Civivi Elementum Button Lock – 2021 Re-review

Det finns faktiskt få knivar jag sett fram emot mer än just Civivi Elementum Button Lock. Jag fullkomligen älskar enkla och smidiga lösningar för bladlåsningen och, i ärlighetens namn, så är detta den mest framstående egenskapen hos just denna kniv.

Den känns faktiskt lika smidig som min Spyderco Manix 2 XL när man öppnar och stänger den, vilket som ni kanske vet är min absolut högst rankade på detta område. Jag säger inte att Civivi lyckats bättre, bara att den är väldigt smidig.

Låt oss titta närmare på vad den nya uppstickaren hos Civivi har att erbjuda.

Ergonomi
Det första man upptäcker när man plockar upp en Civivi Elementum Button Lock, är att den är tunn och smidig i handen. Den har lite tendenser att vara skarp i handen, vilket gör att man riskerar hot-spots om man arbetar hårdare med kniven ett längre tag. Det mönstrade micarta handtaget gör dock att man får riktigt bra grepp och det är väldigt liten chans att man glider någonstans om man håller kniven ordentligt i handen.

Allt känns rundat och bra, både handtaget och baksidan av bladet. Detta gör att den inte är speciellt bra lämpad för att dra eldstål på, men jag skulle nog vilja benämna den för en klar EDC kniv istället för ”outdoor kniv”. Faktum är att jag klassar den på samma sätt som en Benchmade Bugout, då dom faktiskt uppfyller samma behov och är anpassade för samma arbetsområden.

Bladet på Elementum BL har ”jimping”, eller taggar på ovansidan som ger bättre grepp om man vill använda tummen för att trycka på bladet. Till skillnad från många andra knivar jag testat så har Civivi utsökt rundad greppyta här, vilket gör att man inte riskerar att nöta sönder tummen vid längre tids användning. Detta märkte jag även på Odium modellen jag testade tidigare i år, även denna från Civivi.

Detta är något som många tillverkare skippar att fixa, då det utan tvekan rör sig om en ”fördyrande åtgärd”. Det är dock sådana saker som skiljer en dålig tillverkare från en bra. Civivi har utsökt kvalité för priset man betalar, detaljer som ovanstående är ett bra exempel på ställen där andra skulle ha tagit en genväg, men Civivi valde att ta steget längre istället. Mycket föredömligt.

Skära
Det 3 mm tjocka bladet med ”hollow-grind”, eller skålslipning, gör att Civivi Elementum BL är riktigt, riktigt bra att skära i saker med. Jag har sett mängder med recensioner och data-blad på kniven där det står att den har ”flat-grind” eller vanlig flatslipning, men detta är helt felaktigt. Det rör sig om ett utsökt skålslipat blad.

Senast idag så fick jag användning av denna otroliga skärpa då jag var tvungen att flytta ett omkullfallet träd från vägbanan efter en av vägarna jag sköter underhåll på. Jag var tvungen att skapa pinnar för att häva av trädet från vägen. Den enda kniv jag hade på mig var min Civivi Elementum BL och jag blev väldigt imponerad över hur lätt det gick att kapa nästan 10 cm tjocka björkar för att lösa problemet.

Förutom mitt standardiserade test så har jag inte haft så mycket användning av min nya kniv till vardags ännu. Jag har sprättat lite kartonger, kapat en vattenslang och täljt lite tältpinnar. Allt har den gjort med bravur och utan att uppvisa några tecken på att vilja glappa eller bli slö.

Jag har än så länge haft en begränsad tid att testa kniven till max, vilket gör att jag inte ännu kan svara på hur väl den behåller sin skärpa vid långtids användning. Det enda jag kan säga är att den klarade alla mina test utan att uppvisa några skador på eggen, vilket är väldigt ovanligt och ger ett högt betyg. 

Material
Civivi Elementum Button Lock har ett blad tillverkat i Sandvik 14C28N stål. Detta är ett av mina favoritstål och kan återfinnas i många knivar idag. Dom mest kända knivarna med detta stål tillhör Morakniv och då främst deras tuffaste modell, Morakniv Garberg.

Handtaget är tillverkat i Canvas-micarta och har ett ramverk av rostfritt stål. Här är jag osäker på vilket stål det rör sig om, men det är ingen flex eller annat problem. Dom är dessutom skeletoniserade, eller hål-tagna, för att lätta totalvikten på kniven ytterligare.

Allt som allt har Civivi valt väldigt bra material på Elementum BL, men det är faktiskt inte ovanligt när man pratar om just Civivi’s knivar. Det är därför dom snabbt hamnar på många människors önskelistor.

En Hand
Jag brukar skämtsamt (men ärligt) säga att Spyderco tillverkar knivar dom definierar vad en-hands-hantering betyder på knivar. Dom är väldigt föredömliga på många sätt och erbjuder i min ringa mening den absolut bästa kombinationen mellan olika öppnings-alternativ.

Civivi Elementum Button Lock är inte tillverkad på samma sätt, trots att den erbjuder en otrolig en-hands-upplevelse. Det finns dock inte några andra alternativ för öppning än just knappen som är på den vänstra sidan av kniven. Den har med andra ord inga tum-knoppar, ingen flipper eller annan lösning som man finner på andra knivar.

Meningen är att man ska öppna och stänga kniven genom att använda gravitation och timing. Detta kan låta komplicerat, men är väldigt enkelt när man lärt sig. Då jag har använt Manix 2 knivar från Spyderco så föreföll sig öppningen och stängningen på Civivi Elementum Button Lock helt naturlig. Jag lägger in en film här nedan så att ni får se hur den fungerar att öppna och stänga.

Något man bör tänka på om man inte är så van vid knivar är att att när man lossar spärren (trycker in knappen) så kan bladet falla igen väldigt snabbt till stängt läge. Det finns inget direkt skydd genom att hålla fingret lågt fram på handtaget, som på många andra knivar. Du får med andra ord direktkontakt med eggen om bladet faller igen. Men man lär sig snabbt av sådana misstag. ?

Jag har, peppar peppar, inte skurit mig någonting på denna kniv ännu. Jag tänker att övningarna jag gjort med Spyderco knivarna har hjälpt till att koordinera mina fingrar på rätt sätt.

Matberedning
Jag föredrar ofta skålslipning på mina knivar för matberedning. Detta gör att eggen blir otroligt tunn och ”skärig” (fick bråka med rättstavningen länge där). Det nästan 9 cm långa bladet gör att det är enkelt att skära det mesta, men som vanligt så föredrar jag nog en riktig kökskniv för dom flesta uppgifterna.

Göra upp eld
Som jag nämnde tidigare så är Civivi Elementum Button Lock rundad överallt. Detta gör att eldstål är mer eller mindre omöjligt att dra mot denna kniv, så länge man inte vill förstöra eggen. För alla andra moment så fungerar den dock utmärkt till. Jag har provat tälja, göra fjäderstickor och mycket annat. Inga klagomål alls.

Trots den minimala designen på allt i denna kniv så har jag inte märkt några som helst glapp eller slitage någonstans. Jag har använt den ganska hårt ändå, helst för att vara en lättvikts-EDC fällkniv.

Skärpa
Civivi har som vana att leverera riktigt vassa knivar. Elementum Button Lock är inget undantag. Den levererades rakbladsvass och jag kunde utan problem raka bort hår från armarna. Jag ska inte låtsas vara någon expert på Civivi, men jag har ännu inte testat någon kniv från dessa som levererats slö.

Det jag blev lite bekymrad över var att den tappade skärpan rätt så fort. Jag skar upp en ryggbiff, lök, morötter och lite annat inför en gryta jag tänkt göra. Efter detta moment så kände jag faktiskt att den förlorat sin skärpa, rätt så mycket. Stålet känns lite lågt härdat, eller så är det eggen som är lite för akut på denna kniv. När jag försökte slipa den i 25 grader per sida så insåg jag snabbt att den har en betydligt vassare vinkel.

Min första test avslöjade inte att kniven blev slö av denna hantering, så jag är lite bekymrad över varför den tappade sin skärpa så fort nu. Eventuellt måste jag göra om detta test igen för att kontrollera, efter att jag slipat upp den igen.

Uppdatering: Efter att ha testat denna kniv en längre tid så kan jag meddela att stålet är lite i det mjukaste laget. Detta gör att kniven är enkel att slipa, men samtidigt så har jag ådragit mig skador på bladet efter att bara ha täljt i trä med kniven. Naturligtvis tappar därför Civivi Elementum Button Lock lite poäng på detta, men samtidigt tycker jag att den fungerar perfekt för lättare EDC uppgifter fortfarande.

Slipa
Till skillnad från partikel stålet man hittar i många av mina andra knivar så har Elementum Button Lock ett mer traditionellt stål från Sandvik. Något jag börjat föredra, då det inte kräver timmar av slipning utan kan fixas till även ute i ”fält” utan problem.

När man tittar på EDC knivar så finns det ingen anledning att ha ett super-tufft stål, då den troligen inte kommer att utsättas för extrem påfrestning ändå.

Jag har slipat denna kniv vid ett tillfälle, vilket var en trevlig upplevelse. Dock har jag slipat 14C28N tidigare och kan baserat på den erfarenheten säga att detta känns som ett något mindre härdat stål än på exempelvis Morakniv. Det är dock ett väldigt trevligt stål att ha i sin kniv.

Uppdatering: Stålet har som jag skrev ovan en lägre härdning än exempelvis Morakniv. Den är faktiskt så mjuk att den riskerar dra på sig skador om man inte är försiktig med vad man skär i. Lite trist, men samtidigt är det just denna egenskap som gör att den är lätt att slipa.

Prisvärdhet
Baserat på allt du läst hittills i denna test så antar jag att du gissar på att kniven kostar runt 1500 kr. Men så är det förstås inte. Civivi har bland dom mest prisvärda och mest väldesignade knivar som det går att få tag på. Trots detta så kostar denna kniv runt 850 kr att köpa, med varianter som har damaskerat blad och kolfiberhandtag för runt 500 kr mer.

Jag tycker att kniven är prisvärd. Den känns välbyggd och ordentlig på alla sätt. Materialvalen är bra och det finns väldigt lite att kritisera. Jag hade gärna sett en något hårdare härdning i bladet. Det är uppenbart att den är byggd för lättare EDC uppgifter, vilket den fungerar utsökt till.

Jag har även använt den mycket till matberedning, vilket också är utsökt med denna kniv.

Att man får kullagrad upphängning, snygg micarta och deep-carry-clip som standard i en kniv är inte en självklarhet, helst inte för detta pris.

Slutord och betyg
Som jag skrev tidigare så har Civivi Elementum Button Lock varit en kniv jag sett fram emot länge att testa. Jag köpte denna från Lamnia (FI) och betalade 857 kr inklusive frakt från Finland, vilket var en bra deal, enligt mig.

Civivi’s val att använda rostfritt Sandvik stål istället för det vanliga och något rostbenägna D2 stålet man normalt återfinner på deras Elementum knivar gjorde att jag verkligen blev positivt inspirerad att köpa den. Det borde inte vara någon hemlighet att jag föredrar ett bra rostfritt stål istället för ett lättslipat kolstål.

Den något mjuka härdningen i mitt exemplar gjorde att den snabbt blir slö om jag bryter ned kartonger och liknande, samtidigt som jag faktiskt lyckats dra på mig lite skador i själva bladet. Jag använde dock denna kniv att tälja tjocka grenar och liknande med, något som man kanske bör undvika med en skålslipad kniv.

En sak till som jag inte gillar med Elementum Button Lock är den något aggressiva designen, som för tankarna till militärt bruk istället för vardags EDC. Dock klagar jag inte på knivens finish, som är utsökt på alla sätt. Jag älskar formen på det skålslipade drop-point bladet och den minimala profilen som blir då kniven saknar flipper och tum-piggar. Den känns även väldigt smidig och tunn vilket underlättar när man bär kniven i fickan. Ibland är den så omärkbar att jag måste lägga handen på fickan för att känna att den är kvar, vilket är ett väldigt bra betyg.

Om du är ute efter en kniv för allt tänkbart så är Elementum Button Lock inte det du letar efter. Denna är bäst anpassad för lättare uppgifter. Om du använder den som ett bräckjärn så kommer den garanterat att gå av. Även om man är skär i tjockare saker så finns det en risk att det tunna bladet tar skada.

Allt som allt är detta en kniv jag rekommenderar för alla som gillar att använda en hand för att öppna och stänga sina knivar samt gillar EDC. Jag lyfter samtidigt ett varningens finger till dom som inte är van vid knivar med denna typ av mekanism. Det är lätt att hacka sig själv i fingrarna när man öppnar och stänger kniven, vilket förstås är något man vill undvika så långt det går.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen