Det mystiska huset…

Förutom att jag är intresserad av teknik, skog och knivar, så tackar jag aldrig nej till ett mysterium, hur litet det än må vara. Detta mysterium klassas nog som i minsta laget, men jag tackar som sagt aldrig nej ändå.

Jag lyckades för några dagar sedan, av en slump, ramla över historiska kartor över min hemstad, specifikt från 1953-1961. Allt såg väldigt annorlunda ut, medan vissa saker faktiskt finns kvar även idag. Det var dock en bild jag hittade som jag fastnade för. Den visade en form av jordbruksmark med ett hus placerat ungefär i mitten av dom öppna fälten. Huset var omgivet av hög skog och jag gissar att det var väldigt väl dolt för dom som inte kände till att det fanns där.

När jag jämförde området med satellitbilder från idag så finns det fortfarande spår kvar som antyder att det varit något där, men nu är området överväxt och dolt av skogen. Naturen har tagit tillbaka sin rättmätiga del och tidens tand har nästan raderat alla spår.

Inget mysterium i sig, kan man tycka. Men jag kunde inte släppa tanken på detta hus. En obeskrivlig känsla gör att jag behöver undersöka vad bilderna egentligen visar. Genom att lägga koordinater över dom gamla bilderna och utgå från punkter som fortfarande finns idag, så kunde jag lista ut den exakta punkten där huset stått tidigare, med några meters felmarginal.

När jag sedan kollade med publika register så upptäckte jag att byggnaden som jag såg på bilderna matchar uppgifter som jag lyckades hitta igen. Byggnaden i fråga fanns där redan 1925, men enligt dessa funna uppgifter så fanns huset där fortfarande i början av på 70 talet. Faktum är att huset verkar finnas kvar fortfarande i dags datum. Mitt i skogen. Utan någon uppenbar väg dit längre. Jag dubbelkollade med lantmäteriet som via deras digitala register kunde verifiera att något finns där, eller i alla fall aldrig är registrerat som att det inte gör det längre.

Det kan förstås röra sig om felaktiga uppgifter, det är ju den mest troliga anledningen att byggnaden fortfarande finns kvar. Men det ändrar ju inte på faktumet som kvarstår, att jag måste undersöka hur det egentligen ligger till och vad som döljer sig i skogen.

Om byggnaden tagits av tiden så kanske det finns kvar spår på platsen som avslöjar vad det var för något som fanns där och fångades på bild för över 60 år sedan. Men om huset rivits och plockats bort avsiktligen så är nog chansen väldigt liten att vi hittar något intressant på platsen.

Området är sedan slutet av 70-talet raderat från existens och det gör mig förstås lite mer nyfiken. Varför valde man att låta allt växa igen och försvinna? Det verkar som att man medvetet planterat skog på området för att fylla igen fälten… Kanske för att skogsbruket blev mer värt än jordbruket och man helt enkelt ”sadlade om”. Kanske marken inte längre var bördig nog, eller kanske ägarna gick bort och allt föll i glömska.

Om det inte märks så kan jag avslöja att jag försöker ”hypa” upp lite, så att jag ska kunna motivera mina barn att hänga med på äventyr och se om vi kan lista ut vad som egentligen står på med det mystiska huset.

Detta är del 1 av ”Det mystiska huset” och jag hoppas att jag inom kort kan undersöka området tillsammans med mina barn, som i princip aldrig heller tackar nej till ett litet äventyr.

Jag är dock rätt så övertygad om att vi inte kommer att hitta något speciellt och att uppgifterna om detta hus inte stämmer överens med verkligheten. Men kanske, bara kanske, så finns det något bortglömt, dolt i skogen, något som kanske inte var tänkt att hittas igen…

Det finns ju bara ett enda sätt att få rätt på sanningen…

Fortsättning följer inom kort…