a person in plaid long sleeves standing near the toolbox

Hängare eller clip?

En av mina läsare har hört av sig och undrar över för och nackdelar rörande hängare och clip till Victorinox Swiss Army Knife, specifikt är det modellen ”Fieldmaster”, som jag personligen aldrig ägt. Jag bedömer den dock vara av samma storlek som en ”Huntsman”.

Låt oss titta på hängaren först.

När det gäller hängare vs bältesclip så föredrar jag faktiskt hängare på Victorinox SAK. Det gör att man får ned kniven i fickan, slipper onödigt skräp i mekanismen och dessutom ser det lite mer civilt ut. Trots att den inte märks så är den lätt att ta upp och hängaren är sällan i vägen för greppet med handen, eller verktygen man använder.

Med ett bältesclip, av typen ovan, så får man en betydligt tjockare kniv i fickan, dessutom blir clippet lite i vägen för handen när man använder vissa verktyg. Min SwissQlip satt dessutom dåligt på kniven och jag fick allt som oftast skruva fast den igen när det började glappa. En annan nackdel är förstås att man får nötningar mot sidan av kniven efter ett tag, eftersom man gnuggar kanten av fickan mot ett specifikt ställe på kniven varje gång man hänger in den i fickan.

Detta är förstås enbart mina erfarenheter av dessa två alternativ. Det finns säkert dom som föredrar ett bältesclip istället för för en hängare, men personligen så anser jag att hängaren är klart överlägsen.

Ha en bra dag.