Victorinox – Nytändning (uppdaterad)

Igår på kvällen så satt jag och slö-tittade på YouTube och råkade på en video från Felix Immler. Felix är en kille från Schweiz som helt klart är sponsrad av Victorinox. Om inte så borde han vara det i alla fall. Det finns nog ingen bättre förespråkare för deras produkter än just Felix Immler.

Uppdatering: Jag har kollat upp Felix lite. Det visade sig att han är anställd som instruktör på Victorinox. Hans jobb är att lära barn och vuxna hur man använder deras produkter. Snacka om rätt man på rätt plats.?

Han har mängder av filmer på YouTube där han pratar om tips, trix och modifieringar till Victorinox-knivarna. Men det är mycket mer än så, han visar i detalj hur man kan göra och vad man kan göra med dom olika verktygen som finns på dessa.

Vi har nog alla haft en Schweizisk armékniv någon gång i livet. Men efter att ha sett Felix, med sin glöd och energi, förklara hur man kan använda dessa på massor av olika sätt, många som jag aldrig tidigare tänkt på, så blev jag inspirerad och lite sentimental på samma gång.

Mitt första minne av dom Schweiziska arméknivarna från Victorinox var för runt 35 år sedan, där mitt skogsintresse startade och även viljan att skapa saker och lösningar kom. Jag minns att jag skruvade sönder och ihop saker genom att använda min Schweiziska armékniv, samtidigt som jag aldrig kommer att glömma första gången man klämde fast fingrarna i kniven.

Runt 1985 kom MacGyver på TV och skapade ännu mer hysteri runt Victorinox knivarna. Man kan nog säga att den bästa marknadsföringen genom tiderna för Victorinox var just MacGyver. Han visade många saker som man som barn genast var tvungen att testa. En festlig fakta är att rollfiguren MacGyver heter ”Angus” i förnamn, vilket inte många känner till.

När jag tittat vidare på några fler filmer från Felix så var jag tvungen att leta upp min Victorinox Cyber Tool 41 och har faktiskt spenderat nästan hela dagen idag med att kära ned mig i denna fantastiska EDC-pryl igen. Jag har snickrat och testat nästan allt som Felix visat och det fungerar fantastiskt bra.

Vissa moment går givetvis snabbare och enklare med hjälp av en större kniv, yxa, såg eller liknande. Men saken är den att det går att lösa det mesta utan något annat än en Schweizisk armékniv, om nöden kräver.

Idag så var det även dags för min äldsta son, Axel, att få sin första Schweiziska armékniv från Victorinox. En Cyber Tool M (34), så att han kan skruva, mixtra och lära sig hur saker och ting fungerar, precis som jag gjorde när jag var i hans ålder.

Det är något man har nytta av för hela livet.

Kanske även han får ett bestående minne när ett verktyg slår igen över hans fingrar för första gången, men det hoppas jag att han ska slippa.

Jag har instruerat och varnat för kniven och att den inte är låst, men det är jag säker på att min pappa sa till mig också. Saken är den att man troligen måste uppleva det själv för att lära sig. Lite av en Schweizisk tradition kanske. ?

Kolla gärna in Felix på YouTube eller hans hemsida så kanske även du blir inspirerad att leta upp din gamla Victorinox, eller helt enkelt köpa en ny. En sak är dock säker. I sommar så får min Victorinox följa med ut i skogen på äventyr.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.