”Varför använder du inte yxa?”

Jag har fått in en läsarfråga rörande varför jag inte använder yxa när jag är ute i skogen. Anledningen har jag skrivit om tidigare, men jag kommer inte ihåg var och när, så jag besvarar denna fråga igen. 😉

Den största anledningen varför jag inte använder yxa är skaderisken. Efter en dag i skogen, när man är trött, hungrig eller på annat sätt ofokuserad så är skaderisken med en yxa väldigt stor. Till skillnad från en kniv, som man lägger mot träet, så kräver yxan kraft för att vara effektiv. En halv-miss eller annan sorts otur kan således orsaka stora skador. Detta är, förstås, något man vill undvika när man är ute i skogen.

Den andra anledningen är förstås min egen oerfarenhet med yxa. Jag har alltid använt knivar för att klyva ved med, och jag anser att det är det säkraste och enklaste sättet att utföra detta moment. När jag var liten så använde jag ofta en spänt-kniv med dubbla handtag, vilket var ett smidigt sätt att klyva mindre klabbar. Nu för tiden har jag alltid en ”huggare” med mig ut i skogen. Detta är en stor och grov kniv för att just klyva med, byggd för att tåla tuffare tag. Huggare kan förstås även användas för att hugga med, vilket gett dom namnet.

Jag använder en Silky Nata 240 DE i skogen, för att illustrera vad jag menar med huggare.

Till skillnad från yxor så är huggare användbara för många olika uppgifter och situationer ute i skogen, i alla fall för mig. Om man har en vass huggare så kan man använda den till diverse bushcraft-projekt, men även matpreparering och mycket annat som jag personligen inte skulle vilja använda en yxa till. Jag vet att många även gillar att använda yxa för matprepp och liknande finare uppgifter, men dom yxorna är då lättare och vassare än yxor anpassade för klyva med. Dom små bushcraft-yxorna har ett användningsområde för många, men för mig så känner jag att dom är för lätta och inte bidrar till någon fördel ute i skogen, jämfört med just en huggare. Vikten som en större yxa tar upp hellre får dediceras till en huggare.

Så. Det är mina anledningar varför jag inte bär yxa ute i skogen. Jag förstår att jag troligen inte tillhör någon majoritet bland friluftsmänniskor med detta tankesätt, men att minska skaderisken ligger högt på min prio-lista, helst när man har med sig barnen ut i skogen.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.