”Är Fällkniven A1X oförstörbar?”

Fick in en läsarfråga om Fällknivens knivar, igen. Jag förstår att det är en populär kniv hos ”survivalists” men låt oss en gång för alla konstatera att det finns betydligt tåligare knivar för mindre pengar. Gång efter gång så bevisas att Fällknivens ”militära överlevnadsknivar” inte riktigt håller upp för deras påståenden. Det är alltså inte bara jag som skriver detta, utan det finns många tester på bland annat YouTube, som visar hur bra dessa knivar egentligen är. Dom är inte på något sätt klena eller svaga, så missförstå inte mig nu. Jag säger bara att det finns betydligt tuffare knivar för betydligt mindre pengar.

Låt oss fortsätta till själva frågan, som lyder:

”Är Fällkniven A1X oförstörbar? Det står nämligen att det är den starkaste, vassaste och säkraste rostfria kniv i produktion. Om ditt liv är i fara kan du alltid lita på din X-kniv. Den är konstruerad för att motstå alla de påfrestningar du kan tänkas göra för hand vilket betyder att den i praktiken är oförstörbar. Detta är ett direkt citat från deras egen hemsida!”

Jag har faktiskt varit till deras hemsida och kan bekräfta att det är precis så det står, vilket känns konstigt. Samtidigt fortsätter dom att skriva ”Det förutsätter dock att du är normalt försiktig med kniven och att den används till vad den är avsedd för, nämligen som ett vasst precisionsredskap”, vilket är en viktig del att ta med.

Vi kan alltså konstatera att X-serien av Fällknivens knivar är oförstörbara, så länge du använder dom som ett vasst precisionsredskap. Alltså kan du tälja i en pinne eller skära av en tråd utan att den går av, men inget mer extremt än så är utlovat genom denna text. Det gäller att ”läsa mellan raderna”, vilket gäller vilken tillverkare som helst, inte bara Fällkniven.

Om vi återgår till frågan igen, om A1X är oförstörbar så är svaret alltså ja och nej. Om du tänkt använda den som en överlevnadskniv så finns det en risk att den går av och skadar dig, men så länge du inte gör annat med den än du i princip skulle göra med en Morakniv Basic för 39 kr, så är den mest troligt oförstörbar. Problemet då är att du betalt 4000+ kr för en kniv som lika gärna skulle kunna vara en Morakniv Basic. Dessutom får man mer än 100 st Morakniv Basic för vad en A1X kniv kostar.

Låt mig hänvisa till en vansinnig testare på YouTube, nämligen JoeX. Han är ”specialist” på att förstöra knivar och har faktiskt testat många av Fällknivens knivar, under extrema förhållanden. Om du tittar på exempelvis videon nedan (bara som exempel, det finns många fler), så ser du svagheten i ett laminerat stål, samt hur tålig denna ”extrema överlevnadskniv” som beskrivs som den starkaste, vassaste och säkraste rostfria kniv i produktion, egentligen är…

Låt mig sedan hänvisa dig till vårt lands största knivtillverkare, Morakniv. Dom har tillverkat en ”campingkniv” som varken är extrem eller överbyggd med 7 mm tjockt laminerat stål, utan helt vanligt 3,2 mm blad i 14C28N stål från Sandvik. Billig, enkel men tuff som få andra knivar. Joe X har testat även denna, som du kan titta på nedan.

När du har tittat på bägge dessa filmer så förstår du också att en ”enkel kniv” som Morakniv, lätt kan slå Fällknivens ”extrema överlevnadsknivar”. Förutom att Garberg är hållbarare och kostar en fjärdedel, så är den även betydligt lättare, anpassningsbar för höger och vänster sida, är modulär och utbyggbar med bryne, eldstål, multi-mount och läderslidor. Vilken man ska köpa? Det får du själv lista ut. 😄

Jag vet att det finns många som svär vid Fällknivens ”extrema hållbarhet”, men det är dags att öppna dörren och lukta på kaffet. Det är fina knivar med fina resuméer från personer som troligen använt dom till att skära korv med och kanske täljt på en pinne, vilket dom gör riktigt bra. Frågan är dock vilken kniv du ska välja om du verkligen vill ha den starkaste, vassaste och hållbaraste rostfria kniven i produktion.

Detta är förstås bara ett exempel som jag tyckte var talande, då bägge knivarna är från Sverige och bägge används frekvent som militära knivar. Morakniv har troligen varit standardkniven för den Svenska armén sedan min farfar var barn och var faktiskt det när jag var i tjänstgöring, men dom är även de mest sålda knivarna i Sveriges historia.

Det finns en anledning till detta och Morakniv är knivar man inte ska ta för givet, trots lägre pris och ”billigare material”. Hemligheten är och har alltid varit i att anpassa härdningen efter vad man ska använda kniven till, något som jag tror Fällkniven har en bit kvar att arbeta med innan dom når Morakniv-nivå. I och med att Morakniv inte direkt står still och väntar på att konkurrenter ska hinna ikapp så blir det ett svårt race för andra, ett race man inte kan lösa genom att göra sina knivar tjockare, utan ett race som måste vinnas rent vetenskapligt.

Hoppas att detta var svar nog på frågan, om inte så är det bara att återkomma.

Ha en riktigt bra dag.