5G hemnät – 1 månad senare

Ni som hänger med i min blogg vet att jag för ungefär en månad sedan bytte ut mitt 4G+ modem i mitt hemnätverk till ett 5G. Några dagars optimering senare så var mitt nätverk uppe i 1 Gbit+ från min förra maxhastighet på runt 200 Mbit/s.

Frågan är då hur har det fungerat dom senaste veckorna? Har jag haft problem med mina nya routers från TP-Link? Hur har stabiliteten varit? Alla dessa frågor och mer kommer att besvaras nedan. Låt oss börja med hastigheten.

Inte alltid utan spärrar
En av dom största nackdelarna med 5G nätverk är att dom inte är konstanta i sin anslutning. Jag menar inte att dom tappar kontakten med Internet, vilket jag absolut inte haft problem med. Jag menar att dom påverkas av en mängd olika saker. Dels trafiken på det mobila nätet hos ISPn, men även atmosfäriska störningar, andra radiovågor och vädret. Det är rätt så mycket som påverkar ett mobilnät jämfört med fibernät.

Detta gör att vårt nät ”fluxar” rätt så mycket i hastighet, men aldrig så mycket att det inte räcker till och blir över, vilket jag pratat om tidigare. Normalt sett så ligger vi mellan 450-850 Mbit/s, men vissa dagar är det över 1000 Mbit/s. Det går dock väldigt sällan under 450 Mbit/s, vilket är den egentliga siffran att titta på och som sätter standarden för hur smidigt allt fungerar här hemma.

Stabila routers
En sak jag kan säga med säkerhet är att det fungerat utan problem sedan jag bytte till TP-Link routrar. Inga ned-tider, inga omstarter och inget problem i övrigt. Tänk dock på att jag bara testat mina routers i drygt en månad, vilket lämnar en rätt så tunn ”wall of trust” just nu. Trots detta så verkar dom fungera riktigt bra jämfört med AmpliFi och Teltonika i alla fall. 😬

Anledningen att jag skriver ”routers” istället för ”router” beror på att jag kör med ett mesh system med två enheter som samarbetar just nu. Detta betyder, förutom att jag får bättre signal över hela hemmet, även att jag får mer processorkraft på router-delen. Detta system har fungerat felfritt sedan jag drog igång det, vilket känns trevligt.

Jag har haft lite problem, eller ”buggar”, där appen till TP-Link systemet (DECO) har rapporterat att ena mesh routern har slutat svara vid flertalet tillfällen. Detta verkar uteslutande vara en bugg i appen, då mesh systemet tuffat på utan några som helst problem. Jag gissar att systemet skickar en ”ping-pong” signal för att kontrollera så att routern är igång, men svaret har kommit några hundradelar för långsamt, vilket gör att appen genast tror att något är fel. Efter några sekunder så brukar den fixa till sig och rapportera att allt fungerar igen, utan några som helst konsekvenser för nätet i hemmet.

Mer prylar, inga problem
Sedan jag bytte från 4G+ till 5G så har det även tillkommit en massa enheter i hemmet. Vi pratar om ytterligare en Apple TV, en till TV, VR Headset, flera nya HomeKit tillbehör och strömbrytare till automation. Totalt sett är det runt 50 enheter, men det är samtidigt betydligt mer dataförbrukning på flera av dom enheter som tillkommit. Istället för att vi har dubbla TV-apparater med strömmande media så har vi oftast tre stycken strömmar igång hela tiden, vilket borde öka förbrukningen med 50%, rent matematiskt.

Trots att vi förbrukar mer än 300 GB data i veckan, normalt sett, så har vi bara upplevt positiva förändringar med det nya nätet i kraft. WIFI 6 standarden har gjort att allt svarar snabbare och stabiliteten på Wi-Fi delen är riktigt bra. TP-Link systemet optimerar automatiskt och styr om till mindre trafikerade kanaler när det blir mycket störningar i området (många Wi-Fi nät runt där vi bor). Genom att använda högre frekvenser än vanligt så går det att hitta rätt så ”tomma” kanaler att trafikera, vilket snabbar upp vårt nät ytterligare.

Detta sköts dock som sagt automatiskt och är inget vi behöver tänka på. Väldigt smidigt, helt enkelt. 😉

Slutligen
Det är flera som hört av sig och undrar om dom ska satsa på samma system som mig, vilket är en rätt så klurig fråga. Visst fungerar TP-Link systemet väldigt bra, men samtidigt är det min upplevelse av dessa saker. Jag har 180 meter till Tele 2s mast/antenn, vilket gör att jag har i det närmaste 100% mottagning hela tiden. Hur systemet är om man bor 500-1000 meter från antennerna, det vet jag inte.

Det är väldigt individuellt hur ett nät fungerar med 5G. Under samma förhållanden som mig så skulle jag inte tveka att föreslå TP-Links DECO system, men samtidigt så är jag långt ifrån någon expert på området. Det finns säkert bättre system, som är snabbare och enklare. Men jag tycker ändå att det fungerar rätt så bra ändå. Det finns som sagt lite saker jag skulle vilja ändra med appen och funktioner som jag anser saknas, men det är samtidigt inget jag prompt måste ha, bara saker jag är van att ha.

Så. Rekommenderar jag att man köper TP-Link, visst, varför inte. Tänk dock på att din upplevelse kan skilja sig rätt så radikalt jämfört med min upplevelse. Kontrollera gärna förutsättningarna för 5G genom att använda en mobiltelefon med 5G innan och se om du överhuvudtaget får någon mottagning där du tänkt ställa din router. Om det är snabbt på mobilen så är det garanterat snabbt på routern också. Använd Speedtest.net appen för att kontrollera datahastigheterna och utgå inte från staplarna på mottagning på mobilen, vilket inte säger mycket när det kommer till hastigheten.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.