Slut med nätverks-leken…

Om det finns något som jag varit upprörd på den senaste tiden så är det mitt hemmanätverk. Jag är väldigt nöjd med min anslutning och hur snabbt nätet är, så det är inga problem där. Men hela systemet är krångligt att navigera i och dom verktyg som jag har till hands för att övervaka och kontrollera nätet är otroligt begränsade.

Igår fick jag notis om en okänd enhet på mitt nätverk och efter lite undersökning så visade det sig vara falskt alarm. Men processen att komma fram till att det var just ett falskt alarm var plågsam. Helst när man vet att det kan röra sig om minuter innan en hacker har fått fotfäste i ens system.

Responsen från TP-Link, som är tillverkarna av mitt nuvarande system, var att jag skulle betala 1400 kr per år för att få tillgång till vad jag anser är grundläggande funktionalitet i en modern router. Något jag därför inte tänkt göra.

Men vad är då lösningen? Svaret är lika självklart som svårt att skriva, Ubiquity.

Ubiquiti Inc., grundades 2005 i San José, Kalifornien, och har sedan dess etablerat sig som en betydande aktör inom nätverkslösningar, särskilt kända för sina UniFi-produkter. Anledningen till detta beror mest troligt på att deras produkter erbjuder en omfattande och skalbar nätverkslösning som passar både hemmaanvändare och företag. En av de mest framträdande egenskaperna hos UniFi-serien är dess centrala hanteringssystem, UniFi Controller, som ger användarna en intuitiv överblick och kontroll över hela nätverket. En överblick som dessutom är lätt att förstå och tyda, även för dom som kanske inte är nätverkstekniker på heltid.

Ubiquity består till stor del av tidigare Apple anställda, vilket gör att känslan i UniFi produkterna känns lite ”Apple-eska”. Dom som har köpt saker från Apple och öppnat kartongen för första gången vet vad jag pratar om.

Anledningen till att jag överhuvudtaget hört talas om Ubiquity beror på att vi har bytt ut stora delar av vår nätverksutrustning på jobbet till just UniFi. Jag har fått en känsla över hur deras system fungerar och hur enkelt många komplicerade moment blir med deras nätverkskontroller. Det blir nästan för enkelt att vara administratör och många gånger känns det som att man skulle ha missat något, eftersom allt gick för smidigt.

När jag fick veta att det är samma mjukvara för att sköta om även UniFi prylar för hemmabruk så var valet enkelt. Sagt och gjort så beställde jag ett komplett system från UniFi, med gateway, PoE injektors, switchar och trådlösa accesspunkter. Allt för att kunna byta ut mitt nuvarande system och äntligen få tillbaka kontrollen på nätet. Jag är helt övertygad om att jag kommer att bli nöjd. Men om jag inte blir det så går UniFi alltid att bygga ut med mer funktioner, snabbare switchar och smartare lösningar.

Om du nu tänker att UniFi garanterat kostar pengar varje vecka, månad och år, så är det lite det som är grejen med UniFi. Deras programvara för att sköta nätverket är nämligen helt gratis. Jag vill understryka hur sjukt bra detta är. Trots att dom erbjuder väldigt mycket funktionalitet som du inte återfinner på normala ”hemma utrustning” så ingår det i köpet hos UniFi. Något som är riktigt trevligt.

Om du NU tänker att ”visst, det är därför dom kostar så mycket då?” så är det också helt fel. UniFi är troligen en av världens mest prisvärda företag just nu. Dom är inte gratis, men om du jämför med konkurrenter som Netgear, TP-Link och många andra, så är UniFi prylar riktigt billiga. Trots mer funktionalitet och smartare lösningar för att skydda ditt nätverk.

Men, nu pratar jag lite för gott om något jag inte börjat testa ännu. Min erfarenhet är förstås på professionella sidan där saker och ting kan vara betydligt mer annorlunda än för den privata sektorn, men jag tror samtidigt att UniFi är här för att stanna och dom har faktiskt redan uppvisat hur bra dom egentligen är, trots att företaget är rätt så ”ungt” i förhållande till många av konkurrenterna.

UniFi-serien omfattar en rad produkter, inklusive trådlösa accesspunkter, switchar, IP-telefoner och övervakningskameror. Denna mångsidighet gör det möjligt för användare att bygga ett komplett och integrerat nätverk med enhetlig hantering. En annan fördel med UniFi-produkterna är deras förmåga att anpassas efter nätverkets storlek och komplexitet, vilket gör dem lämpliga för både små och stora installationer. Det finns förstås också möjlighet för alla att börja smått och sedan expandera med fler enheter och smarta lösningar allt eftersom.

När det gäller marknadsandelar har Ubiquiti Inc. visat en stabil position på marknaden. Enligt data från Q4 2024 har företaget behållit sin konkurrenskraft gentemot andra aktörer inom nätverksbranschen. Detta bidrog till en total omsättning på cirka 2,15 miljarder USD för de senaste tolv månaderna fram till den 31 december 2024, en ökning med 14,59 % jämfört med föregående tolvmånadersperiod. 

I Sverige är Ubiquiti representerat genom sitt dotterbolag Ubiquiti Sweden AB. Enligt tillgängliga uppgifter hade detta bolag en omsättning på cirka 33,36 miljoner SEK under 2023, med en vinstmarginal på 6,9 %. Denna stabilitet kan tillskrivas företagets fokus på att erbjuda högpresterande produkter till konkurrenskraftiga priser, vilket har gjort dem otroligt populära bland både konsumenter och professionella användare.

Genom att byta från mitt nuvarande TP-Link-nätverk till Ubiquitis UniFi-produkter förväntar jag mig en mer centraliserad och effektiv hantering av mitt allt mer växande nätverk. Den förbättrade kontrollen och säkerheten som UniFi-systemet erbjuder kan och bör bidra till en mer pålitlig och säker nätverksmiljö, vilket är särskilt viktigt i dagens digitala landskap.

Förvänta dig mer produktinformation och recensioner på UniFi utrustningen så fort jag fått chansen att testa den ordentligt. 😅

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar