Galaxy Tab 10.1 vs. Acer A500… Fight!

Nu har jag haft några timmar på mig att testa min nya A500, men det är på gott och ont. Det blev inte den gigantiska skillnaden jag trodde att det skulle bli. Dom är likvärdigt snabba, på papper, har liknande skärmar, på papper och skiljer sig inte nämnvärt mycket från andra surfplattor runt vår runda planet. Ändå är skillnaderna jättestora på vissa plan. Men låt oss börja denna fight mellan en av dom största mot en liten ”doldis” här i Sverige.

Anslutningar (Galaxy Tab 10.1 / Acer Iconia Tab A500)

HDMI: Nej / Ja (1.4)
USB 2.0: Nej / Ja
Micro-USB: Nej / Ja
Hörlurar: Ja / Ja
Dockning: Ja / Ja

Sammanfattningsvis så vinner Acer denna rond överlägset. Något som bör tas i åtanke är att Samsung Galaxy Tab 10.1 erbjuder liknande anslutningar, men dock enbart via dockningsstation eller via adapters, något som i längden skapar mer bekymmer och arbete än man kan tro.

Bildegenskaper (Galaxy Tab 10.1 / Acer Iconia Tab A500)

Upplösning: 1280×800 / 1280×800
Skärmstorlek: 10.1 tum / 10.1 tum
Teknik: LCDTFT / LCDTFT
Belysning: LED / LED
Reptålig display: Ja / Ja
Tryckpunkter: 10 st / 10 st

Trots att båda plattorna är exakt likadana på papper, så måste jag ge lite bonus till Samsung. Skärmen på Galaxy Tab 10.1 verkar vara mer färgstark och lite mer klar i upplösingen jämfört med Acer Iconia A500. Denna rond vinner Galaxy Tab 10.1 med en hårsmån. Detta är dock inget man bör ta med i beräkningen så länge man inte anser att båda plattorna är exakt likvärdia på övriga områden.

Dimensioner (Galaxy Tab 10.1 / Acer Iconia Tab A500)

Storlek (B*H*D): 256,7 × 175,3 × 8,6 mm / 260 × 177 × 13,3 mm
Vikt: 565 g / 730 g

När det kommer till dimensioner så är skillnaderna som natt och dag. Trots att det bara skiljer mindre än 200 gram mellan plattorna så framstår Iconia A500 som bastant och tung, medan Tab 10.1 känns lätt och nästan skör att hålla i. Enligt min mening är Acers platta betydligt skönare att hålla i samt att materialvalet är lite mer lyckat. Är du någon som gillar lätta plattor så ska du definitivt välja Tab 10.1 från Samsung istället. Just på detta område så anser jag att det är mer en personlig preferens istället för en viss ”så här ska det vara”. Prova gärna att lyfta och känna på båda om du har chansen. Skillnaden är enorm, men vilket är bättre?

Kamera (Galaxy Tab 10.1 / Acer Iconia Tab A500)

Antal kameror: 2 st / 2 st
Upplösning 1: 3 Mpix / 5 Mpix
Upplösning 2: 2 Mpix / 2 Mpix
LED Blixt: Ja / Ja
Videoupplösning: 1280 x 720 @ 30 fps / 1280 x 720 @ 30 fps

Visst har Acer Iconia 5 Mpix kamera på baksidan, men i ärlighetens namn ska man säga att surfplattor INTE är tillverkade för fotografering. Kvalitetsmässigt så är alla surfplattor mer eller mindre halvvägs mot vad en modern telefon är idag. Dock ska jag nämna att jag inte gjort några tester mellan dessa två kvalitetsmässigt, men då intresset för sådana test inte är aktuella i dagsläget så ligger jag lågt med det.

Kommunikation (Samsung Galaxy Tab 10.1 / Acer Iconia Tab A500)

Mobilt Internet: Ja (GT7510 har inte) / Nej (A501 har)
WiFi: Ja (a,b,g,n) / Ja (b,g,n)
Bluetooth: Ja (3.0) / Ja (2.1+EDR)
DNLA: Ja / Ja

Här kan jag inte göra någon specifik jämförelse annat än vad WiFi erbjuder. Eftersom Galaxy Tab 10.1 (GT-P7500) har 3G medan Acer A500 inte har denna funktion. Båda tillverkarna erbjuder versioner med (A501 och GT-P7500) 3G och utan (A500 och GT-P7510). Vilken version du vill ha är upp till dig.

Minne (Samsung Galaxy Tab 10.1 / Acer Iconia Tab A500)

RAM: 1024 Mb DDR2 / 1024 Mb DDR2
Lagring: 16-32 Gb / 16-32 Gb + Micro SDHC plats

Samsungs oförmåga att expandera minnet känns så gammalt och bakåtsträvande att Acer Iconia Tab A500 klart och tydligt vinner denna rond. Köp ALDRIG en surfplatta där du är låst till det tillgängliga minnet, detta är en huvudregel.

Processor (Samsung Galaxy Tab 10.1 / Acer Iconia Tab A500)

Hastighet: 1000 Mhz Dual Core / 1000 Mhz Dual Core
Processortyp: ARM-Cortex A9 / ARM-Cortex A9
System: Nvidia Tegra 2 / Nvidia Tegra 2
Grafik: Geforce ULP / Geforce ULP

Trots att dom är identiska så känns faktiskt Samsung Galaxy Tab 10.1 snabbare på vissa saker. Exempelvis i spel och grafiskt krävande situationer. Likväl känns Acer Iconia Tab A500 snabbare på filhantering och saker som rör konverteringar och liknande. Varför det är så här vet jag inte. Men det kan ha med dom individuella konfigurationerna som företagen gör med sina surfplattor. Samsung verkar dock vinna detta, eftersom det är vitalt att ha grafisk snabbhet på en surfplatta.

Ström och Batteri (Samsung Galaxy Tab 10.1 / Acer Iconia Tab A500)

Kapacitet: 7000 mAh / 2 x 3260 mAh
Batteritid enl.tillverkare: 9 timmar / 10 timmar
Batteritid (Testat): 6.09 timmar / 6.55 timmar
Batterityp: Li–Polymer / ?

Sammanfattningsvis

Trots att nästan alla surfplattor i samma storlek använder sig av samma processorer och skärmar så är det gedigna skillnader på dom. Man märker klart och tydligt att Acer gått in på lite mer kvalité genom att använda aluminium och glas till nästan allt på surfplattan, medan Samsung koncentrerar sig på glas och plast (vilket inte behöver vara en nackdel). Där Acer verkligen visar framfötterna är möjligheten att ansluta externa hårddiskar/tangentbord och andra saker via den inbyggda USB-Host kontakten. Dessutom har dom satt på en HDMI kontakt, så att man kan ansluta den till en vanlig TV för större bild. Möjligheten att göra så mycket mer med sin surfplatta gör att den blir ett verktyg istället för en leksak.

Galaxy Tab 10.1 har ungefär samma möjligheter, men då måste du börja köpa adaptrar och dockningsenheter för att få någon funktionalitet. Detta är en väldigt ”nej-nej” i min värld. Jag skrapar ihop lite av mina erfarenheter av dessa två surfplattor och får fram följande vinnare på dom olika sakerna:

Minne: Acer (expanderbart minne är viktigt för många, möjligheten ska alltid finnas)
Anslutningar: Acer (enkelt utan adaptrar)
Snabbhet: Samsung (Av någon konstig anledning är den snabbare, trots samma hårdvara)
Högtalare: Samsung (mycket bättre högtalare)
Hörlurar: Acer (Dolby Mobile gör att ljudet går att kontrollera jättebra och kristallklart resultat)
Kamera: Acer (utan att testa, utan endast baserat på hårdvaran)
Batteritid: Acer (drygt en timme extra tid och dedikerad laddare, istället för att ta upp den enda porten som finns som på Samsung)
Skärm: Samsung (Den verkar snabbare och har bättre klarhet)
Kvalitetskänsla: Acer (Den känns lite mer ”seriös” med sin aluminiumdesign och snygg titanfärg)

Allt som allt så vill jag ge vinsten till Acer Iconia Tab A500. Men vinsten är hårfin och du bör själv ta reda på vad du vill ha. Om det finns ett råd jag måste ge så är det att INTE köpa 16 Gb versionen av Galaxy Tab 10.1, eftersom du INTE kan expandera detta utrymme i efterhand.

Jag hoppas att ni fått en inblick i dessa två surfplattor och att jag kunnat hjälpa till vid eventuella frågetecken. Om det är något du vill få rätt på så rekommenderar jag att du skickar ett mail till urban@itpiraten.se så ska jag försöka hjälpa till.

Ha en trevlig dag.