Fibaro Motion Sensor – HomeKit

Jag skrev för några dagar sedan om att jag hittat Fibaro Motion Sensor för enbart 199 kr per styck. Jag trodde att det var en bluff på många sätt, men idag så fick jag ett paket med flera sensorer i, så jag är väldigt nöjd över den affären. Här kommer jag definitivt att handla fler gånger.

Vad är då Fibaro Motion Sensor? Det är faktiskt ett lite Halloween-aktigt öga som innehåller tre olika sensorer, eller, egentligen fyra olika sensorer. Det är ett relativt komplett sensorpaket med andra ord. Du har temperatursensor, rörelsesensor, ljussensor och även en Accelerometer. Den sista sensorn används för att förhindra sabotage och är egentligen inte tillgänglig för användaren.

Det som är speciellt med denna design är att hela sensorpaketet är format som ett öga, som kan blinka och lysa i olika färger. Den drivs av ett enda batteri och sägs hålla igång i minst 18 månader på ett batteri, vilket är beundransvärt. För att kunna placera sensorn på bästa sätt så medföljer en snillrik hållare, som kan monteras i princip överallt. Ögat i sig kan rotera relativt fritt i denna hållare, vilket gör att man med enkelhet kan justera exakt var man vill att den ska peka.

Att den är formad som ett öga gör att man snabbt drar slutsatsen att det är en kamera, vilket alltså inte är fallet. Min fru blev rätt så förskräckt när jag visade den snillrika uppfinningen, som var riktad mot vår säng vid tillfället…

Vad kan man då använda detta öga till? Svaret är: jättemycket saker.

Alla sensorer i Fibaro Motion sensor går att adressera separat, vilket gör att man enkelt kan sätta upp regler för olika händelser. Exempelvis kan man styra element och fläktar via temperatursensorn. Rörelsedetektorn kan användas för att slå igång lampor och sköta annan automation. Ljussensorn kan varna om man glömt någon lampa på, eller liknande. Jag hade dålig fantasi i dessa exempel, men vi kan säga att man kan göra i princip allt man skulle vilja med ett smart hem via detta öga.

Om du klickar med höger musknapp på bilden här ovanför och väljer ”spela upp” så får du se hur Fibaro Motion Sensor ser ut på insidan. =)

Om smarta uttag är grunden för att styra saker, så är sensorer hjärnan bakom allt. I min ringa mening.

I skrivande stund håller jag på att montera upp lite sensorer för att få bättre kontroll på allt hemma. Tanken är ju trots allt att hela systemet ska vara självgående och inte kräva att jag sitter och styr allt i minsta detalj.

Det var alltså den näst sista biten i mitt pussel, tror jag. Det kan hända att det dyker upp mer än ett paket imorgon. =)

Ha en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.