”Vansinniga knivlagar?”

En läsare har hört av sig till mig angående våra allt för restriktiva kniv-lagar i Sverige. Dessvärre är jag inte riktigt så ”knivtokig” som man lätt kan tro. Jag anser att det måste finnas lagar som begränsar användningen av knivar, helst på större orter och i städerna. Det finns inga eller få anledningar att gå omkring med en kniv i bältet om du ska gå och handla på stan.

Om man däremot bor ute i bushen och dagligen hanterar moment som kräver en kniv, då känns det helt plötsligt ok att gå omkring med en kniv på sig. Men det är också lite det som är ”grejen” med våra nuvarande knivlagar.

Om du viftar med en strids-kniv på ett köpcenter så bör du sitta inlåst ett tag för att lugna ned dig, det tror jag dom allra flesta håller med om. Men om du är på väg ut i skogen för att grilla korv och snickra lite på din koja men behöver handla proviant på den lokala butiken, då borde du få göra det också.

Jag har aldrig varit med om att en polis tittat snett på mig när jag varit inne på affären och köpt korv, med en kniv bältet. Jag vet att det inte är ok, dom vet att det inte är ok, men jag har å andra sidan aldrig hotat någon med en kniv, ännu. Det finns med andra ord ingen risk för någons säkerhet så länge jag beter mig normalt. Om jag hade varit full och/eller betett mig hotfullt under samma omständigheter så förutsätter jag att polisen minst klubbat ned mig på plats. Helst att dom gett mig en örfil eller två också.

Ser man till andra geografiska omständigheter, som om jag skulle göra om det scenariot i centrala Stockholm, utan att vara hotfull på något sätt, så gissar jag att polisen skulle stoppa mig och i bästa fall bara beslagta kniven. Kanske skulle jag få en örfil eller två också. =)

Knivlagarna måste skrivas för att fungera oavsett om man bor i centrala Stockholm eller centrala Jokkmokk, vilket är kulturellt gigantiska kliv i motsatt riktning. Här använder vi kniven som ett verktyg och den kan verkligen komma till användning ute i vildmarken, som vi har runt hörnet. Att se personer bära kniv eller använda knivar är inte alls ovanligt. På grund av detta så skapar inte en ”blottad kniv” några stora orosmoment hos oss.

I Stockholm finns det få tillfällen där en kniv kan tänkas vara ett användbart verktyg. Om man tänkt skära lite torrkött med en stor kniv så tror jag att mer än en skulle börja känna ett obehag, vilket är helt rätt, kan jag tillägga. Det finns tillfällen då det är ok att bära kniv, andra där det är direkt olämpligt. Knivlagen är skriven så att polisen har rätt att ta till dom medel som krävs, men tvingar inte dom att göra det när det inte behövs.

Just på grund av detta så anser jag att knivlagarna vi har nu inte alls är speciellt ”restriktiva”. Visst, om du ska utgå från att polisen ser på dig som en kriminell med hög risk att skada andra medmänniskor, då bör du utgå 100% från knivlagen. Om du däremot sköter dig, har en anledning att bära kniv och knappast kan ses på som en kriminell, då har du inte mycket att oroa dig för heller.

Värt att notera är att jag inte pratar om Victorinox Swiss Army Knife modellerna, som faktiskt räknas som rätt ok, oavsett var du befinner dig i Sverige. Det är lite mer multiverktyg än kniv, enligt min ringa mening. Knivlagen skyddar inte någon med Victorinox SAK ändå. Det är bara mer accepterat och det är väldigt få poliser som skulle omhänderta dig eller din SAK, så länge du inte uppenbarligen försöker lönnmörda någon med den. =)

Så. Om du bor på ett ställe där det är socialt accepterat att man bär en kniv, jättebra. Jag tror knappast att någon polis eller civilperson ska ropa på hjälp över detta. Om du inte gör det, se till att inte bära en kniv, eller se i alla fall till att bära den så att ingen ser den och blir upprörd. Att ha en liten EDC-kniv i fickan, jämfört med en Bowie-kniv i bältet, kan vara den avgörande faktorn om det blir en trevlig dag eller natt i finkan. =)

Ha en riktigt bra dag.