Za-Pas – Ett okänt märke, för mig!

För några dagar sedan så upptäckte jag ett knivmärke som jag inte sett tidigare. Företaget heter Za-Pas och har sitt ursprung i Polen. Dom marknadsför knivar som överlevnad, täljknivar och framförallt, bushcraft-knivar. Det var här mitt intresse gick upp och själva anledningen till att jag hittade företaget.

Det som är intressant med Za-Pas är flera olika saker. Dels har dom robusta knivar i alla möjliga storlekar, dels kan man beställa kniven som ”semi-custom”. Du kan med andra ord välja blad, handtag och färger helt fritt, för att bygga ”din egen” kniv. Egentligen så är det ju inte så mycket custom i det, men ändå en trevlig detalj som jag tror att många uppskattar.

Handtagsmaterial finns från G10 och Micarta, bladen finns med acid-stonewash och cerakote, sedan finns det förstås några färger att välja på. Jag blev även uppmanad från en annan knivtestare att göra mina egna handtag, då det absolut är ett alternativ om man vill ha en personligare kniv. Något jag ska kolla närmare på vid senare tillfälle.

Enligt andra som testat deras knivar så levereras dom jättevassa, går enkelt att slipa och är verkliga slitvargar. Bara positiva saker, väldigt få negativa. Det finns dock negativa recensioner också. Det mesta rör slidan som inte har tillräckligt hårt grepp om kniven, ett problem som Za-Pas löst och absolut inte borde finnas på den senaste generationen av knivar.

Det som sticker ut mest med Za-Pas är dock en detalj som jag inte testat, och förhoppningsvis inte behöver testa. Jag pratar om deras garantier, som är lite speciella. På deras ”flaggskepp” som heter Za-Pas Expendable, så är det livstids garanti på bladet. Om knivbladet går av eller blir avsevärt skadat så får man en ny kniv. Övriga delar av kniven, som handtag och slida, har en 24 månaders garanti. Du har med andra ord bättre garanti på själva bladet, vilket är intressant.

Nu kanske du tänker ”vad är speciellt med det, några andra har ju livstids garanti”, men Za-Pas expendable är en kniv för 1100 kr… Vi pratar om en väldigt billig värstingkniv, med andra ord. I dagens kniv-värld får man knappt en sunkig Kinakniv för dom pengarna. Tittar man på etablerade märken som Fällkniven och Bark River så kostar ju en värsting från Za-Pas en tredjedel.

Men är Za-Pas en bra kniv? Det kommer jag nog att få utröna i ett av mina stora tester som kommer upp inom kort. Dock finns det ledtrådar som säger att Expendable är en riktigt fin slitvarg.

Stålet i Expendable är NMV, vilket i grund och botten är ett O2 verktygsstål. Härdningen på stålet är rekommenderat till 62-63 HRC, men Za-Pas härdar knivarna till 58-59 HRC, för att bladet ska bli mer flexibelt och segt, istället för skört och hårt. Detta gör att man verkligen kan vara våldsam med denna kniv utan att behöva vara orolig att den ska gå sönder.

När jag säger våldsam så menar jag förstås inte att misshandla kniven genom att hacka i stål eller försöka använda den som kofot. Jag menar till uppgifter som den är tillverkad för. Za-Pas skriver också att garantin inte gäller om man misshandlar kniven, men skriver samtidigt att klyva ved och andra ”normala saker” inte räknas som att misshandla deras knivar på något sätt.

Detta får mig att le litegrann, eftersom nästan alla tillverkare av bushcraftknivar menar att spänta ved är misshandel av deras knivar och att det absolut inte rekommenderas.

En rätt så kaxig inställning från en Za-Pas, om du frågar mig. Men dom verkar också ha anledning att vara kaxiga. JoeX (den professionella kniv-misshandlaren och berömda YouTubern) har redan testat en av Za-Pas knivar och var imponerad över resultatet. När JoeX blir imponerad, då är det troligen en rätt så bra kniv. Det var inte heller värstingen Expendable, utan en mindre kniv.

Det är med andra ord en väldigt spännande tillverkare och jag har förstås fixat ett par Expendable Toxic för att testa och skriva om inom kort. Expendable är deras absoluta värsting, vilket får vara den första kniven jag testar från märket. Jag har dessutom fixat lite extra prylar till kniven, för att utrusta den för bushcrafting och överlevnad lite bättre, men det återkommer jag till senare.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar