pink white black purple blue textile web scripts

”Åh nej… Hackad!”

Idag blev en av mina vänner kompromissad online, då hans lösenord, namn, personnummer, hemadress och annan information föll i fel händer. Precis som det brukar vara så hade han samma lösenord och användarnamn på mängder av olika hemsidor och tjänster ute på Internet, vilket i sin tur gjorde att dessa också blivit kompromissade av dataintrånget.

Det jobbiga har bara börjat för hans del, eftersom det är många timmar med arbete för att byta lösenord, kontrollera data och ibland försöka återta sina konton från olika tjänster. Jag vet precis hur det är, eftersom jag själv råkade ut för exakt samma sak för drygt ett år sedan, jag skrev då ett väldigt långt och utförligt inlägg om detta, vilket jag tycker att du ska titta närmare på innan du fortsätter.

Jag vill alltså åter igen lyfta varningens finger till dom som återanvänder lösenord och användarnamn på många olika hemsidor och tjänster på nätet. Gör inte detta, även om det känns lätt och smidigt. Det är aldrig något problem före dina uppgifter blir kompromissade, vilket gör att många av dina tjänster samtidigt blir ett öppet mål för hackers. Allt som oftast så hinner man täppa till hålet själv, eftersom den kompromissade datan säljs vidare till andra och sällan används själv av hackers. Detta gör man förstås genom att byta lösenord överallt där det dyker upp.

Om man istället fokuserar på att låta Apple (om man har Apple enheter) generera ett slumpmässigt lösenord på alla hemsidor och tjänster, så behöver man ju bara byta lösenord på ett enda ställe för att täppa till en eventuell dataläcka. Det är betydligt trevligare än att behöva sitta i två veckor för att täppa till en massa problem, för problem, det blir det.

Värt att tänka på!

 • Kom ihåg att inte återanvända lösenord på flera olika tjänster och hemsidor.
  Risken ökar exponentiellt ju fler gånger du återanvänder dina lösenord! Helst ska du använda olika användarnamn också, men många tjänster kräver att man har e-post adressen som användarnamn, vilket kan ställa till med säkerhetsproblem.
 • Kontrollera om du blivit kompromissad!
  Om du har en iPhone, iPad eller Mac så kommer du att bli varnad när ett säkerhetsproblem upptäcks. Dina lagrade uppgifter scannas automatiskt för att se om dina uppgifter blivit stulna. Annars kan du besöka inställningar/lösenord så får du en notis på en gång.
 • Kontrollera om du blivit kompromissad utan Apple produkter!
  Genom att besöka ”Have I Been Pwned” så kan du prova skriva in din E-post eller annan uppgift och se om dom finns med i databasen över kompromissad data.
 • Notera varningar från företag!
  När du får en notis från ett företag som säger att dom haft intrång och att information om dig eller ditt konto blivit kompromissat, ignorera inte detta. Alltid när företag ”tvingas” gå ut med information om att data blivit kompromissat så är det allvarligt, annars skulle dom helst inte säga något. Det är dålig marknadsföring att säga att man slarvat med säkerheten, helt enkelt.
 • Tänk inte ”jag fixar det senare”, gör det nu!
  Ju längre du väntar med att fixa ett kompromissat lösenord och konto, desto svårare kan det var att lösa problemet. Det går snabbt för hackers att ta över fler av dina konton och ställa till med riktig oreda för dig i framtiden.
 • Var inte självisk och ignorant!
  Det vanligaste är att man rycker på axlarna och tänker att man ändå inte har något viktigt på sitt konto. Men tänk på om någon hackar ditt Facebook konto och börjar skicka ut länkar med virus till alla du känner, i ditt namn. Kanske lägger dom ut känsligt innehåll eller håller på med olaglig aktivitet, i ditt namn. Vem vet vad en kreativ person kan ställa till med, för dina vänner.

Det finns säkert 1000 andra saker jag skulle kunna peka på när det gäller säkerhet, men om du följer mina pekpinnar här ovanför så är du en bra bit på vägen.

Ha en trevlig och säker dag, så hörs vi snart igen.