selective focus photography of leaves with water drop

Så vet du att din kniv behöver slipas (innan det är för sent)

En vass kniv är inte bara ett nöje att använda, det är också en säkerhetsfråga. Många tror att en kniv är “vass nog” bara för att den fortfarande skär, men sanningen är att man ofta märker att eggen tappat skärpa först när det redan börjat bli farligt att använda den.

Här är några enkla sätt att lista ut om din kniv behöver slipas, innan du står där och trycker för hårt på ett stycke trä eller halkar när du försöker skära upp middagen i vindskyddet.

Det tydligaste tecknet på att eggen är slö är att den inte “hugger tag” i materialet längre. När du försöker tälja fjäderstickor, skära rep eller öppna en förpackning och kniven börjar glida i stället för att bita – då är det dags att slipa.

Ett annat varningstecken är att en välskärpt kniv gör jobbet med minimal kraft. Om du märker att du behöver ta i mer, särskilt i början av ett snitt, är det ofta ett tecken på att eggen börjat runda sig. Det är också då olyckor ofta sker – när man trycker istället för att låta bladet arbeta.

Ett enkelt test för att kolla skicket på eggen är att hålla knivseggen mot en ljuskälla. En skarp egg reflekterar inte ljus alls, medan en sliten egg blänker där den tappat skärpan. Du kan också se skador och avrundningar i stålet, vilket då uppenbarar sig som små ljusa punkter längs eggen. Dessa bör slipas bort.

Ett klassiskt annat och snabbt sätt att kolla skärpan: ta ett vanligt papper och dra kniven snett genom det. En riktigt vass kniv skär lätt och tyst genom pappret, medan en slö kniv fastnar, river eller sliter upp fibrerna. Detta test fungerar utmärkt även i fält – ta ett kvitto eller en papperspåse och testa. Om du har eggskador så kommer kniven att haka fast i pappret där skadan är, vilket gör det enklare att upptäcka var problemet är på eggen.

Om du använder din kniv till bushcraft, lägg märke till hur den beter sig i torrt trä. En vass egg följer träets fibrer mjukt, medan en slö egg “hugger” och gärna fastnar. Den där “skarpa” känslan i träet är ofta borta långt innan du märker det på något annat sätt.

Det absolut bästa tricket är något som många inte tänker på. Nämligen att känna sin kniv. När du vet hur den beter sig när den är nyslipad, märker du snabbt när den börjar tappa eggen. Det låter enkelt, men det kräver vana, något man får först när man använder kniven regelbundet. Därför är det också viktigt att vänja sig vid olika knivar under lägre perioder. Försök att inte använda olika knivar till en början.

Att vänta för länge med slipningen gör arbetet mycket svårare, eftersom du då måste ta bort mer stål för att återställa eggen. En kort stund med brynet efter varje användning är ofta allt som behövs för att hålla kniven i toppform.

Om du har en kniv med scandi-slipning (exempelvis Morakniv) så är det väldigt viktigt att underhålla kniven regelbundet, eftersom det är extra tungt att få till dessa när det gått för lång tid.

En vass kniv är en trygg kniv, och din bästa vän ute i skogen.

Ha en jättebra dag så hörs vi snart igen.