Civivi Elementum Utility – Testet

Då var det dags för mig att avlägga rapport rörande Civivi Elementum Utility, en väldigt speciell kniv som faktiskt blivit mer intressant än jag först trodde. Detta beror mycket på den uppsjö med olika blad som man plötsligt kan välja mellan, som kan göra ens projekt både enklare och smidigare att genomföra.

Under Julen så har denna kniv gått varm, både bokstavligt och i användning. Det varit mycket kartonger och förpackningar som skulle brytas ned och plattas till för att ta så lite plats som möjligt i återvinningen. Det är också här som Elementum Utility skiner. Det går utan vidare att använda den avbrutet, utan att behöva vässa eller krångla med något annat. Jag behöver inte bry mig om att spetsen går av eller något annat skadar bladet, eftersom det bara är att byta ut det.

Saken är den att jag trodde dom riktigt stabila bladen, som är ”Stanley Carbide”, skulle kosta en arm och ett ben att köpa, men det visade sig vara jättelångt ifrån sanningen. En uppsättning med 10 st ”Stanley Carbide” kostade mig strax över 100 kr, så 10 kr per blad… Om vi tittar på livslängden på bladen så är dom otroligt prisvärda. Men dom går inte riktigt att slipa, i alla fall inte med min utrustning.

Nu kanske du frågar dig, ”varför skriver han inte om kniven”, men jag kommer till det. Saken är att bladet är själva hjärtat i kniven, men i detta fall är bladet inte den viktigaste delen av kniven, i alla fall konstruktionsmässigt. Kniven, alltså, Elementum Utility, är bara en hållare, rent tekniskt. Det gör hela situationen komplicerad och testen som jag genomfört har varit svåra att vrida rätt. Hur ska man egentligen tänka rörande skärpan i bladet? Slipning?

Hur som helst så drar vi igång testet nu och tittar hur det gick för Civivi Elementum Utility, årets konstigaste kniv att recensera. 😊

När det gäller mitt standardiserade test för fällknivar så ser det lite annorlunda ut jämfört med testet jag utför med fast-blads-knivar. Även fällknivar testas i 9 olika moment.

Notera att alla EDC knivar testas inom samma moment, även om dom är av modellen fällkniv, eller fast-blads-kniv. Det kan kännas orättvist i något moment, men så är det.

  1. Fast blad
    Här konstateras enbart vilken design som kniven har. Fast eller fällkniv.
  2. Bärbarhet
    Här tittar vi närmare på hur smidig kniven är för just EDC. Är den anpassad för att ha i fickan, går den att få upp lätt om det skulle behövas. Dom flesta aspekterna hamnar under lupp i detta moment. Högre betyg betyder smidigare kniv, lägre betyg betyder svårare att hitta någonstans att ha. Rent generellt har fast-blads-knivar betydligt sämre poäng här, men det finns smidiga fast-blads-knivar också.
  3. Ergonomi
    Hur bekväm är kniven att använda? En kniv med hög ergonomi klarar längre tids arbete utan att den blir obekväm eller skapar ”hot-spots” i händerna. En kniv en lägre ergonomi är bäst lämpad för lättare arbeten som inte pågår så länge. 
  4. Skära
    En kniv som inte går lätt att skära med är ju ingen bra kniv. I detta moment testas kniven genom att jag skär papper, paracord, kartong och täljer lite i träpinnar. Detta moment är bland det viktigaste och jag är väldigt kritisk till eventuella problem.
  5. Material
    Vad är det för stål? Är handtaget anpassat för vardagens slit och släng? I detta moment tittar vi närmare på hur tillverkaren valt att anpassa sin kniv för EDC.
  6. En hand
    En kniv behövs som mest när man har ena handen upptagen, det är ett välkänt faktum. I detta moment tittar vi närmare på om kniven går att använda med bara en hand. Detta moment kan kännas orättvist mot fällknivar som inte är anpassade för en-hand-hantering, men det väger tungt för mig och därför blir dom bedömda på samma premisser. Fast blads knivar bedöms också för denna egenskap, eftersom det är minst lika viktigt att dom går att hantera med en hand.
  7. Matberedning
    Går det att använda kniven för matberedning? Detta moment bör alla EDC knivar klara av, eftersom dom primärt är designade för att skära. I detta moment testar jag att skära upp grönsaker, frukt och även annat livsmedel. Även finare hantering, som att skala ett äpple testas.
  8. Eld
    Precis som med bushcrafting knivarna så testar jag att göra fjäderstickor och dra eldstål, hur bra fungerar det? Trots att vi testar EDC knivar så känns detta moment som en viktig del och kommer därför att vara med. Jag lägger dock inte lika mycket vikt på detta moment för en EDC kniv som för en bushcraft kniv, bara hur väl kniven skulle lösa uppgiften i nödfall. Det är heller inte frågan om att klyva ved eller andra moment som EDC knivar mest troligen inte är anpassade för.
  9. Skärpa
    En kniv som inte behåller sin skärpa är inte en bra kniv. Hur vass är den efter alla moment och går den fortfarande att skära papper med utan problem? Detta moment avslöjar hur väl stålet och eggen fungerar på kniven. Eftersom EDC knivar är tänkt att ställa upp i tid och otid så är detta ett viktigt moment för mig. Knivarna kommer att testas längre än vad som är egentligen nödvändigt, bara för att fastställa hur väl dom håller skärpan.
  10. Slipa
    Hur enkel är den att slipa? Trots att detta moment inte är lika viktigt som ovanstående så är det viktigt att kunna återfå knivens forna glans utan att fälla tårar. När jag testar specifikt EDC knivar så kommer slipningen att utföras manuellt på diamant och keramiska fält-brynen istället för andra lösningar. Jag vill att EDC knivar ska vara enkla att underhålla i fält, vilket gör att manuell slipning är det enda som gäller. 
  11. Rengöra
    Är kniven enkel att hålla ren och hygienisk under dagens alla sysslor. Finns det en risk att den skadas av smuts, fukt eller värme så faller poängen här. Detta är ett nytt moment som jag tidigare inte tagit med. Dock är en EDC kniv som är enkel att rengöra en bonus om man använder den för matberedning eller andra uppgifter som kräver ett rent och fint blad. 
  12. Ekonomi/Prisvärdhet
    Är kniven värd pengarna? Rekommenderar jag den till andra? I det sista momentet så kommer domen. Observera att priset inte är den avgörande faktorn för vilket betyg en kniv får här. Prisvärdhet avser om den verkligen är värd priset, inte om priset är för högt i förhållande till vad man är villig att betala. Många får detta om bakfoten. =)

Låt oss börja.

Ergonomi & Bärbarhet
Civivi Elementum Utility har ett bekvämt handtag och jag kan utan vidare få plats med alla fingrar. Den är också bekväm att hålla i lite olika grepp, beroende på vad man ska göra. Det klassiska pinch-greppet med tumme och pekfinger fungerar riktigt bra.

Även om den har den klassiska ”Elementum”-designen, så har Civivi valt att korta av hela konstruktionen med ungefär 1 cm, vilket gör denna version väldigt smidig att ha i fickan.

Alla kanter är utsökt rundade och detta motverkar effektivt hot-spots som annars är vanliga hos lite mindre rundade modeller. Det märks att Civivi inte tummat på knivens finish, även om den rent tekniskt är en ”billigare variant” av Elementum och känns lite som ett experiment i grund och botten.

Skära
Att skära med ett rakblad är förstås vad den gör bäst, men det finns förstås både för och nackdelar med designen på Elementum Utility. Dels är den otroligt vass, givetvis. Men sedan blir hållaren i vägen när man ska skära djupare in i ett material. Det går med andra ord att använda spetsen och en bit av bladet hela vägen, men om man tänkt skära trä eller liknande så kan man inte använda bladets hela längd.

Jag har märkt att dom flesta snitt som jag gör med en kniv bara innefattar spetsen och första delen av bladet, men samtidigt är det något man kan välja fritt på en vanlig kniv. På Elementum Utility så finns det inget alternativ och beroende på materialet så kan det visa sig vara ett stort problem.

Material
Rent materialmässigt så är Civivi Elementum Utility tillverkad mestadels av aluminium. Detta gör att kniven är betydligt lättare än den ser ut att vara, samtidigt som den är stabil och känns som en ordentlig kniv i fickan. Jag vet egentligen inte vad det är för stål i hållaren till bladen, men misstänker att det rör sig om någon form av Cr-variant från Kina. Hållaren är dock stabil och tål påfrestningar från även tuffare material, som trä och PVC plaströr.

Deep-carry pocket clip är standard och precis som på original Elementum så fungerar den riktigt bra med både tjockare byxor och tunnare. Den har bra grepp och nöter samtidigt inte upp byxfickan när man tar ut och stoppar in den många gånger om dagen.

En hand
Elementum Utility har ”button-lock” i form av ett ”plunge-lock”. Om det lät konstigt så ska jag förklara lite närmare. Upplåsningen av bladet sker via en knapp på sidan av kniven och själva låset består av en konisk pinne som faller in bakom bladet när den är uppfälld. Detta gör att den kilar fast sig och låser bladet.

Till skillnad från dom klassiska liner-lock-button-lock låsen så är ”plunge-lock” lite känsliga mot smuts, olja och tryck. Om man fäller ut bladet hårt via tum-piggen eller flippern på baksidan av kniven så tenderar den att låsa sig lite och kräver hårdare tryck på knappen för att släppa bladet. Detta nöter ofta till sig och blir bättre, men det kan också bli betydligt värre med tiden.

I mitt fall så blev den riktigt dålig efter ett tag, vilket visade sig vara olja som runnit ned i låsmekanismen och krånglade med den koniska låsningen. Efter en ordentlig rengöring så fungerar den riktigt bra igen. Det gäller alltså att vara uppmärksam på när det är dags att rengöra kniven efter längre tids användning, för att undvika onödigt slitage eller problem med låsmekanismen i framtiden.

Låsningen är dock inte så bekväm och bra som på många andra knapp-lås knivar, utan känns lite som en billigare version, vilket det faktiskt är i verkligheten också.

Om vi fokuserar lite på en-hands-användning, vilket är målet med detta moment, så är Elementum Utility riktigt trevlig. Trots att bladet i sig inte väger något speciellt så går det enkelt att trycka in knappen och svinga upp bladet med gravitationens hjälp. Det går också utsökt att använda flippern på baksidan, som är lite mer tryck-knapps-flipper än dra-bakåt-flipper.

Om du inte hängde med vad jag menar så spelar det inte så stor roll. Den fungerar bra hur man än väljer att använda den, men att trycka på flippern ger bättre resultat än att dra flippern bakåt.

När jag fick till låset som den skulle vara så har jag ingenting att klaga på gällande en hands användningen. Hela bladhållaren är upphängd med keramiska kullager, så den är riktigt smidig och snärtig, vilket i sin tur gagnar för en säker låsning av bladet och mindre olyckor.

Matberedning
Som du kanske förstår så är Civivi Elementum Utility inte något man använder i köket. Att få in blod och annat i hållaren är nog förenat med stora problem att få något rent igen. Samtidigt är bladet kort även om det är vasst som ett rakblad. Med det sagt så har jag skurit upp morötter, potatis och palsternacka utan problem. Jag har även använt kniven för att skära upp paprika, äpplen och lite andra frukter och grönsaker utan större problem.

Saken är den att man måste tänka till innan man ger sig på något med Elementum Utility. Skärpan är inga problem, designmässigt så dyker det upp problematiska situationer hela tiden. Kort blad, hållaren som är i vägen och komplicerad att rengöra om fruktsaft och annat kommer in i hållaren och mekanismen.

Jag skulle definitivt inte rekommendera att använda denna kniv för matberedning, om vi säger så.

Göra upp eld
Här går mina tankar åt två olika håll. Om du är duktig på att använda en kniv så är detta moment inga problem. Det går lätt att dra ett eldstål mot kanten av bladets baksida nära spetsen och få ett riktigt bra regn av gnistor varje gång. Den går också bra att göra tunna och fina fjäderstickor med. Jag har även provat att tälja lite med kniven och rista in olika mönster i trä, vilket fungerade rätt så bra.

Elementum Utility är inte en idealisk kniv för detta ändamål, men den fungerar bra om du har kontroll på bladet och har vanan inne att använda knivar som är riktigt vassa. Om du däremot inte är van med knivar och tänker att Elementum Utility skulle vara en trevlig kniv för skogslivet, så bör du tänka om.

Gränsen mellan där eggen biter i trä och att den borrar in sig och helt enkelt fastnar är otroligt minimal. Utan rätt stöd för handen och vinkel mot träet så kommer det att kännas nästan omöjligt att utföra moment som du kanske gör med lätthet med en Morakniv.

Även om detta moment kräver erfarenhet och teknik för att klaras av så vill jag ge Elementum Utility ett rätt så högt betyg. Om man har med sig några reservblad i ryggsäcken så är det ju otroligt enkelt att byta ut det om eggen blir slö, eller om man råkar bryta av spetsen.

Skärpa
Det är här som det blir lite konstigt för mig. Skärpan i Civivi Elementum Utility är förstås obefintlig, om man ser till själva kniven, som egentligen är en avancerad hållare för själva bladet. Beroende på vilket blad man använder så kommer resultatet att skilja sig väldigt mycket. Men om vi ponerar att vi byter blad för ändamålet så får Elementum Utility ett högt betyg.

Genom att använda Stanley Carbide blad så får man en otroligt hållbar egg som står upp för timmar och åter timmar av nötning och slitage. När den till slut tappar sin skärpa så är det ju bara att byta ut bladet och vips så har man massor av timmar av egg tillbaka igen. Ett moment som tar sekunder men besparar mycket tid om man arbetar.

Slipa
Att slipa ett Stanley blad, eller dom medföljande bladen från Civivi, är förstås mycket möjligt. En vanlig 20 graders egg fungerar utsökt på dom flesta blad och ger skärpan åter efter bara några minuter på diamant eller keramiskt bryne. Om man är mitt i ett arbete och inte vill pausa för att slipa så går det förstås att kasta in bladet i en hållare och byta ut det, för att sedan slipa upp eggen när man kommer hem och har tid för detta. Otroligt bekvämt.

Om man däremot väljer att använda Stanley Carbide, som är otroligt hårt och slitstarkt, så skulle jag inte rekommendera att försöka slipa upp det för hand. Jag har provat på ett av bladen som jag skurit kartonger med i flera timmar, bara för att göra det ännu slöare när jag försökte slipa upp det.

Jag har förstås inte gett upp hoppet att få tillbaka eggen på bladet, även om det är otroligt hårt. Men det är knappast värt tiden som det krävs för att få tillbaka eggen på ett sådant blad. Vi pratar trots allt bara om 10 kr för att byta ut det mot ett nytt.

Rengöra
Att rengöra Civivi Elementum Utility är förstås lite mer komplicerat än en vanlig standard EDC kniv. Orsaken är hållaren som gillar att samla damm och i princip allt du skär i. Helst kartong och andra material som innehåller mycket fibrer gillar att parkera i dom små hålutrymmen som finns i hållaren. Det är förstås inte svårt att rengöra Elementum Utility, egentligen. Det enda man behöver göra är att skruva bort bladet och sedan blåsa ur, spola ur eller skrapa ur skräp ut hållaren. Själva pivå-mekanismen i fällkniven är som vilken annan som helst, vilket inte erbjuder några större överraskningar.

Jag skulle inte klassa Elementum Utility som svår att rengöra, bara att den potentiellt behöver rengöras lite mer än en vanlig klassisk konstruktion. Just därför får den också lite sämre betyg inom detta moment än många andra EDC knivar.

Ekonomi / Prisvärdhet
Så. Är Civivi Elementum Utility värd priset? Med tanke på att det finns massor av liknande konstruktioner så vill jag säga ”nä, inte riktigt”, men samtidigt så känns inte andra ”utility” knivar lika bra i handen som Elementum Utility. Det är lite mer ”vanlig kniv” än ett verktyg för hantverkare, om du förstår vad jag menar.

Om du gillar EDC knivar så är Elementum Utility det självklara valet, eftersom den ser ut och beter sig som en vanlig kniv. Att den sedan använder samma blad som en klassisk ”Stanley-kniv” är på gott och ont.

Hur som helst kostade kniven runt 500 kr, vilket jag tycker är ett bra pris. Med på köpet får man några Civivi blad, men dessa är rätt så mjuka och tål inte så mycket slitage innan dom tappar skärpan. Jag rekommenderar därför att man investerar 100-200 kr på flerpack av riktiga ”slitvargar” från Stanley. Deras ”Carbide” blad är perfekt när man utför moment som sliter mycket på en traditionell egg, samtidigt som ett klassiskt blad är betydligt billigare och går att slipa upp om det blir slött. Det finns även andra modeller som går att använda, med andra bladformer.

Slutligen
Jag gillar Civivi Elementum Utility och tycker att det är en jättebra lösning för mig, personligen. Jag använder mina knivar mycket inom jobbet, både för att sprätta förpackningar och för att kapa olika saker med. Att bära med sig en kniv för 1000 kr och sedan behöva använda den för att skära i något som man vet nöter upp eggen direkt, är inte roligt alls. Genom att använda Elementum Utility så har denna tanke slagits bort totalt.

Jag behöver ju bara byta ut bladet om det skulle skadas eller bli slött ute i fält, så är kniven som ny igen. Otroligt bekvämt, men samtidigt inte helt utan negativa konsekvenser. Som sagt så är det inte till allt som denna konstruktion lämpar sig. Det är många gånger som eftertanke krävs för att klara av att skära av tjockare material, eller hantera hårdare och segare material som trä.

Om man bara är medveten om att Elementum Utility har både för och nackdelar, så är jag övertygad att man som användare inte behöver vara orolig att investera i kniven heller. För mig så är Elementum Utility en ”sekundär-EDC” och inte tänkt att ersätta min vanliga EDC kniv, även om den faktiskt tagit mer plats för varje dag som gått.

I och med att jag i princip alltid har med mig en Victorinox också, så är Elementum Utility en riktigt bra ”sidekick”, redo att ta sig an dom där jobben som jag inte vill utsätta mina kära Schweiziska vänner för. 😊

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar