woman holding newspaper while burning

Angående Ryssland och dess handlande…

Jag har fått in några läsarfrågor som rör vad som händer i Ryssland och Ukraina nu, men jag måste dock avvisa alla med samma svar. Jag är helt enkelt inte tillräckligt insatt i situationen som uppstått för att diskutera något i detalj. Visst ser det ut som att Putin har överreagerat och startat ett krig i onödan, men utan att ha hela bilden framför mig så undviker jag alla sorters spekulationer.

USA har startat över 30 krig mot olika länder sedan 1980, utan att jag varken kunnat påverka eller avvärja något. Om Ryssland gör detsamma mot ett grannland så är det förstås lika dåligt, men jag har samma möjlighet att påverka Rysslands president som USAs president. Vi är helt enkelt inte kompisar.

Det första jag fick veta var att Putin tänkt gå in i Ukraina och rädda befolkningen från förtryck och omänskliga förhållanden, sedan fick jag höra att Ukrainas medborgare inte lever i något förtryck eller misär. Tvärt om så verkar det som att civilbefolkningen tar upp vapen och slåss tillbaka. Informationen går isär och media rapporterar olika saker hela tiden, med olika vinklade fakta för att dom ska vara mest intressanta.

Rapporterna har gått från ”varför det här händer” till ”det här har hänt”, med bilder på trasiga byggnader och kraschade bilar… Men vad säger dom bilderna egentligen? Är dom ens från Ukraina eller är dom tagna från ett arkiv någonstans? Vem vet. Det florerar dock mängder av påhittade filmer och bilder, som är tagna ut andra sammanhang och från andra krig. Dessutom dök det upp stridsfilmer som var inspelade från spel, vilket visar både hur lågt vissa kan gå, samtidigt som det är imponerande hur bra grafik spel har nu för tiden.

Det enda jag känner är att man bör vara källkritisk till informationen som man matas med. Att vrida ett krig med medias hjälp är otroligt enkelt nu för tiden, så utan att ha alla kort på handen så vill jag helt enkelt inte uttala mig. Jag tar därför min hand från detta ämne och besvarar inget som har med det att göra. Hur skulle jag kunna göra det till att börja med. Att prata om något jag inte förstår är inte bara dumt, det är något som garanterat ger mer bränsle åt elden.

Det jag kan besvara är dock funderingar om vad som händer med Sverige i dessa tider. Priset på bränsle och således allt som har med bränslet att göra, transporter och liknande, kommer att öka markant. Detta kommer också att ske relativt snabbt men kommer säkert som en överraskning för många, trots att det är logiskt och oundvikligt.

Som det är i dagsläget så finns inga sanktioner mot bränsle från Ryssland, men det är förstås bara en tidsfråga innan vi (EU) måste skjuta oss själva i foten för att sätta stopp för den Ryska framfarten. Jag säger ”skjuta oss i foten” eftersom det redan nu, i dagens Sverige, redan är smärtsamt höga bränslekostnader.

Detta skulle troligen betyda undergången för många företag och kris för många privatpersoner. Då jag personligen varit i åkeribranschen i många långa år så har jag bra insikt i hur känsligt det är för många företag när det gäller bränslepriserna, men även förändringar i reservdelspriser och underhållskostnader kan slå hårt mot dessa entreprenörer. Frakter, mat och nödvändiga saker som snöröjning och underhåll av vägarna kommer att skjuta i höjden.

Atomkrig och liknande är jag inte direkt orolig över, det ska mycket till att något sådant ska hända, dock ska man aldrig vara 100% säker. I det fall som det går så långt så rekommenderar jag att följa statens rekommendationer och kanske även se över var närmaste skyddsrum är beläget i din stad. I fall att, helt enkelt.

Att ha en kopia av ”Om Krisen eller Kriget kommer” från MSB kan visa sig vara en värd investering för många, helst när den är helt gratis. Gå helt enkelt hit och beställ den. Du kan även ladda ned den i PDF format genom att klicka här.

När det gäller ”prepping” och överlevnadsstrategi så finns det egentligen ingen långsiktigt hållbar lösning för oss här uppe i dom Lappländska fjällen, annat än att hålla oss inne och försöka hålla uppe värmen. Om ström och kommunikation går ned så finns det en stor risk att många kommer att tappa fotfästet och snabbt gå under. Helst om det slår om och blir extrem köld. Det är svårt att förbereda sig på en sådan situation och trots att många tror att dom klarar sig perfekt ute i skogen så har det bevisats gång på gång att den urbana människan inte längre klarar sig utan förnödenheter och ström under längre perioder.

Nu kommer vi in på ett område som jag känner att det inte talas om tillräckligt mycket. Läs vidare och häng med på det jag skriver nu.

Om ström och kommunikation skulle försvinna så är INTE den bästa lösningen att gå ut i skogen och börja bygga ett läger, det hoppas jag att alla som läser min blogg förstår. Om ström och kommunikation försvinner så gäller det att hålla ihop och försöka överleva under så urbana förhållanden som möjligt. Att isolera sig ute i skogen är absolut inte någon smart lösning, hur än ”preppig” du känner dig.

Varför jag skriver detta är för att många YouTubers och ”survivalists” försöker romantisera Bushcraft/Survival genren till att verka vara någon hållbar livsstil, vilket den kan vara under rätta förhållanden, men inte norr om polcirkeln mitt i vintern. Låt oss vara realistiska nu.

Att man ska gå ut i skogen och bygga en koja, sedan lever man livet, det är långt ifrån sanningen. Om du tittar på en video på YouTube och tänker på hur många som jagar, äter och skiter ute i skogen så blir du snart medveten om att sånt inte sker på dessa videos. Visst kan du bygga ett hus i stockar, men sen då? Mat, vatten och andra förnödenheter krävs också för att man ska ha en chans att överleva.

Några dagar är det möjligt att överleva på fisk och eventuella djur som råkar komma för nära, men det är förstås inte hållbart i längden och inget jag rekommenderar att någon försöker sig på om det blir ”skarpt läge”. Det finns en trygghet i nummer, så är det och kommer alltid att vara.

När det gäller Survival-genren så avser det alltid att ta sig från sin situation och överleva tillräckligt länge för att ta sig till hjälp, kanske ett samhälle, där livet kan fortsätta. Survival handlar INTE om att bosätta sig i ödemarken med målet att bygga upp ett nytt liv. Bara så att alla är medvetna om vad vi pratar om här.

Hela tanken bakom Survival har som sagt blivit populärt beskrivet som möjligheten att gå ”off-grid” och leva loppan, när det egentligen inte alls handlar om detta. En förvarning borde vara att många av dessa ”preppers” pratar om ”Zombie-apokalypsen” som att det är något som definitivt kommer att hända. Om det kommer på tal så är det dags att byta video och titta på något annat istället.

Men låt oss inte gå händelserna i förväg nu. Än så länge så kan vi sitta lugnt i båten och känna att kriget som utspelar sig långt härifrån inte har med oss att göra. Det kommer onekligen att påverka oss, men inte före Ryssland kliver över någon annan landsgräns så tänker jag oroa mig mer än nödvändigt.

Det kan låta som att jag inte bryr mig, men så är det förstås inte.

Jag har dock insett att sitta och skrika på sociala medier över något jag inte förstår mig på eller vet bakgrunden till inte bidrar till någon positiv utveckling. Jag vill inte vara bränslet i media-karusellen, helt enkelt.

En sak jag däremot uppmanar alla att se över är att ni har mat för minst 7 dagar, i form av konserver eller liknande. I fall att system går ned och det blir svårt att handla förnödenheter så kan detta visa sig vara en väldigt bra problemlösare. Det går förstås att lagra mat för längre tids ”downtime” också, men 7 dagar borde vara allas minimum just nu.

Det är förstås bara en rekommendation och ingen panik-siren som tjuter, så passa på att handla lite extra nästa gång du besöker matvaruaffären. I fall att.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.