”Varför är Morakniv den bästa kniven?”

En av mina äldsta läsare, Simon, en glad pensionär från Stockholm, har skickat en fråga som jag bara måste svara på. Så här lyder Simons brev:


”Hej Urban,

Jag heter Simon och är en pensionerad ingenjör från Stockholm. Jag har följt din blogg sedan 2012 och uppskattar verkligen dina insikter om knivar, friluftsliv och utrustning. Det är alltid intressant att läsa dina tankar! Jag lyssnade på din låt ”Morakniven”, vilket fick mig att känna lite extra patriotism för just Morakniv.

Jag har använt Morakniv i många år men har även testat andra märken, speciellt nu när jag har mer tid i naturen. Jag vet att Morakniv är din favorit, men vad är det som gör den bäst enligt dig? Är det stålet, ergonomin, prisvärdheten – eller något annat?

Jag har själv dyrare knivar från Fällkniven, Helle och Brusletto och tycker att de är fantastiska, men jag vill gärna höra din syn på hur Morakniv står sig i jämförelse.

Ser fram emot ditt svar!

Vänliga hälsningar, Simon”


Först och främst – det är fantastiskt kul att ha läsare som hängt med i så många år. Det är en ära att Simon (och säkert många fler) har stått ut med mina ibland långa och kanske onödigt detaljerade texter. 😅

Simons fråga är riktigt bra, och det korta svaret är: Morakniv är bäst för att den kombinerar kvalitet, funktionalitet och pris på ett oslagbart sätt. Det är inte bara en enda faktor som gör att jag väljer Morakniv över andra märken, utan helheten.

Men låt mig utveckla det lite mer.

Stål och skärpa
Många tror att Morakniv använder billigt stål för att hålla nere kostnaderna, men faktum är att de använder kvalitativa ståltyper som Sandvik 12C27, 14C28N och högkvalitativt kolstål. Alla dessa stål är lätta att underhålla och håller skärpan länge. Den skandinaviska slipningen gör dem dessutom extremt vassa och enkla att slipa upp när de börjar bli slöa.

Det rostfria 12C27-stålet är ofta underskattat, men det är ett av de mest tåliga stålen på marknaden när det gäller flexibilitet och vridstyrka. Kombinera detta med över 130 års erfarenhet av knivtillverkning, och det är lätt att förstå varför Morakniv är svårslagen i prisvärdhet.

Ergonomi och hållbarhet
Moraknivs handtag är genomtänkta och bekväma, även i blöta eller kalla förhållanden. Detta gäller allt från de enklaste hantverksmodellerna till de mer avancerade friluftsknivarna.

Ett bra exempel på Moraknivs hållbarhet är modellen Robust, som hyllats av DBK (Kniv-duon). Den utsattes för extremt hård behandling – den bankades in i en stubbe, blev trampad på och fick hugga genom tegelstenar – och imponerade genom att hålla ihop utan problem. Och detta är en kniv som kostar under 130 kr!

När jag arbetade som snickare använde vi Morakniv som ”slit-och-släng”-verktyg. Vi bröt loss plankor, skar metallkablar, drog ut spikar och mycket annat. Trots detta svek de oss ytterst sällan.

Pris och användning
En av de största fördelarna med Morakniv är att du får en kniv du vågar använda. Om den skadas eller försvinner är det ingen katastrof, du kan enkelt ersätta den utan att gråta över att ha förlorat en förmögenhet.

Privat använder jag modeller som Kansbol, Eldris och Garberg, och då inser man snabbt att Morakniv inte längre är en slit-och-släng-kniv, trots lågt pris. Den är värd att tas omhand och slipas upp, för att vara en trogen följeslagare i många år.

Jämförelse med andra märken
Många ser Morakniv som en ”billig” kniv och letar efter exklusivare alternativ, men ofta betalar vi mer utan att få bättre prestanda.

Fällkniven, Brusletto och Helle gör fantastiska knivar, men om du söker en allround-kniv för bushcraft, jakt och friluftsliv är Morakniv svårslagen. Den är lätt, robust och tål hård användning. Dessutom kan du köpa flera (6 st) Kansbol för priset av en Helle Temagami, och en Garberg är billigare än många motsvarande premiumknivar, trots att den uppvisar en fantastisk hållbarhet som får i princip alla andra att framstå som ”alldeles för dyra för vad man får”…

Slutsats
Morakniv är bäst för mig eftersom den ger enormt mycket för pengarna utan att kompromissa med funktionalitet och hållbarhet. Man behöver inte alltid betala premiumpris för premiumprestanda, vilket jag hoppas framkom i detta inlägg.

Tack för din fråga, Simon! Fortsätt läsa bloggen. Jag lovar att återkomma med mycket mer innehåll både på bloggen, men även på YouTube framåt våren.

Jag måste ta mig i kragen och bli bättre på att göra film. Det är ju oftast många gånger enklare än att skriva text. 😅

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.