Eluppvärmd jacka

Det är många som hört talas om denna uppfinning, men få har testat dom på riktigt. Just därför så har jag personligen investerat i en av dessa för att själv upptäcka för och nackdelar med att ha en uppvärmd jacka, istället för en tjock isolerande modell.

Först av allt vill jag påpeka att konceptet med uppvärmda jackor inte är någon nyhet. Det har faktiskt funnits sedan andra världskriget, då stridspiloter använde dessa för att hålla sig varma på höga altituder. Anledningen var helt enkelt att det var enklare/billigare att utveckla ett personligt värmesystem istället för att bygga in värme i flygplanen.

Dessa kopplades in till flygplanets elsystem via en kabel och hade inte batteripack som dom moderna versionerna som finns idag. Dom moderna jackorna har även speciella fickor för att rymma dessa, så att man slipper ha ett batteripack i ena fickan.

Oftast är moderna värmejackor tunna och tillverkade för att användas som ”andra lager”, men det finns även tjockare som går att använda som yttre lager på en gång. Den modell jag har är lite mitt-emellan, då den är ungefär som en tunn dunjacka/fiberjacka. Detta gör att den är lätt och smidig att ha på sig, sitter lite slimmat över kroppen. Den passar även att ha som andra lager om det är riktigt kallt ute.

Detta var i alla fall min vision rörande denna jacka. Det finns dock problem som blir uppenbara efter ett tag. En värmejacka för runt 1200-1500 kr är inte lika värd som priset antyder. Vi pratar om lite ”plastigt” material som inte andas och fort gör att man blir fuktig om man arbetar hårdare. Inte svettig, utan fuktig, vilket nästan är värre.

Lösningen på detta problem är att använda exempelvis ull närmast kroppen och värmejackan som andra lager, vilket gör att man då får ett lager som kan hantera fukten från kroppen på ett bättre sätt. Problemet som då uppenbarar sig är att man inte längre behöver någon värmejacka om man har ett bra underställ i ull.

Det finns två frågor som ständigt dykt upp när jag pratar om denna jacka. ”Hur länge räcker batterierna” och ”värmer den bra”. Jag har provat med ett 4000 mAh batteripack med Lightning som jag tidigare använt till min iPhone. Efter drygt 3-4 timmars användning så visar batteripacket fortfarande 4 av 4 i batterinivå. Jag kan bara anta att det är antingen fel på indikatorn på batteripacket, eller att strömmen borde räcka runt 10-15 timmar utan problem.

Jag kan samtidigt nämna att det inte varit dom vanliga -25 graderna, utan att vi haft mildare väder med bara runt -15 till -17 grader. I sådan blida så behöver man ju knappt t-shirt… ? Detta har i sin tur gjort att jag inte behöver köra värmen på max för att känna mig ”toasty” när jag är ute. Av dom tre lägen (Hög – Mellan – Låg) så har mellanläget varit alldeles tillräckligt för att man ska känna sig lätt överhettad hela tiden.

Jackan har alltså värmt väldigt bra, trots att jag testat att använda den som ytterlager då det blåst och snöat för fullt. Det blir snabbt uppenbart var panelerna sitter, då dessa områden blir väldigt varma, samtidigt som övriga områden känns kalla i jämförelse. Jag tror därför på tanken att använda denna jacka som mellanlagret och en vindtät jacka över den. Helst om man ska spendera längre tid ute i skogen.

Är det då värt att köpa en värmejacka? Faktum är att jag inte tror det alls. Den medför egentligen inga större fördelar, eftersom en vanlig jacka kan erbjuda både bättre komfort och jämnare värme över hela kroppen. Att ”punktvärma” kroppen över bröstkorgen och ryggen gör bara att man börjar svettas och sedan frysa igen. Den ojämna temperaturen, om man ser till armar och bröstkorg, gör att kroppen får svårt att justera temperaturen korrekt om man utför tyngre uppgifter, som att hugga ved eller gå i djupsnö.

Om man passivt ska sitta och slöa i en snöhög så kan den förstås fungera, men hur många gör det om man är ute i skogen?

Jag ska fortsätta testa denna jacka under en längre tid, för att utröna lite andra saker och kunna svara på ännu mer frågor rörande tekniken och värdet i att ha en uppvärmd jacka. Redan nu kan jag dock avslöja att om du tänkt köpa en värmeväst eller jacka så kanske du ska vänta lite. Du kan få en vanlig jacka för samma eller mindre pengar, som värmer bättre (jämnare) och dessutom inte behöver ström för att fungera.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.