Bilgigant på fall?!

Jag ser allt fler rapporter om att biljätten Volkswagen är i kris just nu. Det började med en rapport från deras VD för några månader sedan, men slutade inte där. Det visade sig att det inte var svammel när han sa att det nu är kris på Volkswagen och dom behöver troligen sluta tillverka elektriska bilar för att klara sig ur detta.

Den senaste rapporten, som inte kommer från Volkswagen utan oberoende källor, avslöjar att VW nu försöker rädda situationen genom att samarbeta med flera andra tillverkare för att ta fram en kostnadseffektiv elektrisk bil för massorna. Detta pekar direkt på vad problemet egentligen har varit hela tiden, nämligen kostnaden.

Förutom att VW har varit väldigt duktiga på att snabbt få fram många bilmodeller som drivs av el, så har dom inte direkt duckat för dom stora kostnaderna som kom. Man höjde helt enkelt priserna på sina elbilar och tittade aldrig tillbaka. Dock visade det sig att kunderna som Volkswagen primärt lutar sig emot och som har gjort märket till vad det är idag inte direkt var villiga att betala för Volkswagens misstag.

Volkswagen har alltid varit ”folkets bil”, vilket i sin tur gjort att ”medel-svensson” alltid haft ett gott öga åt dom. Det är också här som majoriteten av inkomsten för Volkswagen ligger. Genom att tillverka bilar som kostar nästan en miljon kronor att köpa, så har dom också suddat bort en stor del av sin kundkrets. Att inte hålla ned kostnaderna och se till att elbilarna också blev ”folkets bil” så gick allt lite snett.

Det som är konstigt är att Volkswagen själva verkade ha missat att kunder inte längre var intresserade av så pass dyra bilar och fortsatte helt enkelt tillverkningen i rasande takt, i hopp om att fylla det behov som nu borde uppstå inom kort. Något som visade sig vara allt annat än en vinnande strategi.

Med miljarder i skulder, vilket senare skulle bli en enorm vinst, så insåg Volkswagens VD att något inte stod rätt till. Just därför så sammanställde han alla data runt elbilarna och gick slutligen offentligt med att dom ”skitit i det blå skåpet”, helt enkelt.

När Toyota, som är minst lika stor tillverkare som Volkswagen, gick ut och varnade att elbilar inte kommer att vara ”framtidens lösning”, så blev många negativa. Toyota har dock visat sig hålla en vinnande strategi med sina el-hybrid billar och kanske, bara kanske, så är deras bränslecell bilar framtidens melodi.

Värt att nämna är att även om Volkswagen nu är i krisläge så har dom passerat Tesla som en ”svensson-elbil” i Sverige och är officiellt Sveriges mest sålda elbilsmärke.

Rent personligen, så anser jag att masstransporter och små personliga elektriska fordon är framtiden, men det kanske bara är jag.

Hur som helst får vi nog snart veta hur allt spelar ut sig. Inom kort så måste Volkswagen lösa sin situation och betala igen alla miljarder som dom är skyldiga, annars kommer dom tvingas lägga ned stora delar av sin verksamhet och avskeda många fler.

Vi får hålla tummarna att saker och ting löser sig, helt enkelt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.