut”.

Bästa fast-blads-kniv
När vi tittar på fast-blads-knivar så finns det förstås ett märke som hela tiden visar sig vara bäst ”bang-for-the-buck”. Jag pratar förstås om Morakniv. Det svåra för mig är dock inte att utse Morakniv till vinnare, utan att välja en specifik kniv att utse. Jag fastnar ständigt mellan två olika modeller, nämligen Kansbol och Garberg. Dom är bäst på sina respektive användningsområden, men om jag skulle hamna i skogen med bara en av dessa knivar till hands, så hade jag troligen valt Garberg, då den klarar allt utan att tveka.

Ett önskemål inför framtiden är en Garberg med burnt orange färg och kanske aningen längre blad. Jag har tidigare sagt att en Garberg XL eller Garberg Pro hade varit en bra tanke från Morakniv. Vi får se om dom nappar på min idé.

Bästa strömmande media
En av dom bästa strömmande media-tjänsterna som jag upptäckt under 2023 är Pluto TV. Den har i princip alla klassiska TV-serier som jag tittade på när jag var ung, som MacGyver, Mission Impossible, King of Queens, Sabrina Tonårshäxan, Svampbob Fyrkant, TMNT och mycket annat. Mina barn har fastnat lite för Pluto TV, vilket jag tycker är trevligt.

Trots nostalgi-TV, och mycket av det, så beror utnämnandet som bästa strömmande media främst på att Pluto TV är helt gratis att titta på. Du läste rätt och om du inte kände till Pluto TV före nu, ladda ned och prova själv.

Appen är inte riktigt den mest innovativa eller användarvänliga som finns. Den har även en hel del buggar till Apple TV, iPad och iPhone. Jag har spenderat många minuter svärandes över hur dum den är. Trots att den känns lite ”billig” och instabil så är Pluto TV inte någon illegal tjänst på något sätt. Den är helt legitim och otroligt trevlig att ha. Helst om man vill ha på något ”i bakgrunden” medan man studerar eller är nostalgisk över TV-serier från förr.

Genom att välja ”live” kanaler så kan man ”binge”-titta på en serie en hel dag, eftersom programmen rullar på oavbrutet. Pluto TV har reklam, men det är en väldigt begränsad reklam och oftast är det bara reklam om deras övriga TV-serier som sänds. Oftast visas reklam enbart en gång under ett helt program, vilket gör att man inte störs speciellt mycket av den.

Bästa program Mac
Årets bästa program för Mac, för mig, är MacPaw’s Clean My Mac X. Ett väldigt innovativt och enkelt program för att fixa dom vanligaste felen, snabba upp datorn och rensa bort skräp som tar plats i onödan. Förutom detta så hjälper Clean My Mac X även att rensa bort malware och virus, men hur effektiv den är på detta vet jag inte.

Den är dock otroligt effektiv på att spara utrymme och lösa annat på din Mac dator, samtidigt som den är snygg och lätt att förstå sig på.

Bästa EDC ficklampa
Rovyvon E8 ”Angel Eyes” är vinnaren i denna kategori. En fantastisk liten lampa som visat sig komma till användning i princip dagligen för mig. Den har även UV, vit floodlight och röd LED, vilket gör att den är perfekt för många olika situationer. Bästa aspekten är hybrid-systemet som gör att den har både inbyggt Li-Ion batteri och ett backup batteri i form av ett AAA.

Mycket smart produkt som hade rätt pris, när man beställde den från Kina.

Bästa ficklampa
Om man inte är beroende av att ha en liten lampa i fickan, utan vill ha lite mer att köra med så har jag använt min ArmyTek C2 Pro Max i många år nu. Jag har aldrig stött på någon ficklampa som har lika mycket muskler under huven som denna, i alla fall inte i samma lilla format.

C2 Pro Max fungerar även att montera på styret på en cykel, använda som pannlampa eller knäppa fast i en bröstficka på jackan. Den lyser brett och otroligt ljusstarkt, så den passar bra på joggingturen, på cykel/sparkcykel/spark och med sitt 5000 mAh batteri så har man lång brinntid på varje laddning.

Inte den billigaste lampan (jag betalade 1800 kr för min), men jag har sett att den finns betydligt billigare ”nu för tiden”. Den var dock värd varje krona, så om man hittar den för 900 kr så är den absolut och utan att tveka värd pengarna. 😄

Bästa egna recept 2023
En sak jag inte pratar mycket om, men har lite lust att börja med på bloggen, är recept. Då jag har problem med mage/tarmsystem och upptäckt att många IBS (Irritable Bowel Syndrome) mat-tips verkar hjälpa en hel del, så har jag börjat experimentera med egna recept. Ett av dom absolut mest uppskattade recepten är mina havreplättar, som fått barnen att längta efter denna annars rätt så tråkiga rätt.

Jag funderar ännu på om jag ska lägga upp en receptsamling på hemsidan under 2024, men är osäker på om det är något som mina läsare är intresserade av eller inte. Jag ska sätta mig ned någon dag och fundera på hur jag ska göra.

Bästa vinet 2023
Det bästa vinet jag provat under 2023 är King’s Bay, en Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Ett vitt, fruktigt och friskt vin med otroligt bra eftersmak. Passar utsökt till en smakrik fisk eller till en fräsch sallad. Passar även bra vid sociala evenemang och till lördagsmys i soffan under en ullfilt. 👌

Bästa TV serien 2023
Den bästa TV serien under 2023 är faktiskt en TV serie från 1992, nämligen Rederiet. Jag vet att jag är nostalgisk, men jag har rätt att vara det också. Faktum är att Rederiet troligen är den bästa och mest populära TV serien som någonsin skapats på Svensk Television och sändes i 10 år, med 20 säsonger och 318 avsnitt.

Om du vill fastna för en TV serie så rekommenderar jag att börja titta på Rederiet, vilken är tillgänglig gratis via SVTPlay, alla avsnitt.

Bästa företaget 2023
Det bästa företaget jag haft äran att göra affärer med 2023 är Amazon. Jag vet att dom inte är det bästa för vår planet, men samtidigt är det svårt att motivera varför man ska betala mer för produkter än man behöver. Jag använder Amazon främst för att beställa material för min laser-verksamhet, då det visat sig billigt, enkelt och utbudet är störst där.

När det gäller ”märkesvaror” så är dom sällan billigast, vilket gör att dom inköpen oftast sker i en fysisk butik eller från en Svensk webb-handel istället.

Bästa filmen 2023
Detta är en svår kategori, då jag har sett jättemånga filmer under 2023. Oftast hinner vi se 2-3 filmer varje helg, vilket gör att man snabbt glömmer bort filmer man sett. En film som stått ut under 2023 är dock ”Doggy Style”, eller ”Strays” som filmen också verkar heta, med Will Ferrell och Jamie Foxx.

Det är en film om en liten gullig hund som blir illa behandlad av sin ägare, utan att förstå det. Han blir lämnad av sin ägare och möter därefter andra hundar som alla har en tragisk bakgrund.

Det låter ju som en otroligt tragisk film, vilket den underliggande storyn förstås är. Dock är den otroligt lättsam, innehåller många grova skämt (varning för barn) och ett annorlunda synsätt på hur det är att vara hund och beroende av någon som behandlar en illa.

Jag rekommenderar denna film varmt till alla som vill åka känslomässig berg-och-dalbana, som slutar lyckligt, eller kanske inte så lyckligt som i Disney’s värld direkt. Den innehåller grovt språk, sexuella anspelningar och andra saker som inte direkt är barnvänliga. Se gärna trailern till filmen på YouTube så förstår du kanske hur lämplig den är.

Bästa ljudboken 2023
Den bästa ljudboken jag lyssnat på under 2023 är Bleak Expectations av Mark Evans. Detta är en komediserie i form av en radio-teater i många delar. Den följer livet på Pip Bin, uppfinnaren av soptunnan (The Bin). Det är huvudrollsinnehavaren själv som berättar sin livs historia för en reporter, vilket mynnar ut i en radioteater utan dess like.

Den växlar snabbt mellan sci-fi, tragedi, komedi och många andra genres, så det är svårt att sätta fingret på vad exakt denna serie levererar. Dock är den i grund och botten en parodi och stundvis smakfull satir på Charles Dickens verk. Otroligt underhållande och många skratt utlovas, samtidigt som huvudrollsinnehavaren utsätts för alla tragiska händelser som går att tänka sig.

Denna ljudbok/serie är egentligen från 2007, men det fanns ingenting som slog denna fram till 2023, därför är den bäst ännu.

Bästa statistiken 2023
Det bästa, eller mest populära, när det gäller bloggen. Här nedan lägger jag upp några höjdpunkter.

 • Flest besökare på en månad
  December 2023 – 16915 unika besökare
 • Flest inlägg på en månad
  Augusti 2023 – 41 st inlägg
 • Mest lästa inlägg 2023
  Hybrid på vintern
 • Mest hänvisade länk från bloggen
  Slims.se
 • Land med flest följare (förutom Sverige som står för 94% av mina läsare)
  Finland, tätt följt av Nya Zeeland och Norge
 • Antal inlägg gjorda 2023
  337 st inlägg med 221,915 ord totalt. Antalet ord är rekord för mig, men antal inlägg är inte det. 2021 hade jag 371 inlägg på ett år, vilket är rekordet att slå 2024.
 • Antal unika besökare 2023 (där varje besökare räknas en gång)
  142816 st. Notera att om en läsare använder två olika enheter för att läsa hemsidan så räknas det som två unika läsare. Exempelvis om man läser bloggen på både telefon och surfplatta/dator.
 • Bästa dagen på veckan (där flest läser bloggen)
  Söndagar. Då är det generellt sett 20% fler läsare.
 • Mest läsare på en dag
  12 November 2023. Då lästes 338 stycken inlägg i timmen i snitt under hela dagen, vilket är nytt rekord.
 • Mest lästa ämnet 2023
  Knivar & Bushcraft (42%), Teknik & Tips (36%), Allt övrigt (22%).
 • Antal sålda knivar (Digital Loppis)
  8 st knivar
 • Bästa kund (Digital Loppis)
  Niklas E. Totalt 4 st knivar köpta.

Hoppas att denna statistik är intressant att läsa för någon. Kanske jag har delat med mig av ett tips eller två som någon väljer att följa. Vad vet jag. Nu har jag skrivit på i flera timmar. Nu får det vara nog. 😄

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.