Dag 1 – Installationen

I och med att jag har haft flera Windows telefoner tidigare så var det bara att packa upp min nya Lumia 950 XL Dual SIM och initiera en återställning ”från förr”. Detta installerade dom flesta appar som jag haft sedan länge och som jag faktiskt trivs med.

Innan jag fortsätter vill jag lyfta på hatten till SMA (Sweden Mobile) som krossade alla tidigare rekord på leveranstid. Telefonen beställdes igår vid 15-16 tiden och reste från Malmö i söder till Jokkmokk i norr på några få timmar. Redan strax efter klockan 8 på morgonen var telefonen på plats, vilket aldrig tidigare skådats av mig. Jag lyfter på hatten åt PostNord som utförde leveransen. Inte illa alls.

När det gäller mina första timmar med nuvarande flaggskepp så måste jag säga att jag förväntade mig lite mer prestanda. Trots att Lumia 950 XL har en Snapdragon 810 under skalet så känns telefonen inte direkt blixtrande snabb. Den känns ungefär som min förra Lumia 640 XL, inte mycket snabbare. Missförstå mig rätt nu, då Windows 10 Mobile inte direkt går i snigelfart på någon hårdvara. Trots detta hade jag förväntat mig lite blixtrande prestanda. Nåja, allt är i ”beta” ännu, vilket bara kan båda gott inför framtiden.

Hårdvarumässigt hade jag hört många historier om allt från exklusiv plast till ruttna högtalare. Personligen anser jag att plasten känns aningen billig och opersonlig. Högtalarens prestanda är dock betydligt bättre än jag hade förväntat mig och i klass med Samsungs S6, fast lite högre volym. Mottagningen verkar vara i klass med iPhone 6S, vilket betyder ganska medelmåttigt. Nexus 6P tar hem vinsten där, utan problem.

Ungefär varje vecka kommer jag att samla ihop all erfarenhet jag fått och översätta detta i ett betyg som går från 1 till 100, där 100 betyder bäst. Jag kommer även att presentera grafik på hur väl Lumia 950 XL jämför sig med Apple och Googles flaggskepp.

På återseende inom kort.