Ett bra tecken – QSP Penguin

En sak som alla mina knivar har gemensamt är att dom som jag verkligen gillar får lite mer kärlek. Min gamla nya kärlek till QSP Penguin gör att jag valde att polera upp den till spegel polish på bladet. Detta är tidsödande, men jag anser att det är värt det på EDC knivar, av några få anledningar.

Det är betydligt mer hygieniskt att ha blankpolerat blad, då smuts syns bättre och dessutom så fastnar det inte lika mycket skräp på bladet som exempelvis vid stentvättad (stonewashed) yta. Den blir lättare att hålla ren helt enkelt. En annan fördel är att bladet skär lite bättre än tidigare, då det glider lite lättare genom exempelvis ett äpple.

Allt är ju förstås marginellt och den absolut främsta anledningen att ha blankpolerat blad är nog för att det ser snyggt ut. Man kan påstå att den är enklare att använda för att skicka nödsignaler med och annat, men det är enbart fördelar som kommer från att ha ett snyggt blad. ?

Den huvudsakliga frågan är kanske varför jag gillar QSP Penguin så mycket, och varför föredrar jag den över min Civivi Elementum Button Lock? Svaret är för att min Elementum svek mig när jag behövde den som mest. Det tunna skålformade bladet i kombination med mjukare stål gjorde att eggen numera är vågig som på en brödkniv. Vi pratar alltså inte om sliten egg, utan böjd egg i sidled. ?

I Civivis försvar kan jag säga att min Elementum Button Lock har blivit utsatt för mer än den var designad för, givetvis. Problemet är att jag tydligen behöver en kniv som tål lite mer stryk och samtidigt inte går sönder av hanteringen. QSP Penguin är väldigt robust, samtidigt som D2 stålet är bra härdat och tjockleken på bladet är ordentligt tilltaget.

Det finns väldigt få saker att haka upp sig på när det gäller QSP Penguin, så tills jag upptäcker något som kan räknas som en deal-breaker så är alltså detta min nya favorit EDC. Jag behöver ju dessutom inte vara orolig för att använda den till allt, eftersom den inte kostar flera tusen kronor att ersätta.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.