Apple AirPods Max… Igen!

Ni som följer min blogg vet att jag för drygt 3 veckor sedan provade ett par AirPods Max från Apple. Jag lämnade tillbaka dom för att köpa något billigare istället, då dessa hörlurar var vansinnigt dyra (6695 kr). Detta var min enda motivation för att lämna tillbaka dom. Det var dock någon som lyssnade (läste) och verkligen ville att jag skulle ha dessa hörlurar… Men låt mig först förklara från början…

Jag har, sedan innan jag lämnade tillbaka mina första AirPods Max, testat otaliga hörlurar. Sony XM3 & XM4, Bose QC35II, JBL, Sennheiser, Beats och många andra märken. Alla hade dom den gemensamma nämnaren att dom var billigare än AirPods Max, men samtidigt så gick dom inte heller att jämföra i kvalité och bekvämlighet.

”Aaah, Sony XM4…”

Den som stolt sträcker på sig och säger att nya XM4 från Sony är dom hörlurar som låter bäst av alla har troligen inte lyssnat på AirPods Max. Lyssna i så fall för guds skull inte på dom, för då känns allt annat som leksaker… Tro mig.

Det speciella med mig, som jag förklarat tidigare, är att jag inte är någon finsmakande champagne tippande och frackbärande audiofillidutt, så ta inte mitt ord för annat än det är. I min ringa mening så har jag inte råkat på några hörlurar som faktiskt slår eller tragiskt nog kommer i närheten av Apple, vilket var en väldigt förkrossande upplevelse för mig.

Ni förstår, jag har alltid trott att det måste finns något bättre än AirPods Max. Helst när man talar om möjligheterna alla tillverkare har att rymma teknik i lurarna. Det är ju inte några minimala in-ear hörlurar jag testat, enbart over-ear storleksmaxade prylar.

Att prova genomhörning på Sony hörlurarna gjorde mig gråtfärdig, trots att dom sägs vara ”dom bästa” inom det området. Även deras ANC kändes som en light-version av vad Apple erbjuder. Att lyssna på exempelvis Beats hörlurar gjorde inte saken bättre, då dom faktiskt var sämre än Sony XM4 i princip på alla områden. JBL slog alla när det gäller bas, men att höra ljud skrapa och låta illa även vid låga volymer gör att även om dom kostar under 3000 kr så är det inte värt det. JBLs erbjudanden var även dom minst balanserade hörlurarna av alla jag testade och allt annat än dunka-dunka lät ansträngt och registerfattigt.

Jag skrev ovan att det var en förkrossande upplevelse eftersom jag förstod att det enda som skulle fungera för mig nu var just Apples AirPods Max, hur dyra dom än var. Även små och relativt obetydliga problem på andra hörlurar gjorde mig irriterad och upprörd. Varför kunde dom inte göra hörlurar som lät bra? FFS, vi pratar om hörlurar för 2000, 3000 och 4000 kr, som låter illa och känns som att dom är tillverkade av återvunnet plast. Skrangliga, gnekiga och prassliga på alla möjliga sätt.

Även muffarna till öronen kändes plastiga och varma på alla hörlurar. Jag har hört många säga att Apples AirPods Max är för varma att ha på sig, men jag tror faktiskt dessa är de absolut svalaste lurarna jag testat hittills. Man slipper i alla fall den där känslan att hörlurarna klibbar fast runt öronen, vilket var värst på just Sonys XM3 och XM4 modellerna. Deras ”fejk-läder” är plastigt och känns som att trä lufttäta påsar över öronen, då det blir extremt varmt redan efter några minuters användning. Inte speciellt bra om man vill lyssna på en ljudbok som är 5-6 timmar lång med andra ord.

Hörlurarna som gjorde att jag helt enkelt gav upp min jakt på något bättre var dock Beats Studio 3, för 2400 kr, som hade dåligt ljud men dessutom hade så låg volym att jag knappt hörde musiken överhuvudtaget. Det enda sättet att få upp volymen var att övertyga min iPhone att inte begränsa ljud på något sätt, vilket gjorde att ljudet krackelerade och lät jättedålig istället. ANC (Active Noise Cancelling) systemet på Beats Studio 3 var riktigt dåligt och erbjöd ungefär lika mycket filtrering som att trä en socka över lurarna.

Jag vet att det är många som föredrar Sony, Beats, JBL, Bose och många andra märken framför Apple, vilket jag respekterar och förstår till fullo. Jag respekterar även dom som köper ett par XM4 från Sony och är supernöjda. Det enda jag egentligen säger är att om man vill ha det bästa som går att köpa, då är det tyvärr Apple som har alla kort på handen. Märk väl att jag inte talar om trådade hörlurar för 50.000 kr, utan hörlurar anpassade att användas med Bluetooth och mobiltelefoner, vilket är vad 95% av oss använder dom till.

Mitt mål är att lyssna på musik, ljudböcker och kunna ha lurarna på mig på kvällen när dom andra sover, så att jag inte behöver störa någon. Den djupa integreringen med Apples ekosystem gör att AirPods Max erbjuder ett mervärde jämfört med alla andra. Jag får tillgång till Apples vansinnigt imponerande Spatial Audio, eller ”rumsligt-ljud” som Apple översatt det till på Svenska, något som måste upplevas för att förstås. Hörlurarna flyttar själv över från telefoner, surfplattor, TV-apparater och datorer när jag använder dessa, helt sömlöst och till största del helt automatiskt.

Låt oss spola fram till för en vecka sedan, då jag fick jag ett erbjudande att köpa nya Apple AirPods Max för 4500 kr, det vill säga en rabatt på 2195 kr. Jag tänker inte göra reklam för företaget i fråga, så jag nämner inte vad dom heter. Jag ville inte riktigt köpa dom ändå, eftersom det fortfarande är mycket pengar. Men efter några dagars betänklighet och det faktum att det inte går att hitta bättre för mindre pengar så hade jag inget egentligt val.

Nu sitter jag med ett par nya AirPods Max, även denna gång i Space Grey, trots att jag var nära att köpa den gröna varianten (den är snygg). Denna gång har jag dock mer erfarenhet och känner mig mer motiverad att lägga ut pengarna på att få ett par riktigt bra hörlurar, istället för att spara 1000 kr och kompromissa med kvalité och ljud. Min erfarenhet säger att det absolut inte är värt det.

Det bär mig emot att erkänna, men min fru sa redan första dagen som jag funderade på att lämna tillbaka mina tidigare AirPods Max att jag inte skulle nöja mig med annat än det bästa. Det visade sig att hon hade rätt, igen. Jag hade kunnat behålla dom och sluppit gorma med otaliga hörlurar, men vad är det för roligt med det? Man kan tycka att AirPods Max ser konstiga ut, väger mycket och har ett fodral som gör att man ser ut som en man med dam-handväska, men dom representerar ändå det bästa som jag lyckats hitta.

Än en gång slår Apple nästan huvudet på spiken, det enda som fallerar är det höga priset. För 3700 kr så hade jag inte tvekat många sekunder. För 4500 så behöver jag inte gråta mig till sömns, men för 6695 kr så finns det inte en chans, tyvärr.

Jag hade dock tur med priset och är väldigt tacksam för erbjudandet. ?

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.