AI som musikproducent?

Jag har tidigare pratat om hur man kan använda AI för att få hjälp i arbetslivet, få svar på frågor och tips om allt mellan himmel och jord. Behöver du få bibeln förklarad med 40 ord? Inga problem. Förstår du inte en teknisk beskrivning över en hårdvara? Be bara AI-motorn att förklara med lättare ord så är saken klar.

Man kan även använda AI för att illustrera bilder, rita kartor och visualisera sina ord i en bild, utan att behöva vara konstnär själv. Dock har jag inte talat om den sista aspekten, nämligen att komponera musik med hjälp av AI. Detta kan förstås verka som det enklaste av alla uppgifter man kan ge en AI, men samtidigt är musik mer än bara toner i en följd. Man måste ha en viss ”känsla” och ”rytm” för att det ska upplevas som trivsamt för det mänskliga örat.

Givetvis är musik väldigt individuellt njutbart för många, men det finns ändå en matematisk bakgrund som gör att dom flesta kan tolerera en viss genre, oavsett vad deras preferens egentligen är.

Låt mig komponera ett stycke musik med hjälp av AI så kan du lyssna på det lite snabbt.

”House of Slap” som jag kallar låten, är genererad med hjälp av AI och enbart finjusterad av mig för att passa tempot och rytmen som jag ville ha. Kanske inte den bästa låten i världen, men samtidigt är den tillräckligt sofistikerad för att jag ska kunna använda den i en YouTube film, utan att behöva vara orolig att någon ska skrika ”Copyright” så fort musiken startar. Precis som med alla andra saker som är genererade av AI så är nämligen denna låt helt utan copyright.

En AI kan förstås förstå sig på i princip alla genres av musik som finns, inklusive klassisk orkestral musik, utan större problem. Det går med andra ord att skapa bakgrundsmusik och annat som man kan använda i sina kreationer och ändå få musiken att stämma in på känslan du vill förmedla. Exempelvis nedan, som är lite mer ”Chill-beat” för att använda i bakgrunden i en video, där man också pratar.

Precis som med allt annat som har med AI att göra så är det lätt att det blir fel ibland, men eftersom musik är en ganska exakt vetenskap och oftast matematiskt beräknat i grunden så är det ändå sällan som det blir helt knasigt.

Sist av allt vill jag påpeka att bilden ovan är genererad av AI, men det kanske ni redan listat ut. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.