Gutenberg – Boven i dramat, men varför?

Om du varit med och använt WordPress under en längre tid så vet du att för ett bra tag sedan så förändrades sättet att skriva och editera inlägg ganska radikalt. Systemet som man började använda heter ”Gutenberg” och är det moderna sättet att blogga på. Drag-och-släpp funktionalitet och mycket annat introducerades.

Det var dock inte en dans på rosor och Gutenberg visade sig inte spela snällt med plugins och funktioner som var äldre, vilket i princip innefattade den största delen av WordPress användare. Alla har vi något gammalt plugin som alltid funnits där, men som inte uppdateras längre.

I mitt fall så har jag isolerat alla bekymmer på min hemsida till just Gutenberg. Varför den börjat krångla kan jag inte svara på, men det är definitivt den som inte vill vara med längre. Det lustiga är att när jag hade hemsidan på One.com så körde jag Gutenberg hela tiden, utan några som helst bekymmer. Efter flytten så slutade allt fungera, vilket får mig att tro att problemet kanske inte ligger uteslutande på min hemsida.

Jag verkar dock ha fått tillbaka 100% funktionalitet på hemsidan genom att avaktivera Gutenberg helt och hållet. Inga långa väntetider för att ett inlägg ska poppa upp, eller saknade funktioner när sidan slutligen laddas. Det känns betydligt snabbare och enklare att göra ett inlägg nu än tidigare.

Jag har dock inte lagt ned att försöka få rätt på vad som står på med Gutenberg på min hemsida. Det hade varit roligt att veta ”varför”, nu när jag vet ”vad”.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.