Bushcraft lägret uppskottat!

I helgen som var så passade vi på att skotta upp vårt lilla bushcraft läger, som stått översnöat hela vintern. Ett arbete som tog sin lilla tid, trots att det bara rörde sig om runt 10 kvadratmeter som vi frigjorde. Snön var dock tung och toppen var täckt med skare. Mitt mål var att komma ned till backen igen, så att våra sittplatser skulle få tina upp och torka upp inför vårens grill-äventyr.

Vädret var dock underbart. Ungefär -3 grader, strålande solsken och vårt läger är dessutom alltid i lä, så trots att det blåste rätt så mycket så berördes vi inte i själva lägret. Väldigt trevligt väder med andra ord.

Då snön i skogen är runt en meter, även där skogen är tät, så var lite svårt ta sig fram. Skaren som bildats i solen höll inte för vår vikt och samtidigt var det svårt att ta sig fram utan att hacka sig igenom skaren likt en isbrytare.

Min äldsta son, Axel, passade på att klura ut ett par snöskor som skulle göra processen med att hämta in material för övriga projekt och elden betydligt lättare. Det tog bara några minuter så hade han hittat och kapat upp pinnar för att göra sin första ”prototyp” av snöskon.

Några minuter senare så hade han listat ut ett sätt att fästa snöskon på sina fötter, utan att den skulle slänga och hänga löst på något sätt. Det fungerade och vi kunde även konstatera att trots den lilla storleken på snöskon (2x skostorleken) så fungerade den perfekt på snön i skogen, i alla fall för hans vikt. Han kunde utan problem vandra runt ovanpå meterdjup snö, ovanpå skaren, för att hämta grenar och kvistar till elden.

Det är otroligt trevligt att se hans kreativa sida poppa upp så fort vi är ute i skogen. Han löste problemet med att räkna ut vilken längd snöskon skulle ha genom att använda snön och göra fotavtryck med skon, för att sedan använda det som mått. Jag kan inte undvika att känna igen mig i hans lek med tankar och idéer som växer fram för att försöka lösa problem som finns. Det är det bushcrafting handlar om.

Vi hade för övrigt en verkligt fin dag som dessvärre tog slut snabbare än förväntat. Solen gick i moln och dom karga vinter-vindarna påminde oss om att vi inte skulle tro att sommaren var här ännu. Vi var ute hela dagen, vilket var något jag sett fram emot länge nu. Jag behövde verkligen få komma ut och andas fjäll-luften igen.

Nu när lägret är uppskottat så ska hela familjen åka ut och grilla och mysa mer frekvent. Vi går mot ljusare tider och solen värmer riktigt trevligt, redan nu. Det är också nu som man uppskattar vår närhet till naturen som mest. 🌲

Dom enda verktygen vi hade med oss på denna resa var en spade, Victorinox Venture Pro med kit och min Rangergrip 79. Det var allt som behövdes. 😊

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.