Dilemmat med två telefoner

En sak som stört mig länge är att jag allt som oftast tvingas ha två telefoner i fickan. En privat och en för arbetet. Orsaken är dock inte avsaknad av möjligt till dubbla abonnemang, som man skulle kunna tro, utan möjligheten att dela upp sin telefon i två delar.

Om jag exempelvis ska använda Exchange på jobbet (AD) för att synka min arbetsmail, kontakter och kalendern, så måste jag ha något som kallas företags-policys aktivt på min telefon. Denna policy säger vad min arbetsgivare kan styra och bestämma, vilket oftast är rätt så omfattande.

Exempelvis kan ett företag se var man befinner sig, se meddelanden och annat som kan vara praktiskt vid support-ärenden och övervakning. Dom kan också bestämma hur du kan använda din kamera på telefonen och mycket mer, trots att detta sällan används i någon större utsträckning. Möjligheterna finns att göra mycket med din arbetstelefon, med andra ord.

Om du väljer att installera ett Exchange konto på din privata telefon så tvingas även dessa policys in på den telefonen. Detta gör att du överlåter din privata telefon att fjärrstyras och administreras av ditt företags IT avdelning. Det kan verka skrämmande för många, vilket gör att man helt enkelt väljer att använda två olika telefoner, för att komma undan denna ”begränsning”.

Jag har arbetat länge inom branscher som kräver att styra ens telefon, av naturliga skäl, men har lärt mig ”bakvägarna” man kan gå för att slippa dessa policys. Det är samtidigt ingen smidig lösning, bara en lösning. Om man flyttar över SIM kortet från företagstelefonen till sin privata telefon (kräver två SIM platser, eller eSIM) så får man över samtal och SMS, utan någon förändring i policys.

Det är mail och kalender som ställer till det. Utan Exchange så är det omöjligt att hålla koll på dessa saker… eller?

Genom att logga in på företagets online-mail, som i princip alltid finns, så kan man kolla sin mail. Problemet är att du inte får någon ”pling” i telefonen när ny mail kommer, utan måste själv gå dit och kontrollera om du fått mail, vilket är smått irriterande, men samtidigt nödvändigt om du inte vill krångla till det mer.

Om du jobbar på ett företag som använder sig av Office 365, som är vanligt inom offentliga sektorn eller större företag, så har du däremot tur. Istället för att använda sig av Exchange för att kommunicera med företagets mailserver så kan man man använda Office365’s officiella IMAP server. Detta gör att du inte blir påtvingad några policys på din privata telefon.

Välj att lägga upp ett nytt mailkonto på din telefon (inställningar/mail/konton på iOS), sök på Google efter ”Office 365 outlook server settings” och fyll i uppgifterna som du hittar där i inställningarna på telefonen. Efter det är du klar och du har nu företagsmailen på din privata telefon. Enkelt och smidigt, utan några externa lösningar.

Om du däremot inte har Office 365 eller vill ha kalender samtidigt som mail, vilket kan vara önskvärt på många arbetsplatser, så kommer du inte ifrån att lägga upp ditt Exchange konto på telefonen. Det du behöver göra då är att installera Microsoft Outlook klienten på din telefon. Denna klient hämtar din epost och din kalender precis som om du hade suttit på företagsdatorn, men du slipper undan en stor bit av den policy som annars påtvingas.

Om du kör ditt exchange konto genom Outlook klienten, istället för default klienten i Android eller iOS, så kan enbart data som tillhör den appen raderas eller kontrolleras. Om du installerar Exchange i din telefon rakt av så kommer din arbetsgivare åt allt som du har på telefonen och kan dessutom radera hela telefonen, inklusive ditt privata innehåll.

Då har vi alltså fixat kalender, kontakter, uppgifter, mail, SMS och telefon. Vi är 100% färdiga med att ha flyttat från två olika telefoner till en telefon. Genom att ”gå förbi” företagets allra tuffaste policys så har vi löst bekymret med övervakning på den privata mobiltelefonen. Du behöver inte längre vara orolig att din arbetsgivare ska kontrollera dina privata data, eftersom dom inte kommer längre än Outlook appen. Du behöver inte heller vara orolig att du ska missa något viktigt möte eftersom du inte får någon notis när något händer på jobbet.

Jag vill slutligen säga att denna lösning kanske inte passar din organisations krav och förordningar. Om du bryter mot IT reglerna på ditt jobb så kan du råka illa ut. Jag rekommenderar att du alltid, alltid, tar kontakt med ditt företags IT avdelning och kontrollerar om det är OK att göra på sättet jag beskrev ovanför.

Hoppas detta hjälpte någon som var i samma situation som mig själv. Det är aldrig roligt att släpa omkring på onödiga saker. Att använda två telefoner för jobb och privatliv är ingenting jag föredrar, utan vill helst bara ha en mobiltelefon att ladda och hantera under dagen, det blir jättemycket enklare så.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.