Fällkniven S1Xb – Första anblicken

Som titeln antyder så är det dags för Fällkniven S1Xb att hamna under luppen. Till skillnad från mina tidigare inköp från Fällkniven så valde jag den något mindre S-modellen istället för A-modellen som jag vanligtvis brukar använda.

Förutom att jag valde en S-modell så fick det bli en av Fällknivens nya ”svarta blad”, eftersom många har pratat så mycket gott om beläggningen och dess egenskaper.

Vad är nytt?
Det finns mycket nyheter på X-serien, bland annat den exponerade full-tånge konstruktionen med sidor i Fällknivens Thermorun, vilket är ett material som återfinns i många av deras andra knivar. Även slidan är omdesignad och borta är den problematiska knäppningen över handtaget. Denna modell har en liten spak som låser fast kniven och håller tillbaka den på plats även om man inte har kniven i ”låst” läge.

Som jag tidigare nämnde så har min S1xb en svart beläggning på bladet av Volframkarbid. Detta är en väldigt hållbar beläggning i stil med vad som återfinns på Jaktkit Knv2 i militär version. Det som kännetecknar denna typ av beläggning är att den egentligen bara gör bladet lite mörkare, men inte matt. Detta gör att den reflekterar ljus i princip lika bra som ett blankt blad vilket kanske inte är så önskvärt vid militärt bruk.

Kompromisser och lösningar
När jag började min upplevelse med Fällknivens knivar så tog jag mig tid att utforska historiken och bakgrunden i designen. Att den härrörde från 1995 och var utvecklad med militärt syfte i åtanke var bara en del av historien. Ni som känner mig vet att jag är väldigt intresserad av historik och bakgrund på mina knivar, minst lika mycket som själva produkten i sig.

Fällknivens X-Serie är en ny generation med överlevnadsknivar med anor från den ”gamla” designen, vilket skapar lite kompromisser. Till exempel skapar den exponerade tången ett område på handtaget där man har dåligt fäste, helst om man är lerig, snöig eller kanske har klumpiga handskar på sig.

Även handens kontakt med tången direkt gör att vibrationer, kyla och värme leds från bladet in i handen betydligt enklare än med exempelvis PRO versionen av S1. Jag har planer på att fixa detta genom att skapa en buffert mellan handen och tången på kniven, men Fällkniven själva ser inte detta som ett stort problem, vilket det kanske inte är heller. Kanske man kan dra lite tejp över tången och lösa problemet på några sekunder. Vi får se.

När det gäller fästet så har Fällkniven försökt förbättra denna aspekt genom att göra handtagssidorna betydligt grövre och taggigare än på föregångarna. Även detta både löser och skapar problem, då kniven inte är lika behaglig att använda utan handskar. Detta hoppas jag lösa genom att tillverka nya handtagssidor eller köper från 3:dje part. Fällkniven själva ser inte detta som ett problem, vilket det kanske inte är heller. Dock ska jag försöka lösa detta på ett smidigt sätt inom kort.

Tuffaste konstruktionen någonsin
Konstruktionen är den tuffaste som Fällkniven någonsin haft, men just tåligheten har nog aldrig varit ett bekymmer när vi pratar om S, F och A-modellerna. X-serien tar dock allt från en redan sjukt hög nivå till en troligen oöverträffad tålighet. Vi pratar i princip om en bit laminerad CoS stål som är vässad i ena änden och där man skruvat fast handtag på andra sidan. Det finns inte mycket som kan gå sönder och ännu mindre saker som inte går att laga.

Inte dyrast
Prismässigt så hamnar X-serien under PRO serien, men fortfarande en bit över vad standard serien kostar. Se nedan för exempel på S-modellen.

– Fällkniven S1 – 2143 kr
– Fällkniven S1x – 3468 kr
– Fällkniven S1 PRO – 3774 kr

Med X-serien så känns priset lite väl högt, vilket är en genomgående känsla när man pratar om Fällknivens knivar, men samtidigt så får man betydligt mer stål för pengarna än i övriga modellerna.

Lite data
Jag brukar inte skriva en massa fakta och data på mina knivar, men jag kan nämna att Fällkniven S1xb är tillverkad i laminerad CoS, har ett blad som är ca 130 mm långt och har en totallängd på ca 250 mm. Vikten är 290 gram (enbart kniven) och tjockleken på bladet är 6 mm.

Personligen…
När vi pratar mina personliga känslor rörande S1xb så gillar jag den skarpt. Jag kan förstå att många andra får mixade känslor, men jag ser verkligen fram emot att ”spöa” den i skogen och få den att bekänna färg. Den känns väldigt väl viktad och precis vid mitt pekfinger så har jag perfekt jämnvikt. Detta gör att den känns betydligt lättare än vad den egentligen är och ligger riktigt bra i handen.

Test kommer
Jag kommer att testa min S1xb i skogen, på campingturen och även i överlevnads-simulering när tid ges. Detta gör att min test kommer att dröja ett tag innan den dyker upp på hemsidan. Jag ska göra mitt bästa att testa mina scenarios i rimlig tid, men förvänta dig inga mirakel. =)

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.