Danalock V3 – Batterierna!

Att vi idag använder mer batterier än någonsin tidigare är troligen väldigt känt. Detta har så klart gett upphov till en hel del olika typer av batterier, där vanliga AA och AAA modeller inte riktigt räcker till eller passar designen på föremålet dom ska ge energi till.

Danalock använder sig av 4 stycken CR123A batterier, vilket kan vara värt att nämna för den som bor ”ute i bushen” som undertecknad. Här är det inte helt enkelt att hitta batterier i denna storlek, antar jag. Eller så är det bara jag som aldrig tänkt på att dom existerar förut. Detta är nämligen första gången som jag ägt något med denna typ av batterier. Om sanningen ska fram så föredrar jag att använda saker som går på elnätet istället för att förlita sig på batterier.

Då dessa 4 batterier ska ge ström nog för drygt 12 månader av användning, så det är ju inte frågan om att man behöver ha ett enormt lager av CR123A, men att ha några i reserv kan ju vara en smart idé. Till skillnad från många andra batterier som är ”ovanliga” och räcker länge så förutsätter man också att dom kostar en hel del att köpa, men trots detta så kostar dom inte speciellt mycket. Ett 4-pack med CR123A batterier av bra kvalité kostar runt 100-150 kr, medan man kan hitta dom i lite sämre kvalité för halva priset, ungefär. När det gäller dörrlås och liknande lösningar så skulle jag rekommendera kända och bra märken över billigare alternativ av naturliga anledningar.

Batterinivån på mitt Danalock V3 var runt 85% när jag startade upp låset för första gången, så jag antar att den legat på lager ett tag och tappat en del av laddningen. Men till skillnad från många andra dörrlås så får man i alla fall med en laddning batterier redan monterade i låset, vilket jag tackar och bockar för. Låset är givetvis inte aktiverat, utan batterierna isoleras av en liten plast-bricka, precis som på många leksaker man kan köpa. Det enda man behöver göra är att öppna batteriluckan och ta bort plasten så hoppar allt igång.

Jag kan också nämna att byta batterier på Danalock är otroligt enkelt, jämfört med Glue Lock och många andra lösningar jag haft. Detta är förstås ingenting man gör hela tiden, men när det är dags så är det ju extra roligt att man slipper krångla en halvtimme för att få till det.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.