Fällkniven S1xb vs. Bark River Bravo 1.25 SP

Snart är det dags för det smått episka head-to-head testet mellan Svenska Fällkniven S1xb och Amerikanska Bark River Bravo 1.25 SpearPoint. Det som gör hela den jämförelsen så intressant är att båda knivarna har fötts ur liknande idéer och är två av dom absolut tuffaste och finaste knivarna som någonsin tillverkats för överlevnad och skogsliv.

Orsaken till att det blev just en Bark River Bravo 1.25 beror på att den i det närmaste är identisk i dimensioner med Fällkniven S1xb. Se tabellen nedan.

NamnFällkniven S1xbBark River Bravo 1.25 SP
Vikt290 gram (endast kniv)245 gram (endast kniv)
Bladlängd132 mm127 mm
Bladtjocklek6 mm5,5 mm
BladstålLaminerad CoS (Kobolt)CPM-3V (Partikelstål)
Hårdhet (HRC)60 HRC60 HRC
HandtagThermorunSnakeskin Burgundy Micarta
Total Längd249 mm251 mm
KonstruktionFull tånge, konvex slipningFull tånge, konvex slipning

Fällkniven S1xb är den absolut tuffaste skogskniven som någonsin tillverkats i Sverige, kanske i hela världen? Bladet är smitt av Japanska mästare och anpassad för extrema påfrestningar. Laminerat koboltstål med utsökt konvex egg. Den är mångsidig och anpassningsbar för dom flesta situationerna man kan tänka sig. Den svarta beläggningen är i Volframkarbid med en HRC på runt 83. Detta gör att beläggningen faktiskt är hårdare än själva stålet som kniven är tillverkad av. Peter Hjortberger och hans familjeföretag Fällkniven AB har i många år utvecklat och förbättrat S-serien till vad den är idag. Fällkniven S1xb blir svårslagen för vilken kniv som helst i världen. Den är dessutom speciellt anpassad för vårt kalla, snöiga och våta klimat på alla sätt. 100% skyddad mot väder och vind i material och konstruktion.

Bark River tillverkar sina knivar för hand, från en bit stål till färdig kniv under samma tak. Dom är experter på såväl stålet, materialet i handtaget och slidan kniven bärs i. Dom tillverkar till och med skruvarna som håller ihop kniven på plats i fabriken i Michigan. Bravo-serien utvecklats under många år och är speciellt anpassad av och för 1st Force Reconnaissance Company of the US Marine Corps i USA. Materialet är högteknologiskt Crucial Particle Metal 3V (CPM-3V) vilket är ett otroligt stål ursprungligen använt i verktyg och maskiner som tillverkar andra saker. Bark River har på kort tid blivit en legendarisk knivtillverkare och trots att produkterna ser ut som utställningsknivar så finns det ingen brist på tålighet och användbarhet. Knivarna är speciellt anpassade för jägare, fiskare och Bushcrafters. Livstids garanti utlovas på alla deras knivar. Mike Stewart och hans familj driver Bark River och Mike själv är aktiv på YouTube, där han förklarar tankarna runt alla knivar som dom producerar, så att man som köpare får lite mer information.

Bägge tillverkarna har som målsättning att vara oslagbara verktyg i skogen, men även för militär applikation. Dom uppfyller internationella standarder för hållbarhet och säkerhet. Kort och gott kan man säga att det är två av dom tuffaste knivarna i världen som kommer att mötas i mitt test, vilket kommer att sträcka sig betydligt längre än dom vanliga standardiserade testerna som jag normalt utför. Målet är att vi i slutänden ska ha en klar vinnare mellan bägge knivarna, i både överlevnad och Bushcraft scenarion.

Jag kommer att använda den nya Bravo 1.25 kniven en längre period för att vänja mig, så att det blir rättvist. Jag har använt min Fällkniven S1xb i över ett år och är väldigt van att hantera den i alla förekommande moment ute i skogen. Då bägge knivarna har konvex slipning så hoppas jag att skillnaderna i geometri inte blir så stora.

Testerna mellan dessa knivar kommer att dra igång redan i början på veckan. Spännande.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.