Ännu en läsarfråga har trillat in i min brevlåda. Denna gång är det Erik som skriver:
”Hej Urban! Jag överväger att köpa en kniv från Cold Steel, men jag är osäker på om det är rätt val. Är deras knivar av hög kvalitet och håller de vad de lovar? Vilka modeller har du provat, och vad har dina erfarenheter varit? Dessutom, var köpte du dina Cold Steel knivar, och hur var köpupplevelsen? Alla tips och råd är välkomna! Tack på förhand! – Erik”
Detta är faktiskt lite av en akilleshäl för mig när det gäller knivar. Å ena sidan så har jag flera Cold Steel knivar, men å andra sidan så har dom en sak gemensamt som jag inte tycker så mycket om. Låt mig förklara närmare.
Det bästa med Cold Steel
Cold Steel är en tillverkare som hängt med i många år nu. Dom har generellt riktigt bra kvalité och står för marknadens kanske mest robusta konstruktioner. Det är skillnad på riktigt dyra Cold Steel och dom billiga modellerna, förstås. Men modeller som SR1 Lite är både billig och en av dom tuffaste fällknivarna på marknaden, så ibland går det att hitta riktigt fina fynd hos Cold Steel.
Förutom att dom har robusta och många gånger praktiska knivar så har dom också en uppsjö av modeller, som garanterat fyller den funktion som man känner att man behöver. Cold Steel är lite allmänt tillgängliga och brukar inte vara svåra att hitta hos dom flesta återförsäljare, i alla fall dom vanligaste modellerna.
Det sämsta med Cold Steel
Det finns egentligen få saker som jag hakat upp mig på när det gäller Cold Steel, saker som jag personligen tycker, så det är inte säkert att du ser dessa som en nackdel.
Dels har deras knivar en generell inriktning på strid och våld. Väldigt många olika konstruktioner som Cold Steel tillverkar (inte bara knivar) är tillverkade för att slåss mot andra med. Dolkar, yxor, svärd och sköldar är några av företagets storsäljare. Jag har svårt att förstå vilka man riktar in sig på, då medeltiden för länge sedan har passerat. Men samtidigt är Cold Steel en av dom få som verkligen törs sälja dessa produkter på världsmarknaden och samtidigt vara stola över det.
Missförstå mig rätt. Cold Steel har generellt jättebra kvalité på sina produkter. En sköld som dom säljer fungerar ypperligt som en sköld, samtidigt som en tvåhands-fattad-stridsyxa även den fungerar väldigt bra, till vad den är konstruerad för.
När man tittar på deras kniv-designer så speglas deras ”stridslust” över på dessa. Det är med andra ord inte knivar som man vill ertappas med i fickan på något olämpligt ställe och sällan fungerar dom bra som EDC här i vårt avlånga land. I USA är det förstås helt andra regler och där är det nog OK att bära en 10 tum stor stridskniv i fickan, men i Sverige så kommer nog dom flesta lyfta på ögonbrynen.
Mer nackdelar än så kan jag inte tänka mig rörande Cold Steel.
Vilka modeller som jag rekommenderar
Det finns jättemånga olika modeller av Cold Steels knivar. Ibland kan det kännas överväldigande att försöka hitta rätt. Personligen så har jag fastnat för några få modeller som jag anser är jättebra och faktiskt kan stå bakom.
- SRK – Search & Rescue Knife & SRK Compact
En av dom mest populära överlevnadsknivarna på marknaden. Alla verkar ha minst en SRK i sin samling och trots rätt så mediokert stål (SK5) så presterar kniven väldigt bra. En riktig slitvarg som oftast går att hitta för strax över 600 kr. Mycket kniv för pengarna. Finns även som en SRK Compact modell, som är lite mindre och smidigare än storebror, men ack så tuff ändå. Det brukar inte skilja så mycket i pris mellan Compact och den vanliga SRK, så det är egentligen tycke och smak som bestämmer. SRK och SRK Compact är förlagan till Fällkniven ABs A1 och S1 modeller, vilket kan vara värt att tänka på. Nu för tiden finns SRK modellerna även i orange färg, om du vill vara säker på att inte tappa bort dom i naturen. Väldigt trevligt initiativ av Cold Steel. - SR1 Lite
Klassad som en av världens tuffaste fällknivar. Har det massiva Triad-låset som tål hundratals kilo innan det ger upp. Fungerar kanske inte som en EDC kniv, men om man vill bryta upp en bildörr eller hacka igenom en plåtdörr så är den redo för uppgiften. Jag brukar personligen använda denna för att bryta ned förpackningar och för tyngre uppgifter än vad vanliga fällknivar bör utsättas för. Har mediokert stål, men presterar riktigt bra på grund av utsökt härdning. Även denna kniv är billig som tusan och helt klart värd pengarna. - Master Hunter
En av dom mest populära outdoor och jaktknivarna som Cold Steel säljer. Om du tittar på modellen och känner igen den så beror det på att detta är förlagan till Fällkniven ABs F1 modell, som används av Svenska flygvapnet. Master Hunter är dock en riktigt fin kniv för såväl uteliv som för matberedning och jakt. Den populäraste modellen är tillverkad i San Mai (VG-1) stål och håller skärpan väldigt bra för skärande uppgifter. Detta är dock ingen kniv som du klyver ved med på vintern, då går den av. Lite dyrare modell som oftast landar på runt 1200-1500 kr beroende på var du hittar den. - Mini Tuff Lite
En liten och smidig EDC kniv att ha i fickan för dom där vardagliga uppgifterna. Tillverkad av rätt så mediokert stål (finns i fler stål dock) men prislappen på runt 300-400 kr gör den ändå värd priset. Detta är den enda fällbara EDC kniv, eller kniv som jag klassar som EDC, från Cold Steel som jag testat. Dom har dock uppsjöar med andra modeller att välja på. Jag har dock inte fastnat för några andra modeller. - Pendleton Mini Hunter
En liten och rakbladsvass jaktkniv för dom där mindre uppgifterna. Riktigt bra grepp i handtaget och smidig att bära med sig. Om man tar bort själva hängaren för bältet så har man en väldigt trevlig fast-blads-EDC för vardagliga sysslor. Den kniv jag testade hade VG-1 stål, men den finns i många andra stål i olika prisklasser. Min version kostade runt 750 kr, vilket är aningen högt, men samtidigt inte tokigt pris för en bra kniv.
Var köper man Cold Steel?
Det finns som sagt Cold Steel lite överallt, så vem som är bäst att handla från vet jag egentligen inte. Det är ett sånt där märke som är allmänt tillgänglig, anser jag. Orsaken är förstås att Cold Steel funnits länge och att dom faktiskt är rätt så populära på världsmarknaden. Det är ingen liten aktör.
Slutligen
Om du prompt ska ha en Cold Steel kniv, men inte riktigt kan bestämma dig för vilken, ta dig då tid att titta runt överallt på Internet. Det finns massor, massor av olika modeller och olika varianter i olika stål och bladformer på i princip alla Cold Steel knivar.
Ett bra ställe att börja på är att kolla på Cold Steels egen hemsida, där du ser alla modeller som dom har, vilket är lite mer än 400 olika… Det kan bli svårt att hitta rätt. 😅
När du hittat den modell som du är intresserad av så kan du börja leta bästa priset på den, eller om du ens får tag på den i Sverige. Ibland kan vissa modeller vara i princip omöjliga att få tag på. Dom gamla klassikerna som SRK och SR1 är dock relativt enkla att hitta.
Hoppas att detta svar var till någon hjälp, Erik. Annars får du höra av dig igen så ska jag hjälpa till mer.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.
Lämna ett svar