Test: Casström Woodsman

Den tredje kniven från Casström blir ingen mindre än Woodsman. En kniv som på många sätt kommit att bli min favorit av alla Casström knivarna, trots att den inte är direkt vad jag brukar tycka om eller ens var tänkt att bli testad överhuvudtaget.

Den är designad av Roger Harrington, som är en erfaren friluftsmänniska och knivmakare som har undervisat i bushcraft och överlevnad till civila och militära kunder under de senaste tjugo åren med sitt företag Bison Bushcraft i Sussex, England.

Alla testmoment
För att kunna göra jämförelser med andra knivar så ”standardiseras” mina tester. Detta medför att alla knivar kommer att få samma behandling och genomgår samma moment, för att kunna betygsättas och jämföras med varandra. Nedan ser du alla moment.

Vedklyvning – Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med?
Huggning – Går det att hugga ned något med knivarna?
Tälja – Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkades.
Matberedning – Skära upp bland annat kött, grönsaker och frukt.
Göra upp eld – Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det?
Skärpa – Hur vass är den efter alla moment?
Slipa – Hur enkel är den att slipa?
Ergonomi – Hur smidig är den att ha på sig?
Ekonomi/Prisvärdhet – Är den värd pengarna?

Betygsättning
Alla knivar jag testar bedöms på en skala från 1 till 10 beroende på hur väl dom klarar uppgiften. Ju högre poäng, desto bättre fungerar dom. I slutet dras ett genomsnitt och det blir slutpoängen för knivarna. På detta sätt får en kniv som är dålig på ett moment lika stor chans som alla andra att hamna i topp i slutänden. I Bushcrafting så gäller det att vara flexibel och anpassningsbar, något ens kniv också måste vara.

Material
Casström Woodsman är den minsta av ”skogsknivarna” med en blandlängd på 9 cm och en totallängd på 20,5 cm. Som Lars Fält kniven så har min Woodsman ett blad tillverkat i rätt så rostbenäget Böhler K720 kolstål med ca 4 mm tjocklek. Men som du kanske ser på bilden till vänster så är handtaget tillverkat i Engelsk Bog-Oak, eller Svartek, som är över 5000 år gammalt. Detta gör inte bara att kniven får ett speciellt utseende, utan även att den känns betydligt mer annorlunda att hålla i än dom andra två i masurbjörk.

Moment 1 – Vedklyvning
Woodsman är minstingen jämfört med Lars Fält och SFK. Den har ett blad på 9 cm och har skandinavisk slipning. Trots att den inte har några som helst problem med att klyva mindre grenar, och redan färdigklyvd ved, så är den inte direkt anpassad för att vara ”only knife” i skogen.

Moment 2 – Huggning
Att hugga tjockare grenar och annat är ett vanligt förekommande moment. Vissa föredrar att släpa med sig en yxa, som förvisso är effektivare på just detta moment, men det enklaste är ändå att använda sin kniv. Woodsman är inte bra på detta moment. Den levereras rakbladsvass och har skandinavisk slipning, så det går att hugga med den. Dock medför den låga vikten och korta längden att det blir en kamp.

Moment 3 – Tälja
Då Woodsman uppenbart är designad för finare arbeten så är det inte så förvånansvärt att den är fantastiskt smidig att tälja med. Väldigt fort blev detta till min absoluta favorit när det gäller Casström knivarna. Handtaget är rakt och saknar nästan midja, vilket medför att man kan hålla den i vilket väderstreck som helst utan att det känns konstigt. I detta moment kammar Woodsman hem nästan full pott.

Moment 4 – Matberedning
Dom flesta bushcrafting knivarna är inte speciellt väl anpassade för att hantera mat, men trots att Woodsman inte direkt är en kockkniv ur någon aspekt så fungerar den rätt så bra för just detta ändamål. Att den har ett mindre blad och är smidigare att hantera gör dock inte att den magiskt blir en kockkniv.

Moment 5 – Göra upp eld
Ryggen på Woodsman är inte speciellt vasst men fungerar hjälpligt att skrapa trä och eldstål med. Att göra fjäderstickor fungerade dock bra och ger Casström Woodsman ett bra betyg.

Moment 6 – Skärpa
Jag hittar inga tecken på skador på eggen eller ryggen på kniven efter dom tidigare momenten. Jag börjar misstänka att Böhler K720 stålet är riktigt bra och tufft.

Moment 7 –  Slipa
Scandi-grind utan sekundär egg gör att även Woodsman blir en kniv som är enkel att slipa, oavsett om man är proffs eller glad amatör. Tyvärr har jag inte haft något som helst behov att slipa någon Casström kniv ännu, vilket gör att jag preliminärt ger ett betyg och återkommer när jag fått egen erfarenhet.

Moment 8 – Ergonomi
Woodsman är troligen den bekvämaste kniven från Casström att hålla i och använda. Detta betyder bara att den passar min hand bättre än dom andra, men det kanske inte är sanningen för just dig. För mig personligen fungerar den riktigt bra och erbjuder ett säkert grepp utan några som helst ”hot spots”.

Kniven är väl balanserad och har jämvikt strax bakom pekfingret precis som SFK. Orsaken till att jämnvikten inte är direkt på pekfingret kniven beror troligen på materialvalet i handtaget vilket påverkar denna faktor. Woodsman har en egg som INTE är ända fram till handtaget, men det finns fortfarande ingen anledning att flytta fram greppet för att få bättre kontroll.

Woodsman är, för mig, en ”finkniv” som passar bra till att göra dom där pillriga jobben ute i skogen. Ingen ”one-knife” men får ändå ett högt betyg.

Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
Det är inte alltid lätt att sätta ett betyg på hur prisvärd en kniv är, men när det gäller knivarna från Casström så är det enklare än normalt. Dessa knivar är faktiskt väldigt prisvärda och har en finish som man inte förväntar sig på en kniv i denna prisklass.

Min Woodsman har som sagt ett handtag i Engelsk Bog-Oak, vilket är sjödränkt ek (svartek) som är ca 5000 år gammal och uppgrävd i England. Träet har en grov struktur och färgen kan variera från mörkt svart till mörkbrun. Detta material gör att den känns lite extra speciell, men även det faktum att Roger Harrington står bakom designen gör att den får lite bonus.

Precis som dom andra knivarna så är den väldigt snygg, vass och väl utformad och är tillverkad av ett stål som är beprövat, erkänt tufft och Svensktillverkat.

Min version, med svartek och K720 stål kostar 1.294 kr (casstrom.se) och en väldigt bra garanti.

Slutord och betyg
Casström Woodsman är en genomtänkt kniv som fungerar väldigt bra till många olika moment ute i skogen. Jag skulle inte benämna den som ”den enda kniven”, då den saknar lite av längden jag hade önskat. Men med 9 cm bladlängd så är den fullgod till dom flesta saker man kan tänka sig ute i skogen.

Trots min kritik mot längden så känns denna kniv väldigt bra i handen och tillhör faktiskt min test-favorit bland Casström knivarna. Det är främst när det gäller att tälja och pillra runt med små saker som handtagets utformning fungerar väldigt väl och erbjuder en väldigt trevlig upplevelse.

Handtaget och stålet är liksom Lars Fält kniven inte direkt underhållsfria. Man behöver olja in stål och handtag för att den ska må gott. Men det är ju ett moment som är trevligt på knivar av denna kaliber.

Även på Woodsman är slidan är tillverkad av tjockt läder och verkar stå upp för väder och vind betydligt bättre än slidan på Benchmade Bushcrafter. Jag aldrig att misshandla kniven med avsikt, men den kommer att få bekänna färg allt eftersom tiden går, vilket jag tror att den klarar med bravur.