Barn med kniv

Det är förvånansvärt många som hör av sig till mig angående knivar och barn. Jag ser det som en ära att lära ut grundläggande kunskaper och förhållningssätt när det gäller knivar, men är knappast någon instruktör på professionell nivå. Jag kan dock hänvisa till det jag skrivit tidigare och samtidigt förklara några grundläggande regler som man kan följa för att göra det enkelt för sig själv och sitt/sina barn.

 • Grundläggande kunskap – Att veta hur man säkert håller och använder en kniv är mycket viktigt och något man ska börja med innan någon annan aktivitet. Se till att täcka (minst) understående punkter.
  • Sitta ned och tälja, på en stubbe, stol eller liknande.
  • Tälja bort från kroppen, aldrig emot.
  • Armlängds avstånd från andra vid hantering av knivar.
  • Använd bara vassa knivar. Slöa knivar ökar risken för skador.
  • Hur man räcker över en kniv på rätt sätt, så att ingen skadas.
  • Att man har kniven fälld/i slida när den inte används.
  • Att kniven inte är ett vapen och inte ska lekas med.
 • Börja med att tälja – Det grundläggande träningsmomentet när det gäller knivar är givetvis att tälja i en pinne. Detta lär barnet knivens dynamik och passar perfekt som träning då det är både roligt och spännande för barnet.
 • Var nära – Gå inte långt ut i skogen för att lära ditt barn om knivar. Om olyckan är framme så kan det vara bra att vara nära civilisationen.
 • Var ensamma – Ett barns fokus kan ändras på ett ögonblick och kniven som hålls i handen kan glömmas bort. Försök vara på en så pass distraktionsfri plats som möjligt och försök inte lära flera barn åt gången.
 • Se och lär – Barn lär sig bäst av att studera hur du gör, innan barnet får prova själv så kan du börja med att visa hur man gör först. Detta är en teknik som fungerar bra.
 • Täljmaterial – Knappast nödvändigt att nämna är att man bör ha något att tälja på för att man ska kunna lära sina barn om att just tälja. Jag rekommenderar egentligen inget speciellt träslag, men pinnar och grenar är att föredra framför klyvda klabbar. Just pinnar och grenar är lite våtare/segare och mer förutsägbara att tälja i, vilket är perfekt för nybörjaren. Torrare material har en tendens att ”poppa lös” vilket kan orsaka onödiga risker.
 • Anpassa kniven – Morakniv har perfekta knivar för barn som vill lära sig att tälja och är det bästa alternativet. Låt inte barnet använda din tunga överlevnadskniv då den garanterat blir för otymplig och gör den farlig att använda. Jag har sett skräckexempel.
 • Ha roligt – Det viktigaste när det gäller att lära barn om knivar är att ha roligt, med det menar jag inte att springa omkring och leka, utan att se till att barnet tycker det är spännande och intressant. Om användningen av knivar blir en läxa i hur man inte får göra så kommer troligen intresset att svalna fort. Jag har upplevt föräldrar som ständigt ropar ”NEJ” så fort barnet rör sig, vilket är ett tecken på att dessa troligen inte är bekväm runt knivar själva, till att börja med. Om så är fallet så kanske man ska undvika att skrämma upp barnet och hitta på någon annan aktivitet som båda tycker är roligt istället.
 • Förstå vad du lär ut – Om man som förälder inte använder knivar eller är speciellt van med dessa verktyg så kan det vara en idé att lära sig själv, innan man försöker lära ett barn. Det är viktigt att du som ansvarig förstår riskerna och kan göra riskbedömningar så att skador undviks. Om du inte förstår riskerna så kan det fort bli farligt.
 • Morakniv har en guide – Morakniv har gjort en guide som heter ”Tälja med barn” som du, som förälder, kan läsa igenom. Gör det.

Det finns säkert många fler tips jag skulle kunna ge när det rör barn och knivar, men då alla vi är individer så blir det oftast bättre om man bara tar det lugnt och i egen takt. Som förälder så känner man oftast på sig vad som är bäst för sitt eget barn, vilket garanterat är det bästa sättet.

Om man bestämt sig för att lära sitt barn om knivar och sedan upptäcker att fokus ligger någon annanstans, eller att barnet tappat intresse, så är det bästa att avbryta och prova någon annan gång. Om barnet inte vill lära sig om knivar så ska du som förälder respektera detta. Försök inte tvinga ett barn att lära sig om knivar, det blir aldrig bra.

En motivation för att få igång intresset att lära sig är att köpa barnet en egen kniv. I mitt fall så gav jag en Morakniv Scout till min son, vilket för övrigt är en utsökt första tälj-kniv. Helt plötsligt blev han otroligt intresserad och visst är det mer spännande att tälja med sin egen kniv, istället för att låna pappas.

Fördelen att använda en kniv att tälja med är att barnet lär sig hur kniven beter sig snabbare än om man skulle skifta knivar mellan gångerna. Dessutom kan man passa på att lära barnet om underhåll och hur man slipar knivar, när man likaså håller på. Det är alltid bra att kunna. ?

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Ett svar till ”Barn med kniv”