När vi beger oss ut i vildmarken för att koppla av från vardagens stress och tekniköverflöd, är det ironiskt nog ofta just teknik vi tar med oss för att göra livet enklare i naturen. En av de mest populära teknologierna som allt fler friluftsentusiaster anammar är bärbar solenergi. Men är det verkligen så praktiskt och effektivt som det låter? I det här inlägget ska vi utforska för- och nackdelarna med att använda solenergi i naturen.
Varför solenergi?
Solenergi erbjuder möjligheten att vara självförsörjande, vilket är en stor fördel för dem som tillbringar flera dagar eller veckor bortom elnätet. Med en bärbar solpanel och en kompatibel powerbank kan du:
- Hålla din smartphone eller GPS laddad för navigering.
- Driva små LED-lampor för kvällsanvändning.
- Använda en bärbar laddare för kamera- eller drönarbatterier.
- Bibehålla kontakt med omvärlden vid nödfall.
För den miljömedvetna är solenergi också ett grönare alternativ till engångsbatterier eller fossildrivna generatorer, där den sistnämnda inte kanske hör till vanligheten att man bär med sig ut i skogen. 😅
Några fler fördelar med solenergi i vildmarken innefattar även att moderna bärbara solpaneler är kompakta och lättviktiga. Många kan dessutom rullas eller vikas ihop på ett smidigt sätt för att ta nästan ingen plats alls i väskan.
Med en initial investering i en kvalitativ solpanel och powerbank slipper du de långsiktiga kostnaderna för engångsbatterier eller bränsle till generatorer, om du släpat med dig en generator ut i skogen, vill säga.
Nackdelar och begränsningar
Precis som med all annan teknik så finns det förstås nackdelar och begränsningar som man bör ta med i kalkylen för att inte bli överraskad i ett senare skede.
Det största hindret för solenergi i naturen är vädret. Molniga dagar, regn eller vintermörker i norra Sverige kan minska effektiviteten drastiskt. Å andra sidan så har vår midnattssol på sommaren en motsvarande positiv effekt, vilket säkert kan balansera upp något.
En annan faktor som man bör tänka på är att ladda en powerbank med solenergi tar betydligt längre tid än via ett vanligt eluttag. För en full laddning kan det krävas många timmars direkt solljus, vilket inte alltid är så lätt att lösa om man vandrar eller liknande. Väl i ett läger så fungerar det nog lite bättre.
Även om solpaneler och powerbanks är relativt lätta, lägger de fortfarande till vikt i din packning, vilket kan vara kritiskt för ultralättvandrare, men knappast en faktor för Bushcrafting eller campingplatsen.
Att köpa en högkvalitativ solpanel och en kompatibel powerbank kan vara dyrt, vilket kanske inte passar alla budgetar. Det finns billiga solpaneler, men det borde vara uppenbart vad som händer om man köper billiga och icke-kvalitativa lösningar. Det är knappast någonting jag behöver gå in på.
Vilken utrustning ska man välja?
Om du är intresserad av att prova solenergi i naturen finns det ett par saker att tänka på:
- Effektstorlek: Välj en solpanel med tillräcklig kapacitet för dina behov. En 10-20W panel räcker för små prylar, medan större krav kan kräva 50W eller mer. Mer effekt ger snabbare laddning av en powerbank och högre effektivitet vid lägre solförhållanden.
- Powerbankens kapacitet: En powerbank med minst 10 000 mAh är bra för att lagra energi. Den är ”gyllene-medelvägen” just nu, som ofta ger tillräckligt med energi, kostar ”rätt pengar” och inte väger för mycket.
- Vikt och storlek: Se till att solpanelen är portabel och passar i din packning. Även om dom är ihoprullningsbara eller vikbara så är det inte säkert att du får in den i väskan, vilket komplicerar allt.
- Hållbarhet: Leta efter utrustning som är vattentät och stöttålig för att klara vildmarkens utmaningar. Det går förstås att skydda det mesta genom en plastpåse och lite finurlighet, men det är alltid rätt att tänka på vad ens utrustning kan komma att utsättas för.
Är det värt det?
Svaret beror på dina behov och situation. För långresor i avlägsna områden kan solenergi vara en ovärderlig resurs. Men om du bara planerar en kort helgutflykt, kanske det är enklare att ta med några fulladdade powerbanks istället. Kostnadsmässigt så ligger powerbanks på ”rätt nivå” just nu och ger mycket energi för lite pengar. Det finns även större lösningar, stora som ett bilbatteri, som ger energi för både datorer och mobiltelefoner i många dagar i sträck, som skulle kunna användas istället om energi kravet är högt.
Solenergi är inte en universallösning, men det är ett spännande och hållbart alternativ för den tekniskt intresserade friluftsmänniskan. Nästa gång du packar för ett äventyr, fundera på om solen kan bli din nya energikälla i vildmarken eller om du hellre stoppar en powerbank i bakfickan.
Har du själv erfarenheter av att använda solenergi i naturen? Dela gärna dina tankar och tips i kommentarerna!
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.
Lämna ett svar