silver imac apple magic keyboard and magic mouse on wooden table

”Är Mac verkligen bättre än Windows?”

Igår på kvällen fick jag in en läsarfråga som gjorde att jag fick sitta och fundera ett tag. ”Är Mac verkligen bättre än Windows?” löd frågan, men jag fick samtidigt mer information i brevet. En läsare som ”tänkt satsa på Apple i framtiden, men i dagsläget har Android telefon och Windows dator”… ”Har begränsad erfarenhet av både Windows och Mac”… ”Vill bara att det ska fungera”… ”Dåliga upplevelser med både Windows och Android, buggar och virus”…

Det är svårt att vara ”vågmästare” för mig, då jag använder Apple produkter till allt utom att torka mig i rumpan, men nära är det förstås till det också. Så fort Apple uppfunnit iWipe så ska jag bannemig investera i det också. Skämt åsido så är jag kanske en liten av-art när det gäller iSheep människor, eftersom jag är lojal så länge det fungerar, men krånglar det så går det snabbt åt andra hållet.

När jag började min resa med Macbook så kändes det som att äntligen öppna dörren till en ny upplevelse. Allt som jag tidigare visste om Windows PC, förutom hur man klickar på ikoner och använder ett tangentbord, var helt onödig kunskap i den nya världen. I princip allt ställdes på sin kant, men jag tyckte om det. Värt att nämna att jag var på jakt efter en ny upplevelse, eftersom jag kände att PC världen blivit tråkig och grå.

Hårdvarumässigt så är det som att uppleva framtiden, men idag. En pytteliten dator som har extremt bra batteritid, extremt bra prestanda, otrolig skärm, fantastiskt tangentbord och högtalare som jag aldrig upplevt på en notebook tidigare. Det är ett komplett paket som levererar långt över vad man förväntade sig, om man kommer från Windows världen. Om man redan lever i Apple världen så är en MacBook Air inte direkt något att kasta fram på bordet när man vill skryta för sina andra iSheep vänner, då är det ändelser som ”Pro” och ”Studio” som behövs.

Rent användarmässigt så fungerar en Mac lika bra som en Windows dator, eller Linux. Dom ser liknande ut och kan göra samma saker. Så länge man inte använder väldigt specifika funktioner som bara finns för varje individuell plattform så är skillnaden i funktionalitet minimal. Alla är ”kompatibla” med varandra. Under huven skiljer sig dom åt väldigt mycket, men detta påverkar inte en vanlig användare i så stor utsträckning.

Jag använder både en Windows dator och en Mac hemma, men till olika saker. På min Mac gör jag produktiva och kreativa saker, som design, skapar musik och redigerar video. Den agerar även som filserver och jag skriver även mycket på den, på grund av det sköna tangentbordet. På min Windows dator så arbetar jag med kartor, projektering och spelar spel, men väldigt sällan mer än så.

Om jag ska återgå till den ursprungliga frågan så finns det två distinkta svar.

Om du vill spela spel och använder många Microsoft produkter, köp en Windows dator. Om du gillar att vara kreativ, skapa grafik och/eller musik, behöver en smidig dator eller tänkt byta till Apples ecosystem inom kort, då ska du ha en Mac istället. Detta är i alla fall det grundläggande svaret jag kan ge just nu, men det finns förstås en liten twist som jag vill förmedla.

Om du inte har något från Apple ännu så tappar du väldigt mycket funktionalitet på en Mac jämfört med om du ägt en iPhone. Eftersom alla enheter pratar med varandra och Inter-agerar för att erbjuda en smidigare upplevelse så blir en ensam Mac mer begränsad om den inte har vänner i närheten. 😊

Jag tycker att du ska satsa på en iPhone först och se om du trivs med den. Om du sedan känner att du gillar Apple så kan du satsa på en Mac och gräva dig djupare in i ecosystemet. Eftersom en iPhone är ”inkörsporten” till Apple så är det alltid den första saken du ska titta närmare på.

Ha en riktigt bra dag.