Carrier IQ, Big Brother i fickan…

Teknikbloggar har den senaste veckan dominerats av nyheterna runt Carrier IQ. Företaget har utvecklat en programvara som vissa amerikanska operatörer använder sig av för att samla in information och för att, enligt operatörerna själva, kunna tillhandahålla en bättre tjänst, finna fel och utveckla buggfixar.

Historien tog sin början när en användare på forumet xda-developers upptäckte Carrier IQ och sedan fick ett så kallat ”cease and desist”-brev av företaget, vilket innebar att personen hotades med stämning.

Detta var det absolut sämsta sättet för Carrier IQ att försöka tysta ned allting och företaget bad senare om ursäkt samt tog tillbaka stämningshotet. Nu var dessvärre bollen i rullning.

Problemet är att Carrier IQs förinstallerade program har tillgång till en mängd personlig information på telefonen och att det inte finns något sätt för drabbade att stänga av tjänsten.

Ingen vet hur den insamlade information hanteras eller vad den används till. Vissa har förknippat Carrier IQ med Android, men Google har ingenting alls med företaget att göra. Det är vissa amerikanska operatörer som krävt att Carrier IQ ska installeras på enheter.

Apple var snabba med att avslöja att alla deras telefoner har Carrier IQ installerat, men vissa telefoner med iOS5 har, i och med uppdateringen, blivit av med detta spionprogram. Vilka av Apples telefoner/tablets och modeller som ”saknar” Carrier IQ är dock oklart i dagsläget.

Fördelen med att ha Android istället för iOS i det här läget är att man relativt enkelt kan installera om operativsystemet (ROM) på Android och på så sätt radera Carrier IQ. Något som inte Apples användare har fördelen att kunna göra.

Carrier IQ försöker själva påpeka att de inte är bovarna i dramat utan att de bara arbetar på uppdrag av operatörer. Trots detta så ligger ansvaret inte på operatörerna, utan på Carrier IQ själva. Den stora frågan är om dom gjort rätt, eller om dom arbetat i det fördolda en längre tid.

Om du hade varit VD på Carrier IQ och du fått detta brev, hur hade du reagerat? Jag personligen hade börjat svettas rätt så ordentligt. Helst om jag visste att det jag gjort i flera år är olagligt.

Enligt uppgifter ska inga mobiler sålda i Sverige ska ha programvaran, jag har testat alla mina telefoner och alla var fria från Carrier IQ. Dock kan dom som importerat enheter från USA eller andra länder eventuellt ha Carrier IQ förinstallerat.

Du kan själv kontrollera om din Android telefon har Carrier IQ installerat genom att ladda ned detta program, utvecklat av Supercurio från xda-developers.

Ha en trevlig morgon.