Nu är det dags för mig att presentera resultatet av mitt standardiserade test. Det har varit en väldigt intensiv tid, där jag faktiskt haft möjlighet att testa kniven varje dag. Detta har gjort att även om det verkar som att det tagit två eller tre veckor att testa kniven, så har jag faktiskt haft betydligt längre tid med den än med många andra av knivarna jag testat tidigare.
Jag reserverar mig dock som vanligt för att kunna ändra testresultatet om längre tids användning uppvisar resultat som skiljer sig från dom resultat jag presenterar, men så är det förstås med alla knivar jag testar.
Innan jag börjar så vill jag påminna om dom moment som kniven testas i för att ett resultat ska kunna presenteras. Denna hamnar i kategorin bushcrafting och överlevnadsknivar och får därför utstå 9 olika moment och får sedan ett betyg mellan 1 och 10 som fastställer hur väl den är anpassad för just det momentet.
Dom 9 olika momenten är.
- Vedklyvning
Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med? En bushcrafting/överlevnadskniv bör klara detta moment utan att få några bestående skador på varken blad eller handtag. Det är omdebatterat om man verkligen ska utsätta en kniv för denna hantering och det borde vara klart vilken sida jag står på. =) - Huggning
Går det att hugga ned något med knivarna? Detta moment är det få knivar som är direkt anpassade för. Trots det så kan man hamna i en situation där kniven måste användas att hugga ned något med, vilket den bör klara utan större problem för att mästra detta moment. - Tälja
Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkas. En bushcrafting kniv bör klara detta utan problem och är ett moment som väger tungt för hur väl kniven fungerar för mig personligen. - Matberedning
I detta moment skärs bland annat kött, grönsaker och frukt, men även finare hantering som att skala ett äpple utförs. Allt för att fastställa hur smidig och hanterbar kniven är. - Göra upp eld
Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det? Om en kniv ska få benämnas bushcrafting-kniv så ska den även kunna användas för att göra upp en eld utan större problem. - Skärpa
Hur vass är den efter alla moment? En kniv som är anpassad för bushcrafting bör hålla sin skärpa väldigt bra, så att den kan användas för det den är anpassad för. - Slipa
Att tillverka en kniv som håller skärpan är inte så svårt, men hur enkel är den att slipa? Detta moment är nästan viktigare än ovanstående, eftersom du sällan har med dig avancerad sliputrustning ut i skogen. - Ergonomi
Hur smidig är den att ha på sig? Sitter den bra i bältet eller slänger den omkring? Hur känns handtaget? Många aspekter som dessa testas i momentet. Ergonomi innefattar även konstruktionsmässiga saker som hur väl slidan fungerar till kniven och många andra saker. - Ekonomi/Prisvärdhet
Är kniven värd pengarna? Rekommenderar jag den till andra? I det sista momentet så kommer domen. Observera att priset inte är den avgörande faktorn för vilket betyg en kniv får här. Prisvärdhet avser om den verkligen är värd priset, inte om priset är för högt i förhållande till vad man är villig att betala. Många får detta om bakfoten. =)
När alla dessa moment är avklarade så skriver jag lite om min upplevelse, för att motivera poäng och liknande. Alla resultat presenteras på jämförelselistan i sifferform. Detta inlägg är detaljerna runt hur poängen blev tilldelad.
Låt oss börja.
Material
Za-pas Expendable är tillverkad av NMV stål, vilket är samma som O2 och nästan samma som K720. Det är ett verktygsstål som är lätt att slipa, håller eggen relativt bra men är rätt så känsligt för rost och missfärgningar. Kniven jag testade hade en acid-stonewash finish för att motverka synliga skador och missfärgningar, något som fungerade utsökt. Det är en riktigt bra finish på denna kniv.
Handtaget är gjort av icke-polerad micarta, vilket gör att den är greppig och fin. Dom knivar jag testat från Za-pas har alla haft Toxic mönstret, vilket är ett grovt mönstrat handtag. Den finns dock med normalt mönstrade handtag också, vilket potentiellt kan vara en fördel vid vissa moment.
Slidan är tillverkad av kydex som är relativt tunt, men det är inga som helst problem med hållbarheten trots detta.
Vedklyvning
Geometrin på Za-pas Expendable är väldigt skärande, men samtidigt så är den inte speciellt anpassad för att klyva med. Även om detta är ett faktum så pratar vi om en kniv som har 16 cm långt blad och är nästan 5 mm tjock, så klyva kan den. Jag bedömer att Expendable är väldigt bra på detta moment, men den är inte någon Bark River och avsaknaden av konvex slipning gör att bladet kilar lite mot tjockare och segare klabbar.
Inget ”poppar” isär, men jag har inga som helst tvivel om att den klarar långvarigt klyvande utan att ta skada på något sätt.
Hugga
Expendable har som sagt ett blad på nästan 16 cm, en vikt på 266 gram och är en otroligt balanserad kniv. Jämnvikten ligger exakt längst fram på handtaget. På en huggare så är det fördelaktigt om vikten ligger lite mot bladsidan, vilket gör att man lättare kan hugga med den. Trots dess längt på över 28 cm så är det inte någon utsökt kniv att hugga med. Den kan prestera ok om man håller långt bak på kniven och använder en fånglina i änden för att säkra den i handen.
Kanske är det bara jag som tycker detta, men jag hade förväntat mig ett lite bättre resultat från en kniv av denna kaliber. Den ser trots allt ut att kunna vinna detta moment utan vidare. Fördelen är förstås att kniven presterar bättre i moment där smidighet är fördelaktigt.
Tälja
Trots att Expendable är en stor och lång kniv, med en vikt som är nästan 60 gram mer än en Cold Steel SRK, så är den inte dålig att tälja med. Jag pratar då främst om lite större arbeten. Jag var exempelvis tvungen att göra en ”fisk-klubba” efter att jag dragit upp en gädda på nästan 10 Kg. Jag ville helt enkelt inte försöka avliva fisken med mina händer, av naturliga anledningar.
Det är inte en kniv som jag skulle sitta och tälja med rent generellt, men den har potential. Jag skulle dock inte tveka om det rörde sig om nödfall, vilket den troligen är mer anpassad för. Jag tror dessutom att dom flesta skulle bli positivt överraskade hur bra den fungerar för just detta moment.
Matberedning
Jag har alltid haft ett problem med knivar som har beläggningar på bladet. Detta gäller dock inte i samma utsträckning knivar som har stentvättat utseende, då detta rent generellt betyder att bladet är slipat och behandlat med syra. Så länge man tvättat bladet ordentligt så borde det ju inte vara några problem, eller har jag fel här?
Jag har använt denna kniv för att skära upp salami ute i skogen, gjort upp fisk med den och även skurit upp hårda rotfrukter, allt för att få en känsla över hur den fungerar. Jag kan rapportera att det långa bladet fungerar utsökt till samtliga moment. V-eggen på bladet gör också att den är betydligt trevligare än scandi att hantera rotfrukter med.
Jag återkommer till detta senare, men mina Expendable levererades extremt vassa, vilket bidragit till prestandan i detta moment. Jag skulle utan tvekan använda denna kniv som kock-kniv ute i skogen, om det inte hade varit för ett enda gissel. Det grovmönstrade handtaget.
När jag skär upp saker med precision så vill jag gärna hålla långt fram på kniven, många gånger håller jag dessutom i själva bladet för dessa moment. När man håller längst fram på handtaget och håller handen mer i linje med bladet, då nöter det litegrann mot handen. Då jag rent generellt hanterar mat utan handskar, så är det mer uppenbart i detta moment än många övriga.
Ingen ”deal-breaker” på något sätt, men ändå något att tänka på om man vill använda Expendable som ”enda kniv” ute i skogen.
Eld
Att fixa fjäderstickor med Expendable är föredömligt lätt. Kniven har en väldigt skärande egg och greppar bra och kontrollerat i såväl mjuka som hårda trämaterial. När det gäller att dra ett eldstål mot baksidan av kniven så förändras dock situationen. Den är lite ”halv-rundad” på baksidan, vilket gör att eldstål inte fungerar speciellt bra. Jag har faktiskt testat med olika eldstål och dom riktigt mjuka jag har fungerar relativt bra, men är inte på något sätt en positiv upplevelse.
Om jag jämför med knivar som Morakniv Garberg, så får nog Expendable stå i skamvrån, om vi säger så. Går det att göra upp eld med Za-pas överlevnadskniv? Jo, det gör det. Men det är som sagt ingen angenäm upplevelse och kommer nog att orsaka en och annan svordom. Det gjorde det i alla fall för mig vid flertalet tillfällen.
Skärpa
Trots att Expendable hittills har verkat vara en rätt så medioker kniv och kanske fått flera att rygga tillbaka, så är skärpan ett område där kniven överraskat mig ordentligt. Trots utdragna tester och många om-tester av tyngre moment (som huggning och täljning) så är skärpan på Expendable formidabelt bra ännu. Jag tog för några dagar sedan och använde denna kniv för att skära upp en massa kartonger som skulle till återvinningen och behövde brytas ned i mindre bitar, utan att spegel-eggen ens blev påverkad.
Jo. Jag nämnde nog inte det tidigare heller. Expendable kom med en utsökt spegelblank egg som jag aldrig sett på en fabrikskniv tidigare. Den levererades blixtrande vass och är fortfarande otroligt vass. Dubbla tummar upp för detta.
NMV (eller O2) stålet i bladet är dock inte klassat som att hålla skärpan speciellt bra. Faktum är att om man jämför det med många andra knivstål så är O2 rätt så mediokert, om man inte är en expert på det, förstås. Jag börjar misstänka att Za-pas är en av dom där tillverkarna som verkligen förstår sig på sitt stål. Samtidigt som det finns någon i deras lilla fabrik som verkligen kan slipa knivar på fullaste allvar.
Slipa
Att slipa O2 är normalt sett relativt enkelt. I alla fall är det min erfarenhet av stålet. Det brukar vara rätt så hårt, men Za-pas bestämde sig för att härda stålet lite mindre, för att få lite mer flexibilitet i det. Att slipa denna kniv är dock inte så farligt som jag till en början trodde. Det är lätt att underhålla eggen och dessutom går det att få den ruskigt vass med enkla medel.
När det gäller detta moment så får Za-pas Expendable ett högt betyg. Tänk dock på att jag inte testat att slipa denna kniv när den är ruskigt slö. Så mycket har jag inte hunnit nöta på orginal-eggen helt enkelt. Skärpan är ruskigt bra, vilket förstör lite för detta moment. Jag vill dessutom inte förstöra eggen med flit genom att skära i sten eller liknande, som många andra gör.
Jag får helt enkelt uppdatera resultatet om något förändrar sig i framtiden.
Ergonomi
Detta är ett ämne som jag hela tiden kommer tillbaka till på Za-pas Expendable Toxic. Toxic är i detta fall namnet på deras lite mer mönstrade handtag. Om man tittar på kniven så ser den otroligt obekväm ut, men väl i handen så känns den väldigt trevlig. Det är en lite kontroversiell känsla faktiskt. Men även om det är sant att handtaget är bekvämare än det ser ut, så är det inte det bekvämaste handtaget jag hållit i.
Vissa moment har varit lite smärtsamma, men aldrig så illa att jag fått blåsor i händerna. Det finns dock antydan till hot-spots lite överallt beroende på hur man håller kniven. Vid precisions moment som matlagning och att tälja så är det mer uppenbart, medan den fungerar utsökt för att hugga och klyva med. Handtaget är dessutom i minsta laget för mig och mina storlek 11 händer, vilket gör att parer-knoppen mellan handtaget och bladet skär in i pekfingrarna lite vid olika moment.
Det hade inte varit något problem om den inte denna lilla ”knopp” varit så vass. Jag löste det emellertid genom att fila ned kanterna lite, vilket gjorde kniven mer bekväm att hålla i.
Rent ergonomiskt så är den inte någon topp-kniv, men samtidigt har jag testat sämre. 😄
Prisvärdhet
Za-pas är en ny tillverkare för mig. Dom har funnits i många år nu, men det är först nu som jag upptäckt företaget och dess produkter. Med det sagt så tycker jag att dom har ett bra pris. Rent generellt kostar deras dyraste knivar runt 1200 kr, vilket är rätt så imponerade i dagens kniv-värld. Dom har bra garantier och verkar stå bakom deras produkter på ett formidabelt sätt.
Jag anser att denna kniv faktiskt är prisvärd. Helst om man är ute efter en lite mer post-apokalyptisk och hårt arbetande kniv. Den är ju faktiskt i samma prisklass som SRK från Cold Steel, vilket gör att jag nog hellre skulle välja denna än Cold Steels alternativ, helst med tanke på att stålet är bättre i Za-pas Expendable och att den är mer ”överbyggd” på alla sätt.
Slutligen
Problemet jag har och alltid har haft med denna kniv, är att jag tittar på den och tycker att den ser väldigt dyr ut. Genom att den gör detta så förväntar jag mig också att den ska prestera och ha en finish som betydligt dyrare knivar. Om man däremot tar ett steg tillbaka och ser vad man fick för sina pengar så är Za-pas Expendable en rätt så imponerande skapelse.
Jag tycker dessutom att den ser riktigt tuff ut, vilket bidrar till dess image på ett bra sätt. Finishen på bladet, acid-stonewash, är riktigt trevlig och gör att inga repor och missfärgningar stör.
Vi pratar faktiskt om en kniv som kostar en fjädedel av en Fällkniven-kniv. Även om jag ogärna drar paralleller mellan dom både tillverkarna. För att sätta allt i perspektiv så finns det betydligt sämre knivar för betydligt mer pengar om man tittar sig runt i världen.
Skulle jag rekommendera denna kniv? Ja, det skulle jag faktiskt. Jag tycker att den kompletterar min ”arsenal” av knivar på ett bra sätt. Jag skulle inte klassa den som ”bushcraft kniv”, då den saknar rätt så många egenskaper som jag förväntar mig hos en sådan kniv. Men för generell ”survival” och hårdare uppgifter så tror jag inte att jag har någon kniv som kommer i närheten denna.
Ha en riktigt bra dag.