Fabrikörens – Magnus Kvickströms nya satsning

Förra helgen hade vi provsmakning av Fabrikörens olika korvprodukter. Jag säger ”provsmakning” eftersom det låter lite bättre än att man åt sig själv till en matinducerad koma. =)

Om du inte hört talas om Fabrikören så är det inte så konstigt. Det är ett nystartat företag av Jokkmokks egen korvmästare Magnus Kvickström. Förutom att det var en sällan upplevd fröjd för mina smaklökar att prova dessa kulinariska mästerverk, så för Fabrikörens korvar tankarna tillbaka till den forna tidens Jokkmokks Korv.

Jokkmokks Korv som den var förr
Jag pratar inte om dagens Jokkmokks Korv, som faktiskt gått från bra till sämre och slutligen till något jag inte längre känner igen. Jag pratar om Jokkmokks Korv som den smakade när man var liten.

För alla yngre generationer, som inte upplevt hur Jokkmokks Korv var förr så är det förstås svårt att sätta sig in i det faktum att det finns godare korv än dagens Jokkmokks Korv.

Jag kan avslöja att det är otroligt mycket bättre kvalité på Fabrikörens, än på Jokkmokks Korv idag. Jag vet att vem som helst som upplevt den gamla tidens Jokkmokks Korv håller med mig i detta.

Börja smått – smått är gott
Just nu är tillverkningen relativt småskalig. Magnus sålde slut på första leveransen under torsdagen, där allt som levererats till ICA Raiden i Jokkmokk försvann på runt 50 minuter. Att skala upp produktionen för att möta efterfrågan är förstås ett problem man måste tänka på, men samtidigt så är det viktigt att inte lockas in i en spiral av genvägar som förstör slutprodukten. Det exklusiva i Jokkmokks Korv försvann väldigt mycket när man skalade upp produktionen och ”handpåläggning” inte längre var högsta prioritet.

Detta får vi hoppas går att lösa med Fabrikörens Korv, även om det betyder att allt säljs slut på väldigt kort tid. Enligt min ringa mening så är det viktigare att få till produkten, än att försöka få ned priset på råvarorna och samtidigt öka produktionstakten.

Den hemliga ingrediensen
Det är onekligen så att den magiska ingrediensen i Fabrikörens korvar är Magnus själv, alltså, det faktum att han är en mästare på det han gör. Han har ett i det närmaste oefterhärmligt sätt att sätta smak på allt han lägger ned sin själ i, vilket är en egenskap som är få förunnade.

När Magnus valde att lämna Jokkmokks Korv så var det väldigt mycket som när ett bryggeri tappar sin bryggmästare. Helt plötsligt börjar ölen smaka annorlunda och absolut inte lika gott. Det är en speciell känsla som behövs för att balansera allt på rätt sätt.

För mig, som är uppväxt i Jokkmokk och har ätit Jokkmokks Korv under hela livet, så känns Fabrikörens som att uppleva barndomsminnen igen. En tid då allt var enklare och maten var godare. Bara tanken på en sprakande eld, en tjock skiva korv som sakta grillas till perfektion, solen som skiner på den vita snön, den friska och lätta luften och en temperatur strax under fryspunkten… Vad kan man mer begära. Det är att ladda själens batteri.

Av dom finaste råvarorna blir maten godare
Fabrikörens gör även att maträtter som korv stroganoff börjar smaka som något man får på finaste krogen i Stockholm, istället för något man gör av rester man hade i kylen. Råvaran förgyller recepten och gör helt enkelt att allt smakar betydligt bättre än tidigare. Visst låter det konstigt? Hur kan en ”korv” göra allt bättre? För oss i Jokkmokk, som tar dessa kvalitetskorvar som en självklarhet, är det inte alls konstigt. Jag är däremot väldigt glad att Magnus lyckades återskapa en smak som jag trodde jag aldrig skulle få uppleva igen, en smak av förr.

Om du bor var som helst i vårt avlånga land och känner att ”fan, det där skulle vara en upplevelse utöver det vanliga”, så kan jag dessvärre bara önska lycka till. Risken att lagret kommer att räcka till övriga Sverige är rätt så liten, i alla fall om produktionen och kvalitén hålls på Magnus legendariska nivå, vilket jag vet att alla hoppas att den gör. Ibland är kvalité så mycket mer värt än kvantitet.

Jag ska inte säga att det inte går att få upp produktionsmängderna och samtidigt behålla kvalité, men det är en väldigt svår formel att lösa. Om någon kan göra det så är det onekligen Magnus.

Fabrikören har som sagt ett samarbete med ICA Raiden i Jokkmokk. Dom får leveranser av Fabrikörens produkter varje torsdag, allt är troligen även slutsålt samma dag. Det gäller med andra ord att vara snabb för att få chansen. =)

Jag vill avsluta med att säga denna konstiga mening. Men att kalla Fabrikörens korvar för ”korv” är lite som att nedvärdera vad vi egentligen pratar om, vilket är inget mindre än ett kulinariskt mästerverk.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.