man holding sword

Urfj.se är född – Länge leve kortheten!

Disclaimer – Följande inlägg är INTE menat att förnedra eller förminska läsarens åsikter och betydelse. Jag valde att skriva hela detta inlägg satiriskt och humoristiskt, eftersom jag annars inte vet hur jag skulle göra det intressant för mina övriga läsare att läsa. ”Johan” i inlägget heter egentligen någonting annat, kanske.

Det jag försöker säga är att jag inte avser vara elak eller dum på något sätt, bara rolig. Så att ni vet. 🫶


En trogen läsare av min blogg, som vi kallar ”Johan” har klagat på att mitt domännamn är för långt. Att skriva ”urbanfjellstrom.se” är tydligen lite jobbigt för honom. Jag har därför, och enbart för Johans skull, registrerat domänen ”urfj.se”. Jag hoppas att det nu är lättare för honom att besöka min hemsida på Internet.

Det som händer när du slår in urfj.se i din webbläsare är att du hamnar på urbanfjellstrom.se, men det är en ack så stor skillnad. Jag syftar förstås inte bara på den negativa påverkan i min ekonomi (💸), även den positiva för Johan, som nu slipper skriva för många tecken för att hitta hit.

Inledning på vår berättelse
Ah, domännamnens underbara värld! Där några bokstäver hit eller dit kan vara skillnaden mellan en nöjd läsare och en frustrerad tangentbordskrigare. Låt oss dyka ner i denna berättelse om hur ”urbanfjellstrom.se” anpassades för Johan och även blev ”urfj.se”, samt hur Johan, vår hjälte, äntligen kan sova lite bättre på natten, med vissheten att hans ansträngningar kulminerade i en storslagen seger.

Kapitel 1: ”Urbanfjellstrom.se” – En episk resa genom alfabetet
Det var en gång ett domännamn så långt att det ryktades om att det kunde orsaka karpaltunnelsyndrom bara genom att skriva det. ”urbanfjellstrom.se”, en digital labyrint av konsonanter och vokaler, en test av uthållighet för varje modig själ som vågade sig på att skriva det i sin webbläsare.

I allt för många år så hade detta domännamn fått härja fritt på Internet, vilket skapat oreda och sorg bland många läsare. Men då alla tyst satt och gned sina onda armleder så växte modet hos en specifik läsare, någon som fått nog och var villig att ta upp kampen för rättvisa och mindre fysisk prestation.

Kapitel 2: Johan – Mannen som utmanade ödet
In träder Johan, en bloggläsare med en vision, en dröm om ett domännamn som inte krävde en paus för handstretching halvvägs igenom. Johan, vars tålamod var lika kort som hans önskan om effektivitet, uttryckte sin åsikt med passion.

”För långt!” utbrast han, ”Ge mig något kortare, något snabbare!”

Johans mod glänste som en fyr i Internet-natten och bloggaren som stod bakom det oresonligt långa domännamnet kuvades rätt så omgående. Försök gjordes att korta ned ”urbanfjellstrom.se” till ”URF” och ”UF”, utan någon som helst sympati från dom onda toppdomän-leverantörerna. ”Nej, sa dom. Dessa korta namn är tagna och du får försöka med något annat”.

Tiden gick och frustrationen över att inte hitta ett kortare domännamn överglänstes bara av Johans irritation över att inte få sin vilja igenom direkt. Han var ju tvungen att besöka bloggen varje dag, vilket orsakade enormt slitage på hans handleder och fingrar, som nu alla var väldigt nära bristningsgränsen.

Bloggaren arbetade hårt, dag som natt för att lösa problemet.

Kapitel 3: En ny och hoppfull era
Och så, som svar på Johans rop på hjälp, föddes ”urfj.se”. Fyra små bokstäver, enkel att komma ihåg, enkel att skriva, och, mest av allt, Johan-godkänd. Det var som om molnen delade sig och en ny, lättillgänglig webbadress strålade ner på Internetlandskapet. Om man lyssnade ordentligt kunde man höra änglars ljuva stämma över hela vårt avlånga land.

Johans klagande rop av smärta och frustration, som ekat över Internet, tystnade genast. Världen verkade ljusare, trevligare och mer livfull än den någonsin varit. Fåglar sjöng och solen värmde alla varelser med sitt omfamnande ljus.

Harmoni rådde än en gång i Internet världen.

Epilog: En framtid av obegränsade möjligheter
Nu, med ”urfj.se” endast några tangenttryck bort, kan vi bara spekulera i hur Johans liv har förändrats. Kanske har han tid över för nya hobbyer, kanske har han börjat lära sig att spela ukulele, uppvaktar sin flickvän/fru vilket hon för övrigt verkligen förtjänar. Han kanske har gått några pinnar upp i karriärstegen och äntligen har råd med den där Teslan han tittat på, eller kanske, bara kanske, har han slutat klaga på bloggarens domännamnsval. För när man tänker på det, på en mer personlig nivå, så klagar han på mitt namn…

Så, kära läsare, låt oss skratta åt de små sakerna, som ett domännamn vilket kan få någon att känna sig både frustrerad och som en hjälte i en digital saga. Kom ihåg, oavsett om ditt domännamn är långt som en midvintersnatt eller kort som en sommardag, är det faktiskt innehållet som räknas.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen. 😄