Bushcrafting tinar fram igen

liksom björnen som vaknar ur sitt ide när solens värme börjar tina bort snön så börjar även jag känna skogens kall. Möjligheterna till naturliv och Bushcrafting utökar sig i raskande takt, även för oss i dom Lappländska fjällen.

Som en liten ”start på våren” så tog jag kontakt med Varusteleka i Finland och bad dessa skicka en Terävä Skrama till mig. För er som inte känner till denna omtalade kniv så tillhör den bland det extremaste man kan hantera ute i skogarna. Kortfattat kan man säga att det är en stor kniv, men då förstår man inte vad Skrama är egentligen. Till skillnad från i princip alla andra knivar jag har, så kommer Skrama med en historielektion i följe.

Terävä är Finska Varustelekas eget märke av knivar. Terävä betyder ”vass”/”Skarp” medan Skrama, är en typ av kniv som egentligen hette ”Sax” eller ”Seax”. En sax kallas ofta i dag på engelska scramasax eller scramaseax, från scrama ”sår” (jämför tyskans Schramme ”köttsår”, holländska schram ”skråma” och svenska skråma) och sax (tyska Sahs ”dolk”).

Terävä Skrama är en modern tappning av den så kallade ryggbrutna saxen. Dessa saxar har en skarpt vinklad bladrygg, som sluttar ner mot bladets spets, där sluttningen vanligen består av 1/3 till 3/5 av bladets längd. Den ryggbrytna saxen återfinns både i långsaxutförande (svärdmodell) samt med mindre blad mestadels på de brittiska öarna. Ett fåtal har hittats i Tyskland. De är vanligen smidda på 700-1000-talet. Några exemplar har mönstersmidda klingor, och andra har inläggningar i silver eller koppar etc.

Tillverkaren av bladet/stålet i Terävä knivarna kommer från Laurin Metalli i Finland, som är Finlands ledande tillverkare av knivstål och blad sedan 1918.

Terävä Skrama, bild från Varusteleka

Att få tag på en av dessa speciella knivar har inte varit lätt. Dom har ständigt slut hos Varusteleka och det dröjer ibland väldigt länge innan dom får in nya igen. Då Varusteleka är dom enda som säljer Terävä knivarna och samtidigt levererar över hela världen så betyder det att även ett lager på 100-tals knivar försvinner väldigt fort.

Redan förra året så försökte jag få tag på en Skrama, men tyvärr var det väldigt lång väntetid (ca 7-12 veckor i stöten), vilket medförde att jag missade när dom kom in i lager och sedan var dom slut ännu en gång… Men nu har jag äntligen fått tag på en, så förvänta er en recension inom kort.

För den otålige och nyfikna så finns det mängder av filmer på YouTube och för den som tänkt färdigt så finns Terävä Skrama att köpa här!

Ha en trevlig dag.