USB Host kabel för hemmasnickare

Som dom flesta vet vid det här laget så stödjer Samsung Galaxy S II USB Host läge. Vilket gör att man kan koppla USB stickor, tangentbord och mus till telefonen. Det går ju att koppla in fler saker också, exempelvis en 1.5 TB extern hårddisk.

Som ni vet är jag inte den som gillar att vänta. Genom att studera Wikipedia angående USB Host funktionalitet så slaktade jag en Micro USB kabel från en annan telefon, samt en USB förlängningssladd till min laserskrivare (jag hade fler kablar, givetvis).

Lite lödning senare så var saken klar. En Micro USB Host kabel som fungerar superfint. Det är väldigt väldigt enkelt också, tvärt emot vad många andra säger.

Här nedanför ser ni en bild på den färdiga kabeln, det svarta som ligger bredvid är Micro USB skyddet från orginalkabeln jag slaktade. Den låg bara i närheten när jag tog bilden och har ingenting med själva kabeln att göra. =)

image

Så, nu undrar du säkert. ”Men, hur kan jag själv göra en sån här kabel?” Superenkelt. Du behöver enbart ett fåtal saker.

 • En vanlig USB kabel med en Hona i änden, alltså motsatsen till vad du har på en USB Sticka, som är en hane.
 • En Micro USB kabel som passar din telefon. Använd en annan kabel än den som skickades med din Samsung, bara ett tips.
 • En vass kniv, ju vassare desto bättre. Du skär dig mindre då.
 • En lödpenna och lite lödtenn.

Då är du klar att börja!

 1. Ta din vanliga USB kabel med en hona i änden och klipp bort hanen eller vad du nu har i andra änden. Klipp INTE bort honan, det är den kabeln du ska använda och den ska vara kvar.
 2. Klipp bort Micro USB kontakten från din Micro USB datakabel. Lämna ungefär 5 cm av kabeln kvar, det gör nästkommande steg enklare.
 3. Skär försiktigt upp Micro USB kontakten från SIDORNA, inte uppifrån eller nedifrån, från sidorna. Genom att göra detta så undviker du att skada eventuella kretsar som ligger under höljet.
 4. Bänd bort skyddet som ligger på Micro USB kontakten, men var försiktig så du inte skadar kontakten, tänk på att kablarna ibland kan sitta rätt så bra i höljet och troligen kommer att följa med när du bänder bort det.
 5. Strippa en bit av kabeln där honan sitter, så mycket att du kan löda fast kablarna i Micro USB kontakten.
 6. Löd fast kablarna i samma ordning som dom 5 cm stumparna sitter i (vilket du lämnade kvar i steg 2. Alltså, röd kabel ska ersätta röd stump, vit kabel ska lödas fast där vit stump sitter, osv. Du ska alltså löda bort röd stump och sedan löda dit röd kabel på samma ställe.
 7. När du lött bort alla stumpar och ersatt dessa med kablarna från USB Honans kabel så kommer tricket att få telefonen att förstå att det är en ”host” kabel. Detta gör du genom att ge jord till pinne nummer 4. Om du har tur så är den markerad, om inte så får du göra lite research om var du finner denna pinne. Jag hade tur och den var markerad på min kontakt, jag kan inte svara för hur det ser ut på andra kontakter. ”B”=”Black”=”Jord”. Den svarta kabeln ska alltså sammankopplas med pinne nummer 4.
 8. Se till att du inte har kortslutit något när satt fast kablarna i kontakten, om du gjorde det så vet man aldrig vad som kan hända. När du är 100% säker på att allt är i ordning så är du också klar med din kontakt.

Jag använda smältlim för att fixera kablarna och undvika att dom lossnar eller bryts när man stoppar i och ur kontakten ur telefonen. Hur du väljer att lösa det är upp till dig.

Som en preliminär rapport kan jag säga att jag provat lite olika saker som fungerar:

– Logitech lasermus, fungerade perfekt.
– 16 Gb USB sticka, fungerade perfekt.
– 1.5 TB hårddisk (med egen strömförsörjning), fungerade perfekt.

Härnäst ska jag prova med ett tangentbord och lite andra saker. Det här är ju spännande. =)

Ha en bra dag, och bränn inte upp din telefon nu. =)