Jag har nyligen testat en ny serie såser från ingen mindre än Vilda Kocken, Erik Brännström. Jag är övertygad om att du redan vet vem han är, men om du verkligen inte hört talas om Erik så kan jag lite kort presentera honom för dig.
Han är kanske mest känd som ”Vilda Kocken”, ett smeknamn han burit i många år tack vare sin passion för det vilda köket, med stort fokus på viltkött, bär, svamp och det som naturen själv erbjuder.
Erik är utbildad kock och har arbetat både i traditionella restaurangkök och som TV-kock i olika matprogram där han bjudit på rätter med rötterna djupt ner i den norrländska myllan. Han är också författare till flera kokböcker, där hans filosofi om enkel, ärlig och naturnära matlagning står i centrum.
De senaste åren har han engagerat sig allt mer i lokal matproduktion, både som entreprenör och inspiratör. I byn Jörn, strax utanför Skellefteå, driver han idag en satsning på småskaliga, hantverksmässiga livsmedel – bland annat de nya bärsåserna vi ska titta närmare på, under varumärket c/o Lappland.
Jag är lite av en fan av hans matlagning, eftersom det sammanfaller lite med mitt egna intresse för naturen och allra helst mat. Alltid när jag får chansen att prova nya produkter från någon som verkligen kan det här med att komponera ihop speciella och balanserade smaker, så tar jag den.
Erik har tillsammans med Rickard Möller tagit fram tre bärbaserade såser som tillverkas småskaligt. Produkterna säljs under märket c/o Lappland, och har redan fått smeknamnet “Norrlands ketchup” – med rätta.

Det rör sig om tre distinkta smaker: Blueberry, Lingonberry och Cloudberry. På Svenska blir det alltså blåbär, lingon och hjortron. Alla har sina olika karaktärer och användningsområden. Rökiga, syrliga, robusta, söta, naturliga och fulla av norrländsk karaktär.
Samtliga av dessa tre smak-kombinationer är riktigt bra och jag har haft privilegiet att prova alla otroliga såser i många olika sammanhang. Jag tänkte därför dela med mig lite av mina tankar och tips i detta inlägg.
Jag vill samtidigt understryka att jag INTE på något sätt är sponsrad eller på annat sätt behöver skriva det jag skriver. Som vanligt är det mina egna åsikter och tankar som reflekteras i detta inlägg. Även om jag tycker om såserna så kanske inte du gör det. Alla kan ju inte ha gott smaksinne. 😁
Skämt åsido, låt oss titta närmare på dessa norrländska delikatesser.

Blueberry Sauce


Blueberry-såsen är söt, mild och med en tydlig blåbärston som inte känns överdriven. Rökigheten och den runda hettan som chipotle erbjuder ger en djupare och robustare karaktär som verkligen kommer till sin rätt på viltkött. Jag testade den först som glaze på älgfilé, vilket blev ett fullträff. Sedan använde jag den som bas i en beef taco och det blev nästan ännu bättre.
Det jag gillar mest är hur blåbären lyfter köttet utan att ta över. En perfekt balans mellan det söta och det rökiga, med en lite syrlig efterton. Den här såsen har redan fått en permanent plats i mitt vilt-kök.
Passar till: Vilt, nöt, grillat, tacos.
Mitt tips: Blanda med lite crème fraiche och använd som kall sås till grillat. Både enkelt och grymt gott.

Lingonberry Sauce


Lingonberry är nog den mest mångsidiga i trion. Den har ett syrligt sting, en mild rökton och en smakprofil som kräver sin rätt. Det här är inte en blyg sås – den kliver rakt in i rätten och gör sig hörd. Erik rekommenderade denna till palt, vilket jag inte testat ännu, men jag kan mycket väl tänka mig att den skulle fungera väldigt bra.
Även om den inte smakar lingonsylt, så finns undertonerna där som säkert skulle lyfta alla våra norrländska kötträtter till nya höjder.
Jag använde den till en rätt oväntad maträtt, chicken wings. Det blev en otippad men väldigt lyckad twist. Den fungerar också utmärkt i tacos, där den bidrar med syra och djup som man inte riktigt får från vanliga salsor.
Passar till: Kyckling, fläsk, tacos, burgare.
Mitt tips: Prova den som glaze på revbensspjäll, det funkar bättre än du tror.

Cloudberry Sauce


Cloudberry är sötare i tonen, med en tydlig hjortronsmak som inte blir för söt, men ger en kick. Den har en lite för lätt rinnande konsistens vilket gör den lite trixig att ha som topping, men på glass, våfflor och annat där sötma ska vara framhävd, där fungerar den utsökt. Jag testade den på en bit halstrad röding, och det blev en spännande kombination av smaker. Även om jag kanske skulle använda dom andra såserna till det istället.
Det är en sås som kanske inte alla direkt tänker använda i matlagning, men tro mig, om du ska äta en god ost, glass eller annat sommargott, då fungerar den riktigt bra. Jag tror den skulle kunna fungera fantastiskt på en brietårta med lite torkad frukt och nötter.
Passar till: Dessert, ost, fisk, lättare kött.
Mitt tips: Servera den ljummen över vaniljglass, och du har en efterrätt värdig vilken fjällstuga som helst.
Slutligen
Det är alltid kul att testa något nytt, särskilt när det är så genomtänkt och lokalt producerat som detta. Jag gillar att varje sås har sin egen personlighet och att de fungerar till helt olika typer av rätter. Blueberry blev snabbt en favorit till grillat, Lingonberry gav nytt liv åt fredags-tacosen och Cloudberry överraskade stort på dessertfronten.
Alla tre såser produceras lokalt i Jörn utan konstgjorda tillsatser, vilket i sig är ett stort plus. Produktionen sker i en gammal hotellrestaurang, där Erik och Rickard tagit fram recepten med ambitionen att skapa något genuint, smakrikt och norrländskt.
Just nu görs omkring 100 flaskor om dagen, men målet är att skala upp till 1000, vi pratar alltså verkligen om uppstartsfasen. Men smakerna håller redan toppklass. I alla fall enligt mig.
Vill du veta mer om produkterna eller kanske beställa? Kolla in colapland.com eller håll ögonen öppna på lokala butiker, flera butiker lär ha dem inne. Jag vet att dom finns i Skellefteå och på Coop Jokkmokk, så håll ögonen öppna. 😄
Har du testat någon av dem? Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar och dela gärna din bästa måltid med någon av såserna. Jag är alltid nyfiken på nya idéer!
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.
Lämna ett svar